Luleå HF

115810 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #2352739

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
eltifoso: Där ser man, bra gjort. Vore ju mums om det kunde bli var fjärde år, mellan OS.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Att Ryssland gick in i Ukraina har fått svåra konsekvenser för KHL. Inte bara det att många utländska spelare inte vill spela i ett land i krig utan också eftersom väst initierat ekonomiska åtgärder mot de så kallade oligarkerna - läs ryska gangstermultimiljardärer - som varit den finansiella basen för satsningen på KHL.

Det finns ett stort antal svenska spelare som har kontrakt med KHL-klubbar även för kommande säsong. Några - som t ex Lucas Wallmark - åkte snabbt hem och betalade miljoner för att bli lösta från sina kontrakt. Andra spelade kvar säsongen ut och hoppades att det skulle "lösa sig" inför säsongen 2022-23. Men så ser det inte ut att bli. Warulfven ville t ex ta emot en spelare som ville till dem, men hade kontrakt med KHL-klubb inför kommande säsong. Då gick Ulvens sportchef ut i media och raaaasade mot svenska hockeyförbundet och krääääävde att de löste det hela. Och han och alla andra har fått svar: internationella förbundet har meddelat att de INTE kan göra något utan att skrivna avtal utan undantagsklausuler för krig gäller och hänvisar spelarna till att komma överens med respektive KHL-klubb för att betala ut sig.

En soppa, minst sagt.

Nu har Robin Press skrivit fortsatt avtal med KHL för kommande säsong och naturligtvis raaaasas det här och där (på samma sätt som det raaaasades mot den svenska basketspelare som åkte till Ryssland för spel i våras). Press är nog inte välkommen till landslaget i fortsättningen, sägs det.

Men hur blir det för alla andra svenskar som innan kriget tänkt sig lira i KHL för rejäla inkomster kommande säsong? Och speciellt de som har gällande kontrakt där? Kommer de att betala miljoner för att lösa ut sig? Och vilka alternativ har de när KHL inte är aktuellt? Schweiz har ökat antalet utländska spelare men börjar bli fullt. Var kommer spelarna att hamna? AHL lär inte vara attraktivt, men Tyskland och SHL? Mot mindre betalning?

Många kommer att hamna i SHL förstås, och dagligen får vi rapporter om nya signade. Speciellt HV tycks köpa som fan. Kommande säsong för SHL blir verkligen svår att bedöma i förväg pga allt detta.

Men kommer fler spelare än Press att välja att lira i KHL trots allt? Och speciellt de som redan har bindande kontrakt med KHL-klubbar - hur många av dessa kommer att åka dit och lira hellre än att betala miljoner för att komma ifrån kontrakten?
Kommentera