Luleå HF

115795 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #2598403

Sv: Luleå Hockey 2023-2024: Vägen mot SM-GLUDet!
Realisten: Så här ser historiken ut för 'Elit-Damhockeyn' i Sverige. Se länken
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Luleå Hockey 2023-2024: Vägen mot SM-GLUDet!
Realisten: Snyggt länkat:-)

Damhockeyn i Sverige var som du visar länge en lokal historia för Fjollträsk - precis som herrhockeyn tidigare varit.

Men när duktiga MSSK blev klara över att de skulle behöva lägga ned sin hockey för elitdamer av ekonomiska skäl gjorde de enda rätta: sökte stöd från en närliggande storklubb med bättre ekonomiska resurser.

Apan fick chansen, men sa nej. De hade ju tidigare tagit över den duktiga damhockeyn i Västerbottenslaget Bergsbyn, bara för att lägga ned deras elitdamer senare, vilket sparade in en miljon i resekostnader samtidigt som att Apan betalade just en miljon i signing bonus till Patrik Zahrisson för herrlaget. Mycket talande.

Luleå blev också tillfrågade och sa ja. Inte bara det, utan gick också in för att satsa rejält och ge damerna rättvisa villkor med herrarna så långt som möjligt.

Luleå Hockey / MSSK gick ihop för damhockey 2015 och det blev succé direkt. Första säsongen skuggade Luleå länge dåvarande mästarlaget DamPungen och arbetade sig under våren närmare och närmare DamPungen. Inför sista omgången ledde DamPungen fortfarande med 84 poäng och målen 149-59 medan Luleå hade 84 poäng och målen 149-60, men Luleå öste in mål i sin sista match och passerade DamPungen på målskillnad och tog förstaplatsen i serien i allra sista omgången. I slutspelet kom de båda lagen till final förstås. DamPungen vann första matchen och hade ledningen i andra matchen en bra bit in i andra perioden men då kom Luleå, vände och vann inför >3000 åskådare i Delfinen. Då spelade man bäst av tre och efter att ha tagit vinsten i serien fick Luleå spela den avgörande matchen i Delfinen och då kom >4000 åskådare och hejade fram Luleå som slog DamPungen klart och tog över tronen i svensk damhockey.

Där har man sedan dess varit kvar. Vunnit de flesta seriesäonger även om andra lag som storsatsat några gånger kommit före Luleå i tabellen.

Men när det kommit till slutspel har Luleå varit näst intill omöjliga att besegra. Andra slutspelet (2017) bommade man dock. I semi mötte man DamHuva som kämpade sig till 3-3 i två matcher och därefter vann straffläggningarna mot Luleå i båda matcherna! Men alla andra slutspel som slutspelats efter 2015 har Luleå vunnit. Våren 2020 avbröts visserligen slutspelet pga pandemin efter första matchen i finalen mellan Luleå och DamPungen, sedan DamPungen vunnit första matchen, så vi vet inte hur det skulle ha slutat. Men Luleå har vänt inledande underläge i många finaler så kanske skulle lyckats då med.

Och denna säsong talar mycket för att Luleå kommer att vinna igen och då varit Sveriges topplag hela perioden 2015-2024. En fantastisk bedrift!
Kommentera