Luleå HF

115803 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #2476721

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Iko70: Ja, man undrar vem som ska kunna stoppa er nu. Jäkligt kul att se hur otroligt bra ni går, min vän.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Risken för kvalspel för Luleå. Hörde efter senaste matchen kommentarer om att Luleå förbättrade läget gentemot HuVa eftersom vi vann 2 poäng medan Huva kammade 0, men att läget mellan Luleå och Pölsan var oförändrat eftersom även Pölsan tog 2 poäng.

Så är det förstås inte.

Sant är att tar Luleå fler poäng än HuVa eller Pölsan så förbättrar vi vårt läge och minskar risken att tvingas till kvalspel. Men sant är också att för varje omgång förbättras vårt läge ÄVEN om vi inte tar fler poäng än motståndarna.

Det handlar om en konsekvens av hockeyns relativitetsteori (den andra konsekvensen gäller förstås förhållandet att klockan går långsamt i slutet av matchen om man leder med ett mål; men rasande snabbt om man ligger under med ett mål.

Se figuren nedan (gissningsvis efter att ha klickat upp den för att den ska bli läslig.

Överst ser vi läget innan tisdagsmatchen, och nederst läget efter tisdagsmatchen.

SCENARIO 1 - Pölsan tar 3,0 poäng per match
INNAN matchen var läget sådant att Luleå då måste ta 1,63 poäng per match under resten av serien, för att säkert sluta på högre poäng än Pölsan. Men EFTER matchen räcker det med 1,57 poäng per match för Luleå.

SCENARIO 2 - Luleå tar 0,0 poäng per match
INNAN matchen räckte det för Pölsan att ta 1,50 poäng för att nå ikapp Luleå i så fall, men EFTER matchen behöver Pölsan ta 1,57 poäng per match.

Sammanfattningsvis är läget mellan Luleå och Pölsan inte förändrat efter matchen: läget har förbättrats för Luleå!

Nu är det ju dessutom på det viset att både Pölsan och HuVa måste passera Luleå för att vi ska tvingas till kvalspel.

Pölsan och HuVa har båda 52 poäng för närvarande, så samma beräkning, som gäller för Pölsan, gäller också för HuVa. Men de båda lagen kommer dessutom att möta varandra och det leder till en för Luleå gynnsam synergieffekt, nämligen den att ett av lagen kommer att tappa 2 eller 3 poäng. Sämst för Luleå är att de spelar oavgjort så vi räknar med det; alltså att ena laget tappar 2 poäng.

Vidare har vi förhållandet att Pölsan har målskillnaden -32, och HuVa målskillnaden -23, medan Luleå har -8. Förefaller rimligt att Luleå kan hålla ett försprång där och att det därför inte räcker för lagen att nå samma poäng som Luleå utan att de måste nå minst en poäng bättre än Luleå.

Med dessa ytterligare faktorer kan vi påpeka att om Luleå tar 1,4 poäng per match (som vi gjort senaste fem matcherna) resten av serien, förutom att vi kammar 0 mot Pölsan, räcker det inte att Pölsan och HuVa tar 3,0 poäng i varje match mot övriga lag för att peta ned Luleå under kvalstrecket.

Nåja. sifferakrobatiken handlade väsentligen om att presentera att läget för Luleå förstås förbättras för varje omgång som spelas även om vi inte tar fler poäng än våra HuVakonkurrenter.

Men av mer avgörande betydelse är förstås det faktum att även om både HuVa och Pölsan går extremt starkt resten av serien räcker det inte för att tvinga ned Luleå i kval om vi inte nu plötsligt fullständigt kollapsar. Och finns det någon som talar för att vi kan göra det? Nej. Tvärtom. Vi kan lita på våra spelare.
Kommentera

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Moderna mysterier

Timret gick plus på Luleå i fjol. Luleå har tagit 8/9 poäng av Warulfven i år. Och Pölsan har slagit Apan i 3 av 4 matcher i år.

Topplag som går minus mot lag långt ned i tabellen. Hur kan det komma sig?

Det handlar förstås/nog om att vissa lag kör en hockey som passar eller opassar mot andra och då kan det bli så här konstigt.

Det innebär alltså att Pölsan tog 2 pinnar av Apan igår, vilket spontant var oväntat, men kanske inte borde ha varit det.

Och eftersom Läjkers skärpte till sig plockade de förstås ned HuVa med följd att nu har striden vid kvalstrecket blivit infernaliskt spännande. HuVa och Pölsan har nu lika utgångsläge och bakifrån smyger Malmet för att försöka kopiera fjolåret då de genom en långspurt lämnade Djurgårn och Timret att kvalspela.

Kan något lag högre upp kollapsa och erbjuda räddningsplanka, ramla ända ned under nedre strecket? Mycket osannolikt. Närmast till ligger förstås Luleå men är hela 11 poäng före när bara sju matcher återstår. Och även om kris och ångest kan grassera bland supportrar så måste man kunna se att så är det inte alls bland Luleås spelare. Laget kämpar på som fan och gör sitt bästa. Vinner man-mot-man-duellerna och äger sargerna mot de flesta motståndare samtidigt som man allt mer undviker misstagen i försvarsspelet. Nej, Luleå kommer att stå pall och när det gäller den infernaliskt kampen vid kvalstrecket är det på följande vis.

Det här kommer att avgöras mellan HuVa och Pölsan. Risken att Malmet lägger sig i detta finns inte, fast bara lite.

Och NÄR denna otroligt spännande kamp för så många supportrar är över. Följer kvalet. Kan det bli roligare? Förutsatt att ens eget lag slipper stå för underhållningen....
Kommentera