Luleå HF

115717 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #2239734

Sv: Luleå Hockey 2020 - vägen efter SM-GLUDet!
Resultat i kvällsmatcherna:

• Pungen - HK Arslet 1-4
• Oskars - Läjkers 2-4
• Timrå - Djurgårn 2-5

Och det innebär att vi har en uppdaterad "poäng per match-tabell" (se nedan).

Konstaterar att de fyra lagen i botten var lite det jag väntat. Däremot hade jag inte trott att Apan och Trottoarkanten skulle gå så bra.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Luleå Hockey 2020 - vägen efter SM-GLUDet!
Luleå Hockey 2021-2022

Det börjar sätta sig. Vi vet ju att det tar tid innan laget kommit igång och vi kan se och förstå vad vi har och förstå hur det kommer att gå.

Visst. Laget kan ännu inte garantera att hålla uppe spelet en hel match men när det fungerar ser det bra ut och vi vet ju att Bulanhockeyn så småningom landar och då kommer vi att få 60 minuter stabil hockey och mer om det behövs.

Inledningsvis har laget emellanåt inte fungerat, t ex när vi lät Timrå och Oskars ta över matchen, vända och vinna, medan vi inte spelade på riktigt längre utan backade och krympte ihop, och det blev sarg-ut, meningslösa dump och icing av mycket. Så var det också mot Läjkers i tredje perioden när de nog borde vänt och vunnit men där hade vi flyt och stolpar och ribbor räddade oss. Det där kommer Bulan att slippa bort och se till att vi är trygga nog att fortsätta spela vårt maxspel och döda matcher när det behövs. Fortsätter vi bara i tredje perioden som i två första måste motståndarna chansa och öppna sig och visst, ibland kan de lyckas, men som regel ska det betyda att vi får ännu bättre chanser att definitivt avgöra matcher.

Det som imponerar mest - och som inte var hemma annat än bitvis i de fyra förlusterna i rad - är att samtliga spelare nu gör det som de ska för att Bulanhockeyn ska fungera. Spelet utan puck alltså och att jaga motståndare över hela isen. I första hand handlar det om att när motståndarna kommit in i vår zon ska de bli hårt pressade, runt sargerna ha en gubbe på sig så rejält att de blir tvungna stå med rygg mot vårt mål för att försvara puck och därför inte hitta vare sig lägen för skott eller bra pass. Med den grunden är mycket vunnet. Och som andra försvarsmur att de gånger de kommer rättvända, vill in i slottet eller hitta lägen för pass eller skott ska Luleåspelare ligga så nära att motståndarna får ett klubblad på puck så snart de ska leverera något. Och sedan, när de laddar för att avlossa, släppa till fri sikt för vår vakt. Och till det tredje verktyget att framför mål ligga på rejält för att inte tillåta skymningar, styrningar eller tagande av returer. Jag vill ju tänka att det är detta tredje skydd som nu och framöver kan komma att bli avgörande. Vi har inte starka jättebackar som rensar totalt och det är ett problem mot stora och elaka forwards. Det vi kan göra är att kämpa järnet i sådana lägen för att lyckas ändå och ofta går det. Men det är en akilleshäl, det går inte att komma ifrån.

Om lagdelar

Målvakter
Walle är otroligt duktigt med plocken på hårda höga skott på plocksidan. Fenomenal på att avläsa skottet och se var det ska komma för att ta det med plocken. Mycket fint fungerande då våra utespelare kan ta bort annat och ge Walle fri sikt på de skott som kommer. Walle tillhör redan ligans bästa målvakter när det gäller den grundläggande saken att "ta skott". Men han är ung och utmärkt att han får ett år till på sig för att i Luleå utvecklas vidare innan han åker över för då måste han vara beredd. Det han behöver förbättra är relationen till närmaste stolpen, det fungerar inte tillräckligt bra ännu och han har silat baljor vid den stolpen flera gånger redan. En annan sak är att man vill se honom komma ut för att skära av skottluckor, att han läser av de situationer då han inte riskerar pass till andra - det måste backarna garantera att markera bort - utan att det är bara skott från puckförande han har att hantera och då fungerar det mycket bättre om han vågar komma ut 1-2 meter utanför målgården när sådant behövs. Som det nu ser ut står han ofta kvar på mållinjen och som mest ut någon meter inom målgården. Där behöver han optimalt bedöma de enstaka gånger i match han SKA komma ut bättre. Det är väl de tydliga förbättringspotentialerna. Sedan hoppas jag också att han kan utvecklas att läsa av spelet ännu bättre vad det gäller styrningar i området framför mål och det är bara erfarenhet och videostudier som behövs. Det här är ju det som Lassi är bäst på, en av de bästa i SHL någonsin. Många pass gåt till området en meter framför mål eller förbi det området till spelare på andra sidan. När Lassi är som bäst läser han och vet att det kommer och är då där med spaden eller kroppen för att neutralisera motståndare i det närområdet varpå eventuella jättechanser aldrig ens blir chans.

Detta om Walle. Att Lassi är fantastisk vet vi redan och när backspelet kommit igång och de kan hantera det de ska för att stödja Lassi kommer han att ge toppinsatser där han kan. Det kommer. Det är jag inte det minsta orolig för. Fungerar backarna, fungerar Lassi.

