Många toppspelare i AHL verkar bli kvar där. Ethan Bear, som var en av de mest intressanta backarna i free agency, skrev just på för Islanders. Zach Metsa och Jack Ahcan - också två poängstarka backar - blir också kvar där borta. Många som skrivit nya AHL-kontrakt idag och fler lär det bli.
En annan övergång som just blev klar är att Olle Lycksell skrivit på för Ottawa.
Snart börjar det nog utkristallisera sig vilka alternativ som blir kvar för Brynäs.
Svensson_62: Jag gissar på att Clara kommer att offentliggöras den här veckan. Den har man verkligen ingen anledning att dra ut på nu.
När det gäller free agency-marknaden i Nordamerika kommer det antagligen dröja några dagar/någon vecka innan man kan se vilka som ”blir över” därifrån och därefter blir det ju eventuellt dragkamper mot andra europeiska klubbar om spelare.
Erat: Den här snubben är på väg att bli utköpt i NHL. Sverige känns osannolikt men man vet ju aldrig. Kanske en sån kille som Schweiz betalar massvis för och som skapar ett utköp där som i sin tur blir aktuellt för SHL.
Namedroppar några AHL-backar med intressanta CV:n. Tycker frågeställningen "hur viktigt är det att få in en rightare?" är fortsatt intressant och relevant.
Zack Metsa. Rightare. 26 år, odraftad, liten. Många poäng i AHL. Kommer kanske aldrig få chansen i NHL, men lär å andra sidan få fortsatt förtroende i AHL om han vill.
Samuel Knazko. Leftare. 22-årig slovak som inte har fått det att lossna i AHL. Visade under juniortiden att det finns mycket spelskicklighet där, som han kanske skulle kunna få ut i Europa.
Lucas Johansen. Leftare. 27 år. Tidigare stortalang som spenderade många år i Washingtons AHL-lag innan han spelade AHL-hockey med Hägg i Vegas AHL-lag förra säsongen. Har faktiskt vunnit AHL 2 gånger och är en tidigare stortalang - är det dags för spel i Europa nu?
Calen Addison. Rightare. 25 bast. Ryktades vara på väg till SHL redan för ett år sedan. Tidigare stortalang med massa spelskicklighet men tveksam defensiv.
Ty Smith. Leftare. Största långskottet på listan. 25 år och beskrivs som en fantastisk skridskoåkare. Också en tidigare stortalang som levererat storartat i AHL men inte lyckats etablera sig i NHL än. Men nog borde han ha några år till där borta sett till statsen.
Gavve: En center ska ju in oavsett. Gettinger beskrivs bara som en left wing där jag läser. Ett centeralternativ som redan finns i truppen är annars Lucas Pettersson.
Däremot är exempelvis Blandisi en spelare som roterat mer mellan center och ytterforward, detsamma gäller Jenik.
Jan-Erik : Jag tror inte att essensen är om Olofsson fick nöta lite bänk eller inte, essensen är hela diskussionen att Olofsson var en bättre värvning än Silfverberg, som minsann var tokslut enligt några högljudda och allmänt spydiga Modo-supportrar.
Alltid kul med trevliga motståndarsupportar som gästar Brynäsboken.
Enligt Hockeynews söker Tim Gettinger jobb i Europa.
Omöjligt att veta vilka alternativ Brynäs har på bordet, men han hade varit en intressant ytterforward att få in. - Enorm storlek men beskrivs ändå som en relativt bra skridskoåkare - Stark på pucken och framför motståndarnas kasse - 27 år är en bra ålder - Har spelat med bland andra Bobby i Nordamerika.
Uppenbarligen ingen superstjärna, men hade varit intressant att se honom i Sverige.
Luddf: Mm, men även om Järnkrok och Larsson gick lägre än Rensfeldt och Wännström, så gick de långt högre än alla i gårdagens draft. Att ha 4 spelare i andrarundan som Brynäs hade då måste trots allt anses vara en bättre draft än att ha 5 spelare i de sista rundorna som man hade igår.
