Luleå HF

115482 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #2128263

Sv: Luleå Hockey 2020 - vägen efter SM-GLUDet!
Läget i SHL 2020-2021

Nu har c:a 60% av serien spelats och därmed intressant att bedöma det aktuella läget och fundera på hur det kan komma att gå under avslutningen.

Jag utgår från den standardiserade tabellen (nedan) eftersom den bäst speglar det aktuella läget.

ÖVERGRIPANDE
Mycket tyder på att f/6 lag för toppsex sedan länge är klara och att det bara återstår att utse det sjätte lag som går direkt till kvartsfinal - en plats som Trottoarkanten just nu har ett ganska bra grepp om. Av allt att döma bör lagen på plats 1-10 också vara klara, och därmed också lag 11-14, även om kanske Malmö kan utmana uppåt, om nu något av lagen där ovan skulle gå taskigt.

LULEÅ
Har nu gått mycket bra på senare tid och får snart in Lassi dessutom. Luleå har nu intagit #1 och kan mycket väl bli kvar där, eller någon placering under.

RÖGLET
Säsongens suverän som länge under hösten verkade helt omöjliga att stoppa. På senare tid haft det lite svårare och tappat en del matcher men lär definitivt ligga kvar i den absoluta toppen. Har drabbats av att Bristedt inte orkar riktigt post-covid samt att den lille zorrospecialisten nu gått över till NHL.

HK ARSLET
På senare tid stabilt vunnit det mesta men dessutom "lyckats" få storstryk av Läjkers, Apan och dessutom torskat mot Luleå hemma. Går alltså riktigt starkt men tycks sakna något för att kunna tillhöra de bästa.

GANGSTERÖRET
Väntades kunna bli kanske bäst i serien i år av vissa s k bedömare. Och visst har det gått bra, men liksom Arslet med lite frekventa plumpar.

LÄJKERS
Inledde serien lite halvbra men har därefter blivit allt starkare och klättrat upp till toppen. Fortsätter gå bra, men riktigt hur starka man blir återstår att se.

Jag tror alltså att ovan nämnda fem lag kommer att vara kvar bland toppsex när serien avslutas i slutet av mars.

Nu kommer vi till de fem mellanlagen.

TROTTOARKANTEN
Ett lag som inledningsvis tycktes stå och falla men sin spetslina, en av seriens allra bästa linor och sannolikt den bästa. Men med tiden har även övriga lagdelar blivit allt mer samspelta och laget har därmed blivit allt starkare. För närvarande ligger de enligt den standardiserade tabellen närmare att ansluta till toppsex än att hinnas ikapp av övriga lag i mellangruppen. Fortsätter laget lika bra som man gjort på senare tid kommer vi snart att få räkna in Trottoaren bland toppsex.

APAN
Lite sisådär som Apan alltid är numera. Började halvhyggligt men hade därefter en ganska lång period av rätt taskigt spel och resultat. Därefter har plastlaget på något vis hittat pengar i sektblygdens konkursbygge och köpt på sig flera förstärkningar. Trots allt ser de inte ut att kunna utmana uppåt, men kan nog bli kvar i mellangruppen.

DJURGÅRN
Lite ihåligt lag men som fick ihop det ganska bra till slut och gick under en tid ganska starkt och vann mycket. Men på senare tid har det svängt och gårdarna tycks numera hitta sätt att torska ganska frekvent. Hursomhelst har laget visat att när de får det att fungera är de bra och lär nog kunna hamna bland mellanlagen.

WARULFVEN
Har hittills gjort en resa som liknar gårdarnas, dvs visat bra styrka under perioden, även om de på senare tid haft lite problem. Torde också de bli kvar bland mellangruppen.

