1150x200-modo-header2.png

MoDo Hockey

478908 inlägg · 4078 ämnen

Inlägg #1877044

Sv: #säckenout
atomragnar: Nej, men min poäng är det värdelösa försvarsspelet.

Jag ska försöka sammanfatta min tanke där.
Vi har ett försvarsspel där främst backarna, men ofta en eller flera av forwards backar hem för tidigt och för långt. Därmed blir det ett stort glapp där motståndarnas forwards kan ta emot en puck och komma med fart. Då är det jättesvårt att stoppa forwards då vi bara har två dåliga möjligheter.
1. Stoppa dem på blå. Skitsvårt då vi måste bromsa för att inte komma för långt mot egen målvakt och att stillastående stoppa motståndare med fart är snudd på omöjligt.
2. Fortsätta backa. Inte heller optimalt då vi lämnar blålinjen "gratis", samt att vi ändå hamnar i en situation där vi har mycket lägre fart än de motståndare vi ska stoppa. Därför är det inte ovanligt att de kan runda våra backar och ta sig in på mål. Har de mycket högre fart blir de även starkare...

Försvarsspelet i egen zon är väldigt mycket passivt. Vi sätter nästan aldrig press, utan mer styr ut dem. Vi är väldigt dåliga på att uppmärksamma överlämningar och rätt många gånger hamnar då båda våra spelare på puckföraren så icke puckförare blir fri.

Dessutom. Vinner vi pucken så har vi fyra stillastående kollegor att passa till. Då ingen har fart på skridskorna blir det snudd på omöjligt att snabbt vända spelet utan att motståndarna lätt avväpnar oss. Därmed börjar då det evinnerliga back-back-spelet tills forwards bågat upp och fått fart. Då har redan motståndarna hunnit samla sig i sitt styrspel och kan styra oss precis dit de vill.

Man kan argumentera för det mentala spelet och man kan argumentera för barmarksträningingen, men så länge vi spelar så kopiöst bedrövligt försvarsspel är det av mindre betydelse. Vi får aldrig med oss fart, så även om vi varit bäst tränade i serien kommer vi att se långsamma ut. Även om vi mentalt tror oss vara oövervinnerliga så ger vi ändå motståndarna ett stort övertag på oss spelmässigt.
Låst ämne

Svarskommentarer

Sv: #säckenout
J F K: Även fast vi har ett så dåligt försvarsspel så har bara Leksand och Timrå släppt in mindre mål. Kan ju bero på våra målvakter eller att det inte är så kasst som man tror. Folk tror att det bara är Modo som har fria gubbar i slottet,alla lag har det. Vissa mer och vissa mindre. Men är beredd att hålla med dig om att det inte är toppklass,hela spelet påverkas ju av det då man inte kan spela ut pucken snabbt och komma med fart. Som någon annan nämde så tror jag också att det handlar om mod till största del. När jag såg matcher i början av säsongen så såg jag en stor skillnad från förra säsongen,det såg ut som att man hade ett grundspel. Man hade tränat in olika varianter och vart dom ska passa. Man såg samspelta ut. Det sitter nog i huvudet på grabbarna.
Låst ämne

Sv: #säckenout
J F K: Modospelarna ligger rent generellt för långt ifrån motståndarna när de (motståndarna) har pucken. När det gäller presspelet i egen zon så sätter Modo press men oftast med bara en spelare och det går ju inte, ledordet är överbelastning annars kommer stackaren som pressar att bli bortspelad och en naken motståndare kommer att finnas någonstans.
Jag tror att det hela handlar mycket om att mod saknas, det är väldigt läskigt att överbelasta och det gäller att pressa hårt och skoningslöst med understöd.

Säcken måste jobba mycket med att spelarna skall våga och detta gäller även i uppspelen där backarna måste våga spela snabbt för kommer inte förstapasset snabbt så kommer anfallarna att se stillastående ut då passningsvägarna stängs och motståndarna blir kompakta. Om förstapasset inte kommer iväg så måste puckhållaren våga transportera pucken upp i banan och sedan få ned den djupt.
Mod är vad det handlar om i stor utsträckning tror jag.
Låst ämne

Sv: #säckenout
J F K: Spot on!
Låst ämne

Sv: #säckenout
J F K: Det här är det bästa du har skrivit någonsin. Jag håller med fullständigt.
Låst ämne