Luddf: Det var inte lätt att sticka ut i 90/91-kullarna heller. Otroligt bra kullar både nationellt och lokalt, förmodligen kan man relatera det till att barnafödandet i Sverige var otroligt högt just de åren (länken).
För Brynäs del tror jag också att Bäckis var väldigt viktig som inspirationskälla.
Luddf: Mer komplicerat för tvillingarna, då måste någon organisation antagligen trejda till sig ett till val i sjunderundan för att kunna välja båda. Blir liksom en dubbelt så stor investering i jämförelse med att chansa med två ”fristående” spelare.
För några sedan snackades det mycket om 07-kullen. Draftfacit blev alltså 3 Gävlekillar draftade sent, och 2 invärvade spelare draftade sent. Bredden är spännande men spetsen finns inte där just nu. Det är tydligt att de inte är i närheten av lika stora talanger som de tidiga 90-talisterna sett till kullen.
De valda Brynässpelarna blev: #114: Gustav Hillström - New Jersey Devils #119:: Michal Svrcek - Detroit Red Wings #173: Victor Hedin Raftheim - Columbus Blue Jackets #178: Sigge Holmgren - New Jersey Devils #180. Aron Dahlqvist - Washington Capitals
Vi får se om alla blir kvar i Brynäs eller om någon/några kanske kommer söka sig til nordamerikanska juniorligor. Åtminstone backarna kommer nog få svårt med istiden i Brynäs redan nästa säsong - men kanske kan man kolla på att låna ut 1-2 av de här killarna?
Ett luspankt Almtuna, som verkar få spela kvar i Hockeyallsvenskan, vore ett bra alternativ att låna ut till.
SuneMangs: Kul att Filip Ekberg blev vald nu. Visserligen #221 av Carolina Hurricanes, men ändå. Med tanke på att han är en Uppsala-kille så är han lite extra intressant för Brynäs inför framtiden. Känns som en väldigt spännande SHL-talang men kanske inte så troligt att han blir en NHL-spelare.
{11009}: 2009 hade Sverige 7 spelare i förstarundan och 6 spelare i andrarundan. Allt handlar om hur talangfull kullen är, inte nationalitet.
NHL-klubbarna har väldigt lite bias i jämförelse med de flesta andra. De kan drafta en svensk istället för en lokal spelare om de tror att svensken blir en lite bättre spelare på sikt. Sen blir det såklart ofta snack om favoritlag osv i intervjuerna efteråt, er grabb Gästrin avslöjade ju helt plötsligt ägandeskap av en Ovechkin-tröja när Washington draftade honom...
Det där med att det skulle vara en enorm nackdel att vara europé känns mest som en gammal myt som personer med en fallenhet för självömkan fortfarande försöker intala sig. Lokala spelare är knappast en grej i NHL som det är i SHL.
Skulle tro att svensk hockey har mycket mer bias för lokala spelare än vad NHL-klubbar har. Här är föreningarna supporterägda och vi supportrar ser lokala spelare som en viktig sak, så är det inte i NHL.
{11009}: Rudslätt blev inte draftad så att han var "högst aktuell att bli draftad" är en kraftig överdrift.
Ja, självklart är svenskarna som går i de första rundorna också landslagsspelare, men när vi börjar snacka draftens sista rundor är det ingenting konstigt med att draftas utan att vara landslagsspelare. Det sker varje år.
Scouter går inte alls efter samma premisser som en förbundskapten. Draften handlar inte vem som är bäst JUST NU, utan hur bra spelare KAN BLI, men den saken verkar du ha svårt att ta in. Om man ska förstå draftvalen i de sista rundorna räcker det inte med att följa landslaget, då måste man följa J20-serien och då inte bara det egna laget.
