Luleå HF

115717 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #2384321

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Realisten: Är inte så konstigt att de svenska lagen har haft framgång under perioden 2014-2022 då Champions spelats. Det som hade hänt var Rönken. Hans hockey - tillsammans med Bulan - ändrade på inställningen och spelsystemen i Elitserien SHL. Lagens forwards som tidigare tillåtits slöa när pucken var i egen zon sattes att ge allt även utan puck och i varje byte. Så har det ju varit sedan dess, även om flera lag inklusive Luleå numera söker variera och inte gå upp och pressa högt vid tillfällen då det är bättre att backa och stänga till i mittzon. Och några lag söker lira enklare med styrhockey och satsa på spelvändningar.

Men i vilket fall. Den hockey som de svenska lagen kom till Champions med blev vinnande och för motståndarna var det lite som för europeiska sparkbollslag att möta ICA Göteborg på 80-talet.

Det är så det är. Inte att man ska betrakta övriga europeiska lag som blåbärsklubbar. Faktum är att även om svenska klubbar haft mest framgångar i Champions så har de bästa finska, tjeckiska och schweiziska klubbarna ofta kunnat konkurrera.

Hur blir det i år? Ja, eftersom Schweiz utvidgad antalet importer och dessutom betalar som fan och tar för sig innan SHL-lagen får vara med finns det chans att klubbar från SLA kan bli starka konkurrenter senare i slutspelet när de kommit igång ordentligt med säsong och spel.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Vidare kan vi konstatera att nu år 13 av 16 lag klara för slutspelet om champions. Luleå, Jukurit, Zug, München, Tappara, Röglet Zürich, Fribourg, Warulfven, Straubing, Fiskrenset, Davos och Apan kommer att spela åttondelsfinal.

Tre andra lag ska med och mycket kan avgöras redan ikväll när resterande femtematcher spelas.

Tjeckiska Mountfield och Berlin tävlar om en plats. De möts i två matcher och Berlin måste ta 5/6 p där, eftersom Mountfield ligger 3p för nu. Mountfield tar säkert den platsen.

Wolfsburg och Turku, TPS, tävlar också om en plats och möter varandra i två matcher. Wolfsburg leder med 1p sp TPS måste ta minst 4p. Det kan de mycket väl lyckas med.

Och så getingboet där Salzburg, Tampere och Stavanger slåss om den sista platsen. Denna grupp är lite mindre klar; Salzburg har 7p, Tampere har 6p och Stavanger har 5p. Men ikväll har vi matchen Salzburg-Freibourg och skulle Salzburg ta 3p innebär det att gruppen är avgjord och Salzburg tar slutspelsplatsen tillsammans med Freibourg. Och så tror jag det blir.

Så - speciellt för realisten - det lutar lite mot att vi får samtliga SLA-lag Zug, Zürich, Davos och Salzburg till slutspelet och jag tror inte att du ska räkna bort dem. Kanske vi i semi har lika många eller t.o.m. fler SLA-lag än SHL-lag?

De finska och tjeckiska lagen har inte rosat marknaden på samma sätt i årets gruppspel och inget av de lag torde överleva både åttondel och kvart och nå semifinal.
Kommentera