Luleå HF

115849 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #2344587

Sv: Luleå Hockey 2021-2022: Vägen mot SM-GLUDet!
Sven.Savage: Finns inget tecken alls på att någon av de olika doser som getts har minskat smittspridning. Det var väl därför Regeringen inte gick vidare med sin våta dröm covid-pass, av risk att bli totalt idiotförklarade.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Luleå Hockey 2021-2022: Vägen mot SM-GLUDet!
Bachada14: Slutord nu och därefter stänger vi denna debatt för att ge plats för hockey.

Under den första vågen fanns förstås inget vaccin tillgängligt men vår tur i oturen var att infektionen kom in på allvar först under mars. Det blev bara en kortvarig våg, innan säsongskopplad temperaturspridning till stor del reducerade den luftburna smittan i maj-juni. Men närmare sextusen människor dog i Sverige. Hade smittan kommit in redan i oktober-november skulle det handlat om bortåt 20,000 döda under den vågen.

När den andra vågen vintern 2020-2021 utvecklades ökade dödstalen snabbt men fr o m januari 2021 inleddes vaccinationerna i Sverige och det ledde till att smittspridningen och dödstalen redan från februari gick ned till mer begränsade nivåer. Men under andra vågen blev det runt 10,000 döda - utan vaccinationerna skulle det varit dubbelt så många.

Mot slutet av året kom den tredje vågen med den elaka deltavarianten som drabbade många länder svårt men Sverige kom undan bättre - tack vare vaccinationerna samt dessutom också tidigare covidsmitta. Så någon tredje våg av delta hann aldrig etableras i Sverige.

Men däremot identifierades Omicron i Sydafrika november 2021 och spreds snabbt upp till t ex Sverige, Danmark och England och tog snabbt helt över. Omicronvarianten visades ha ett stort antal mutationer som innebar att
• Den spreds oerhört effektivt som luftburen smitta. Nästan som Mässling.
• Den gav som regel mildare sjukdom.
• Tidigare infektion med andra varianter eller vaccinationer gav bara ett kortvarigt skydd mot att bli smittad och smittsam - men däremot i de flesta fall ett fortsatt skydd mot svår sjukdom hos den som infekterades.

När Omicronvarianten introducerades blev det snabbt tydligt att den krävde annan handläggning. Länder som UK, Sverige och Danmark valde att öppna samhället i princip helt för att tillåta spridning så att de som infekterades skulle utveckla ett individuellt skydd. Det ser ut att ha fungerat väl och allt fler länder följer efter med samma principer. Smittspridningen har varit mer "tyst" men t ex var under mars månad 2022 var sjuttionde människa man mötte smittsam med Omicron. Visst har det inneburit dödsfall även denna vår men mer begränsat och allvarligt talat: vad kunde man annars ha gjort?

Förhoppningen är nu att i Sverige kommer man nästa vinter att slippa en fjärde våg men vi får se. Kommer de nya muterade varianter av SARS-CoV-2 finns en viss risk att de smiter undan all tidigare immunitet vare sig den kommer efter egen infektion eller vaccination liksom det finns en risk att den visas mer patogen, sjukdomsframkallande än den jämförelsevis mildare omicronvarianten.

Vi får se. Kanske blir det nödvändigt med återkommande vaccinationer med förändrade vaccin mot nya varianter, kanske till vissa grupper eller kanske mer allmänt. Degersig.
Kommentera

Sv: Luleå Hockey 2021-2022: Vägen mot SM-GLUDet!
Bachada14: "Finns inget tecken alls på att någon av de olika doser som getts har minskat smittspridning."

Men vad säger du nu? Om din kunskap ligger på den nivån är det meningslöst att kommentera. Jorden är platt-standard.
Kommentera