Eftersom förbundskaptenen ska bygga ett lag finns det också en slumpfaktor om vissa spelare blir uttagna eller inte. Vissa årskullar har många spelare av en specifik spelartyp, och mindre av en annan. Hur konkurrensen ser ut på en viss position/roll är ju slumpen och inte någonting som en spelare kan påverka själv, likaså kan det finnas en bias hos förbundskaptenen som kanske föredrar vissa spelare.
{11009}: Förbundskaptenerna för juniorlandslagen tar ut det bästa LAGET som de tror kan vinna turneringarna. Det blir övertydligt i JVM när vissa spelare alltid petas för att få in rollspelare, som exempelvis Rudslätts grabb häromåret. Förbundskaptenernas jobb är inte att ta ut de spelarna som de tror är individuellt bäst om 5 år.
NHL-scouterna väljer utifrån andra premisser, och därför borde du inte bli förvånad över att killar som inte spelar i juniorlandslagen blir draftade långt ner.
Hugo Hallin kommer säkert bli en bra spelare i Europa men NHL är långsökt för en så liten back. Vi får se om någon NHL-klubb tar chansen nu på slutet av draften. Hallin kommer säkert att spela JVM så småningom och rent av kunna vara bra där, men det betyder inte nödvändigtvis att någon ser en framtida NHL-spelare i honom.
{11009}: Förbundskaptenerna plockar ut de som är bäst för stunden just nu och bygger också ett lag utifrån roller. NHL-klubbarna draftas utifrån vilka de tror kommer bli bäst spelare på sikt. Det är inte nödvändigtvis samma sak, speciellt inte när man kommer in i de här sena draftrundorna.
{11009}: Spelar inte så stor till i de lägre rundorna. Sigge Holmgren blev också draftad nu, trots en skadedrabbad säsong.
Och där gick Aron Dahlqvist som #180 till Washington Capitals!
Nu är vi uppe i 5 draftade Brynässpelare.
#114: Gustav Hillström - New Jersey Devils #119:: Michal Svrcek - Detroit Red Wings #173: Victor Hedin Raftheim - Columbus Blue Jackets #178: Sigge Holmgren - New Jersey Devils #180. Aron Dahlqvist - Washington Capitals
Brynäs har inte spetsen i den här draften, men man har bredden.
Sven.Savage: Det var ingen jättestark topp 5 den här säsongen. Tror inte Frondell hade kommit #3 vissa andra år. Framförallt är flera av toppvalen relativt skadedrabbade och normalt sett gör det att man hamnar lite längre ner.
Angående prestationer i Djurgården vs Luleå, scouterna kollar mycket (orimligt mycket enligt somliga) på prestationerna i landslaget. Kan också tänka mig att vissa som har farsor som är gamla elitspelare är mer drillade inför intervjuerna osv.
atilla: Inte omöjligt men kanske inte så troligt heller. Lite svårt att se vilken roll han skulle kunna ta i NHL, men vi får väl se om någon NHL-klubb har fattat tycke för honom. Det räcker ju med att en har gjort det.
Annars får han nöja sig med att bara fira sin namnsdag idag.
Sven.Savage: Ja, Svrcek kan nog visa sig bli ett fynd av Detroit. Brynäs har 2-3 till spelare som är aktuella att draftas längre ner i draften så hoppas på det nu. Alltid lite roligare när de mindre hypade killarna draftas.
Berge: Ja, men storleken ligger Svrcek i fatet. Även om han blev draftad som #114 så var bara 4 spelare kortare än honom av de som valdes före, 7 lika långa (5'11", använder amerikanska mått i filtreringen).
Men skulle ändå säga att det är så pass liten skillnad mellan #114 och #119 att det är mycket slump vem av de som gick först.
Om man håller sig till fakta: - Silfverberg var väl den enda ordinarie NHL-spelaren som flyttade till SHL inför 24/25 - D’Astous blev utsedd till Liigas bästa back sista säsongen i Finland.
Jag tycker inte att man ska räkna ut spelare som kommer med det i bagaget, särskilt inte om man i grund och botten har noll koll på spelarna.
