Luleå HF

115803 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #2643741

Sv: Luleå Hockey 2023-2024: Vägen mot SM-GLUDet!
Sven.Savage: Kommer vi på plats 6 blir det i kvarten troligen Apan, Warulfven eller Fiskrenset och skulle vi vinna där väntar Plastet i semi.

Så jag tror väl ungefär som du.

Förutsatt att vi inte landar en spetsback och spetsforward som sätter många mål. I kombination med att Lassi tar allt fler spadar och levererar Lassinivå. I så fall tror jag att de finns en liten chans att vi kan sluta lite bättre än plats 5.
--------------------------------------------------------------------------------------------
I en utopisk värld kan jag sträcka mig till att vi kan bli femma, men det tror jag inte. Bättre än så kan jag aldrig se oss bli, även med nåt eller t.o.m ett par på papperet starka nyförvärv.

Däremot tror, eller befarar jag..., att vi kan få Trottoaren om vi slutar sexa.
För jag tror fortfarande att Trottoaren mycket väl kan sluta trea.
Mitt tips är att vi slutar 6,7 eller 8, du 5-8, eller 6-7... Vi kommer att bli varse.
Men vi slutar inte femma om vi kammar 0 mot Frölunda på lördag. No way.
Gör vi det blir vi med 65-70% sannolikhet 7:a eller 8:a.
Dock tror jag att vi även då, fortfarande har en hyfsad chans att passera Timrå.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Luleå Hockey 2023-2024: Vägen mot SM-GLUDet!
Realisten: Jag skrev:

"Torskar vi mot Fiskrenset nu kommer vi att sluta på plats 5, 6, 7 eller 8. Mest troligt kanske plats 6 eller 7."

Och du svarar:

"Men vi slutar inte femma om vi kammar 0 mot Frölunda på lördag. No way. "

Att jag spekulerar i att, även om det är mindre troligt, skulle vi kunna nå plats 5, baseras naturligtvis på möjligheten att vi passerar Timret, Trottoaren och Pungen.

Alla tre lagen är i detta nu 4 poäng före oss. I morgon har vi
• Pungen-Röglet
• Trottoaren-Öret
• Plastlaget-Timret

Om något av de tre lagen vi diskuterar vinner i morgon medan vi torskar mot Fiskrenset är lagen alltså hela 7p före oss, när seriens 12 avslutande omgångar ska spelas efter bäjärkoskenkuppen.

Kan vi hämta in 4p på de lagen på 12 omgångar - eller upp till 7p om lag vinner i morgon

Det är förstås inte troligt. Men kan det ske?

Till att börja med kan vi konstatera att Lassi tog spaden efter 2 månaders vila i tisdags mot ett revanschsuget Plastlag. Och gjorde en perfekt insats, samtidigt som han nådde rekordet för flest nollor i Elitserien SHL:s historia. Vad kan vi vänta oss där? Tror att Bulan matchar in honom försiktigt för att han inte ska falla ned i "den stora tröttheten" igen. Målsättningen är ju i första hand att kunna ha en Lassi på topp när slutspelet börjar.

Så, om vi förutsätter att det lyckas kan vi nog räkna med att Lassi tar spaden allt oftare och mot slutet av grundserien tar de flesta eller kanske t.o.m. alla spadar. Vad kan det betyda? Ja, Warden har dragit ett tungt lass nu och vi har under våren kommit in i frekventa matcher tis-tor-lör. Trots det har Warden varit strålande i matcherna MEN: På senare tid har han inte riktigt lyckats hålla stilen hela matcherna och allvarligt talat har han faktiskt silat 1-2 mål varje match som han "normalt" skulle tagit och Lassi helt säkert hade tagit.

Så. Om det nu fungerar med Lassi och Luleå efter bäjärkårva har tillbaka i stort sett alla skadade (som det ser ut) finns det anledning att tro att Luleå faktiskt kan bli ännu starkare än vi varit senaste 9 matcherna, där vi ändå lyckats strålande med bara Pungen och Öret som onödiga plumpar.