PÖLSAN
Kanske mest intressant att följa tills vidare. Laget drabbades mer av inställda matcher än några andra under hösten och förlorade rätt mycket med följd att de halkade rejält efter i den kaotiska tabellen. Men sedan Scott återkom från skada har Pölsan gått rejält starkt, vunnit mycket och klättrat ordentiligt i den standardiserade tabellen. Matcherna på senare tid tycks ha liknande bilder att motståndarna äger mycket puck och har ordentlig press på det pölserliga målet. Men pölsaspelarna kämpar oerhört och med en målvakt som gör riktigt bra matcher lyckades de ändå stå emot och vinner ofta matcher genom att deras spesforwards är jävligt effektiva när de får sina få chanser. Som Pölsan går nu kan man inte tro att de kan ramla ned till bottenfyran utan tvärtom att de bör klättra högre i mellanskiktet. Kan de nå så högt som plats 6? Jag utesluter det inte. Är ganska säker på att Pölsan kommer att göra vad som krävs; det beror nog mer om övriga mellanlag tappar eller inte.

MALMOE
Nu drabbade av covid och inställda matcher och det är förstås risk för att laget kan tappa i styrka därefter. Annars hade de - innan covidutbrottet i laget - fått spelet att fungera och gick rejält starkt, helt klart utan risk för de nedersta bottenplatsernaa. Då. Troligen kommer de att kunna leverera vad som krävs resten av serien men vi får se.

OSKARS
Den tidiga höstens överraskning. Vann en massa, hade kul i matcherna och överraskade lag efter lag. Därefter har det blivit tyngre. Tror att det dels kan bero på att övriga SHL-lag med tiden kommit igång och därmed har det blivit allt svårare för Oskars att få till något. Dessutom drabbad av en rejäl mental kollaps med 16 förlorade matcher i rad, trots att Oskars i många av dessa matcher kunde ta en ledning med 2-0 - 3-0 inledningsvis. På senare tid har man docks lite kommit ur det mentala greppet och börjat vinna matcher igen. Laget visade tidigare i höstas att man KAN spela ganska bra och kan man nu ha skärpt upp sig kanske man kan gå så pass att man kan hålla plats 11-12 serien ut. Men det finns också en hög risk för att man ramlar ned på någon av de sista platserna och får kvala.

HV 71
Många har svårt att tro att HV som under senaste 20 åren så ofta varit så starka och vunnit hela skiten flera gånger, verkligen kan bli kvar där nere i botten. De har så bra ekonomi att de kan köpa på sig de spetsspelare de kan behöva för att fixa säsongen, tycks man mena. Men grejen är den att den sportsliga ledningen nästan genomgående tagit usla beslut på senare år och eftersom den ledningen med Johanarna tycks omöjlig att röra finns en uppenbar risk för att ta "lyckas" ta laget till kval och kanske t.o.m. till allsvenskt spel.

PUNGEN
Klubben har lite hängt på gärdsgårn på senare år och tycks nu ha nått fram till att placera sig i en rejäl grop som de mycket väl kan bli kvar i. Till slut insåg man att man måste sparka CryBert men känns inte som att de har så mycket att komma med i lagledning ändå. Förstärker nu men Berguven i mål men svårt att veta i förväg om han kan rädda pungarne. Pungen har ju under all tid i Elitserien SHL kört med en dyr spetskedja, så också i år, men med Broc Little borta ytterligare 4 veckor är det svårt att se hur de ska kunna vända på skutan. Ändå kämpade de ju som djur mot oss i Luleå häromdagen och kan de fortsätta så kanske det finns en chans, trorts att så mycket talar i annan riktning.

Så tycker jag att serien och lagen kan bedömas just nu. Idag är ju Luleå och Malmoe spellediga men övriga tolv lag spelar och en del intressanta matcher med hänvisning till ovanstående analys:

• Linköping HC - IK Oskarshamn
• Brynäs IF - Skellefteå AIK
• Leksands IF - Växjö Lakers HC
• Örebro HK - Djurgårdens IF
• Färjestad BK - Frölunda HC
• HV 71 - Rögle BK

Fortsätter Pungen sin vandring mot Golgata-kval?
Kan Pölsan besegra Apan och frotsätta sin klättring i mellanskiktet?
Kan Trottoaren, Djurgårn och Warulfven vinna sina matcher mot toppsexlag?
Och kan HV följa upp sin seger mot Ulfven när de nu får möta starka Röglet?

Vi får se.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Luleå Hockey 2020 - vägen efter SM-GLUDet!
Sitter och käkar lite eftermiddagsmat, passar på att kolla matchen från monitor urk.
Kommentera