{11009}: Rankingarna är inget facit. Det räcker med att en klubb har fattat tycke för en lågt rankad spelare för att den ska väljas mycket tidigare än förväntat.
Från Hörnefors: ”Även att kunna köpa och sälja spelare utan spelarnas medgivande är helt sjukt.”
Det stämmer ju dock inte. Spelare som blir bortbytta och måste byta lag har redan skrivit på ett kontrakt där de har gett sitt medgivande till trejd enligt gällande regelverk.
Håller med om att draftsystemet är märkligt, men det är sånt som kan uppstå när en liga har monopol på de bästa spelarna.
För skojs skull satte jag ihop dagens trupp, Bäckis inkluderad, utifrån draftpositioner. De som inte draftats är alltså inte med.
Draftår/Placering/Draftrunda/Namn/Klubb som draftade 2006 4 1 Nicklas Bäckström Washington Capitals 2024 35 2 Lucas Pettersson Anaheim Ducks 2009 39 2 Jakob Silfverberg Ottawa Senators 2013 43 2 Robert Hägg Philadelphia Flyers 2009 53 2 Anton Rödin Vancouver Canucks 2010 56 2 Johan Larsson Minnesota Wild 2018 57 2 Axel Andersson Boston Bruins 2023 60 2 Damien Clara Anaheim Ducks 2019 64 3 Matias Norlinder Montreal Canadiens 2009 87 3 Simon Bertilsson Philadelphia Flyers 2016 93 4 Jack Kopacka Anaheim Ducks 2014 138 5 Oskar Lindblom Philadelphia Flyers 2016 147 5 Axel Jonsson-Fjällby Washington Capitals 2014 153 6 Tyler Vesel Edmonton Oilers 2017 155 5 Linus Ölund Pittsburgh Penguins 2015 183 7 Erik Källgren Arizona Coyotes 2012 195 7 Christian Djoos Washington Capitals
Och så ett litet axplock av fördetta spelare, med mellanrum för rundor för läsbarheten:
Draftår/Placering/Draftrunda/Namn/Klubb som draftade 1996 1 1 Chris Phillips Ottawa Senators 1999 4 1 Pavel Brendl New York Rangers 2013 5 1 Elias Lindholm Carolina Hurricanes 2000 7 1 Lars Jonsson Boston Bruins 2018 8 1 Adam Boqvist Chicago Blackhawks 2019 11 1 Victor Söderström Arizona Coyotes 2002 20 1 Daniel Paille Buffalo Sabres 2006 25 1 Patrik Berglund St. Louis Blues 1999 28 1 Kristian Kudroc New York Islanders
2008 31 2 Jacob Markström Florida Panters 2010 35 2 Ludvig Rensfeldt Chicago Blackhawks 1982 36 2 Tomas Sandström New York Rangers 2000 36 2 Daniel Widing Nashville Predators 2017 36 2 Jesper Boqvist New Jersey Devils 1979 37 2 Mats Näslund Montreal Canadiens 2020 41 2 Noel Gunler Carolina Hurricanes 2010 44 2 Sebastian Wännström St. Louis Blues 2010 51 2 Calle Järnkrok Detroit Red Wings
2014 61 3 Jonas Johansson Buffalo Sabres 1994 64 3 Fredrik Modin Toronto Maple Leafs 1986 66 4 "Masken" Carlsson New Jersey Devils 2015 70 3 Felix Sandström Philadelphia Flyers 2005 79 3 Cody Franson Nashville Predators 1998 93 4 Tommy Westlund Carolina Hurricanes 2000 97 4 Niclas Wallin Carolina Hurricanes 2009 102 4 Mattias Ekholm Nashville Predators 2006 114 4 Niclas Andersén Los Angeles Kings
1986 127 7 Pär Djoos Detroit Red Wings 1996 136 6 Andreas Dackell Ottawa Senators 2018 143 5 Samuel Ersson Philadelphia Flyers 1998 145 5 Mikael Samuelsson San José Sharks 2003 160 5 Nicklas Danielsson Vancouver Canucks 1997 175 7 Johan Holmqvist New York Rangers 2020 191 7 Viktor Persson Vancouver Canucks 2007 195 7 Johan Alcén Colorado Avalanche 2008 196 7 Joacim Eriksson Philadelphia Flyers 2018 205 7 Marcus Westfält Philadelphia Flyers