Så, OK. Det finns hyggliga förutsättningar att tro att Luleå kan gå riktigt starkt under avslutande 12 matcherna, efter Bäjärkåskän.

Men de tre lagen i fråga dårå?

Timret
Till att börja med har Timret spelat en match mer än vi gjort, så avståndet är i princip mindre än 4p idag samt efter imorgon (om de torskar borta mot plastlaget). Timret är visserligen i utmärkt form och tar rejält med pinnar, men visst finns det en chans att vi går förbi.

Pungen
Gick ju skitbra under en lång tid, men tycks ha det lite svårare nu och jag undrar om inte Högberg tappat något? En Högberg i bra form är helt nödvändigt för att Pungen ska gå bra. Om Luleå och Pungen skulle ta poäng under avslutande 12 omgångarna motsvarande de 9 omgångar vi senast spelat - dvs formerna håller i sig - kommer Luleå att plocka hela 8 poäng på Pungen ...

Trottoaren
Kan bli svårast för oss att passera, har dessutom en klart bättre målskillnad än vi. Men undrar om inte även de har lite svagare på målvaktssidan nu. Filip Larsson ligger ju näst högst i vaktligan under denna hans debutsäsong i SHL, men statsen har försämrats senaste månaderna då han gått ned närmare 80& och ibland där under i många matcher. De har ju varvat in mannekängen Armalis allt mer på senare tid och han har varit ganska bra, men inte som Filip Larsson under hösten. Och - på samma sätt som gäller gentemot pungarna - om Luleå och Trottoaren skulle ta poäng under avslutande 12 omgångarna motsvarande de 9 omgångar vi senast spelat - dvs formerna håller i sig - kommer Luleå att plocka hela 8 poäng på Trottoaren ...

Så sammanfattningsvis. Trots tabelläget känns det fullt möjligt att vi kan passera vilket som helst av de tre lagen. Lätt överskattat skulle man kunna anta 50% chans för varje lag. Fast att vi då skulle lyckas med samtliga lag blir 0,5 x 0,5 x 0,5 ≈ runt 10% chans vilket alltså är osannolikt.

Men det som definitivt blir mest avgörande är förstås hur bra Luleå går. Om vi drömmer att vi går rent efter bäjärkåskän kommer vi att klättra till plats #2.

Men det fordrar förstås att Luleå går all-in och landar Limpans mångåriga linjepartner Teemu Hartikainen inom 13 dagar. Och i det läget skulle vi förstås omedelbart klättra upp som gludfavorit.

Fast ... regerande Schweizmästarna, Hartikainens Geneve som tar emot Apan i CHL-final om 8 dagar, ligger numera utanför kvartsfinalsklara toppsex när 9 matcher återstår av NLA och bara 5p över det lag som just nu missar slutspel.

Hartikainens målproduktion senaste 4 säsongerna:

2020-2021 Salavat (med Limpan) 37 mål
2021-2022 Salavat (utan Limpan) 14 mål
2022-2023 Geneve (med Limpan) 46 mål
2023-2024 Geneve (utan Limpan) 7 mål (hittills)

Med hänsyn till Hartikainens låga målproduktion i år, samtidigt som Geneve inte tycks ha så mycket att säga till om när slutspelet väl börjar, kanske det inte är helt omöjligt att tänka sig att Geneve skulle kunna tänka sig att släppa Teemu sista tre månaderna av hans kontrakt. I år har han ju inte ens gjort mål var sjätte match.

Tänk om de skulle få "an offer they can refuse".

Jag bidrar gärna. Luleå HAR ju pengar att landa en spetsspelare om de hittar en och om Skuggan/Engman snackar med Geneve för att få reda på om det vore möjligt och i så fall till vilket pris, kanske Luleå dessutom kunde lägga ut en insamling bland supportrar och sponsorer.

Men det är ju bara plastlaget i Sydbotten som haft för vana att innan deadline slänga upp stora pengar för att köpa in spelare som tar dem till gludet.

Så det är förstås bara en dröm...
Kommentera