Forwards
Här är jag inte rolig alls. Vi har jävligt duktiga forwards och det kommer att landa i fyra starka linor. Mest viktigt har varit att de ska komma igång ordentligt och bidra i spelet utan puck och det ser ut som att det bara blir bättre och bättre. Framåt kommer det att ordna sig. Vi har några rejäla spetspar i Omark-Shinnimin, Tyrre-Rask och kOMAReK-Gallo och nu är alla utom Rasken igång ordentligt. Med så många spetsformationer öppnar det för övriga forwards och där vill jag mena att alla kämpar på rejält som de ska och spelar sig fram till målchanser dessutom.

Backar
Ja, det här har ju varit vår dominerande fråga, kommer de att hålla? När vi hade Jesper och lill-Nisse och Erik på den nivå han första säsongerna höll fungerade backarna alldeles utmärkt: det var den lagdel där vi var allra bäst. Men nu är det tunnare och dessutom har Erik tappat nivå tyvärr. Men Honka är en strålande rekrytering och han blir bara bättre match för match. Övriga nya har inte funnit sin position och vet inte alltid exakt vad de ska göra ännu men det blir bättre match efter match. Det som imponerat är att backarna allt bättre funnit sina roller i Bulanhockey och att de kämpar på bra med mycket energi. T.o.m. senaste matcherna när vi konsekvent saknat tre ordinarie backar har backparen levererat utmärkta insatser (otroligt skönt att slippa den j-a nollan Eddie the Eagle förresten). Så jag är imponerad och tacksam för vad backarna levererat men det är inget tvivel om att backsidan är våra svaga länk, speciellt när vi ska gå in i slutspel där allt blir så mycket tuffare och svårare. Luleå har igen-kligen fyllt spelarbudgeten men anger ändå att man undersöker om det är möjligt att rekrytera en backförstärkning. Det vore i så fall välkommet. Det jag i första hand skulle önska är en riktigt stor och tuff back som kan se till att rensa från spelare framför vårt mål. Och i andra hand en back med ett rejält slagskott som bl a kan komplettera och utvidga vårt PP. Tänk en Brendl eller Gelinas eller så. Jag tycker att beskrivningen av den backförstärkning vi skulle behöva är skriven i blåvitt: en finländare alltså.

Boxen
Ja, den börjar fixa sig nu. Det vi behöver är förstås en aggressiv box där samtliga spelar som vore de Fabbar. Snabba, nära på motståndare hela tiden, fungera tillsammans så att de tre övriga dansar med den som stöter. Och allt det har blivit bättre och bättre och det ser fint ut. Det vi saknar är ännu tuffare backar framför vakten, som kan ta bort starka och brutala forwards från Homer-position.

Powerplay
Det behöver förbättras förstås. Vi har riktigt vassa PP-spelare i Omark och Shinnimin samt målfarliga komplement i kOMAReK, Fröberg, och Tyrre - de två sistnämnda dessutom starka framför målvakt. Ökad rörlighet skulle förstärka PP rejält för att ge bättre möjligheter lägga bra pass på läppen. Det som saknas här är bättre skyttar från backsidan. Forwards ÄR starka framför och runt målet, men med farliga skyttar från distans kan vi utnyttja det snabba spelet målnära och från spelfördelare, nyttja chansen att ge bra skott till backar och tvinga motståndarnas box att ligga längre ut och därmed ge större ytor inom boxen. Tänk HV när de var som bäst vilket spel de hade i PP: snabba precisa pass runt, runt och snabbt uppstod lägen för direktskott från backar som stenhårt och placeringssäkert målade mest hela tiden. Erik har ju varit den vi haft, men han har tappat skottet för närvarande. Honka är den som ser bäst ut nu och dessutom har Engsund blivit allt bättre. Men saknaden efter lill-Nisse är stor.

Så ser jag Luleå Hockey idag och inför säsongen. Tveksam inledning på serien men vi har kommit. Faktum är att vi bara ligger 5p efter den igen-kliga ledaren Röglet och hade vi inte slarvat bort matcherna mot Timrå och Oskars är det Luleå som skulle varit serieledare. Ja, jag vet att Apan "leder" men de har spelat fler matcher än vi och Röglet. Så vi är på gång och som det nu ser ut är jag säker på att vi kommer att fortsätta klättra. Hur högt?

Just nu ser ju Röglet oförskämt starka ut. Även Apan och Läjkers tycks genomgående stabila. Warulfven har ju verktygen, får de ihop hela laget kan även de bli svåra att stoppa. Arslet - mer tveksam där, känns lite som att de segrat ihjäl sig och att de senaste åren inte kan ta i tillräckligt. Trottoarkanten, nja, det vete fan. Än så länge har de ju gått starkt men jag har svårt att bedöma om de har den bredd som behövs, jag har ju inte sett dem ännu. Så Luleå bland de fem första tror jag. Mycket möjligt att vi går bra och kan bli 2-4 typ. Däremot liiite sämre chans i slutspelet, kanske semi, just eftersom våra backar inte är tillräckligt stora och starka framför vårt mål och inte heller har tillräcklig skottstyrka offensivt.

Det börjar alltså bli läge för att ställa prognos för hela säsongen nu och det är ju vad jag gjort avseende Luleå. Dock har jag inte sett alla lag spela ännu, så jag avvaktar några omgångar till för att hinna se alla lag innan jag kommer med min totala bedömning för SHL säsongen 2021-2022
Kommentera