1986 211 11 Tom Bisset Detroit Red Wings 1974 214 14 Stefan Persson New York Islanders 1983 215 11 Anders Huss Washington Capitals 2005 218 7 Alexander Sundström New Jersey Devils 2002 221 7 Jonas Johnson St. Louis Blues 1989 235 12 Yevgeni Davydov Winnipeg Jets 1987 236 12 Åke Liljebjörn Pittsburgh Penguins 1985 237 12 Tommy Sjödin Minnesota North Stars 1993 250 10 Kimmo Timonen Los Angeles Kings 1993 275 11 Christer Olsson St. Louis Blues
Rip Kirby: Kanadensiska klubbar vann jämt och ständigt innan de amerikanska klubbarna började få större investeringar i sina verksamheter. Gretzky hade ju exempelvis inte hamnat i Los Angeles om de inte hade varit en rikare klubb än Edmonton vid tidpunkten.
Skatteskäl gör ju att de kanadensiska klubbarna, men också vissa amerikanska, har betydligt sämre förutsättningar än exempelvis Florida. Det är klart att Florida är ett bra lagbygge men de behöver också betala mindre per spelare.
Exempel: En som spelare tjänar $8 miljoner i Florida får ut omkring $4.7 miljoner efter skatt, men samma spelare hade bara fått ut $3.9 miljoner i Toronto. Det blir en skillnad på cirka $800,000.
Men jag skulle ändå säga att det är lite slump att Edmonton inte har vunnit de senaste två åren. Om man kommer till final kan man lika gärna vinna.
Johannes : Ganska svagt draftår. Schaefer lär gå som etta, ingen tidigare etta har nog varit lika skadedrabbad som honom. Missade ju mer än halva säsongen 24/25. Säger nog lika mycket om de bakom som om honom.
Om vi spekulerar lite om den sista backen i grova drag.
Behöver denne verkligen vara en rightare? Hur mycket skicklighet bör man eventuellt "offra" för att absolut ha en rightare?
Brynäs har redan 2 right-backar i truppen (Kinnvall och Andersson). Jag hoppas att Kinnvall får en lite mer offensiv roll kommande säsong och spel i PP#2.
I PP#1 skulle man trots allt kunna spela SIlfverberg till vänster, Djoos som point och en annan leftare (exempelvis Kempny) till höger.
Naturligtvis vill man helst ha in en spelskicklig right-back, men jag tycker ändå det viktiga är att få in en riktig toppback på positionen.
Slutligen vill jag bara påpeka hur otroligt stark den här backuppsättningen kommer att bli. Det är egentligen inte särskilt långsökt att vi skulle kunna få se en landslagsturnering med 4 Brynäsbackar (Norlinder, Hägg och Djoos för Tre Kronor, Kempny för Tjeckien) någon gång under säsongen. Och då är Axel Andersson också en utomordentligt bra back som förbundskapten Hallam säkert har ögonen på.
atilla: Persson hade skrivit på för Brynäs direkt om han hade blivit erbjuden ett kontrakt. Det enda scenariot där det kan bli aktuellt är nog om Svrcek sticker över pölen efter draften.
Catodenäldresspöke13: Håller med på ett sätt. Samtidigt bjuder hans fru (och andra) som postar saker på sociala medier in till att bli ämne för diskussion, även om man för den skull kan diskutera med värdighet och respekt.
Synd men väntat med Forsberg.
Edit: Attard skrev just på för Colorado.