1150x200-modo-header2.png

MoDo Hockey

481631 inlägg · 4079 ämnen

Inlägg #2159525

Sv: Mora - Modo x2 2021-03-02 03
Confusius:

Jag har förklarat men du förstår ändå inte hur det går till.

Ett exempel så det kanske klarnar.

På jobbet ska vi anställa en ny till ett projekt och ett team, kanske en teamledare, jag sitter som senior i det projektet och har koll på domänen, tekniken, kraven på profilen och vad teamet saknar samt erfarenhet av rekrytering sedan tidigare.

Jag är med under arbetet att skapa en arbetsannons och kravprofil, är med att plocka ut profiler utifrån cv och rekommendera vilka som ska kallas till intervju. Under intervjun är jag med för att validera kompetensen och avgöra vem som är rätt för rollen på de kompetens och personlighet.

Efter vi intervjuat 10st kommer jag fram till en kandidat som verkar perfekt, jag rekomenderar denna till min närmsta chef som är den som ansvarar för rekryteringen och kommer ha personalansvar, de diskuterar och kommer överrens om de personliga villkoren och chefen erbjuder ett avtal. Chefen ger såklart sin syn men rekommendationen väger tyngst, det är bara ifall något verkligen uppenbart är felande kommer säga nej.

Efter 3 månader visar det sig att personen har helt fel kompetens, fel erfarenhet och inte alls passar in i gruppen på det sätt jag trodde, personen känner det själv och säger upp sig.

Vem bär störst ansvar för rekryteringen min chef som skrev avtalet och tillsatte personen formellt eller jag som missat och bedömt kompetens, erfarenhet och profil helt fel?

Jag vet att jag personligen skulle ta på mig ansvaret att det blev fel då jag missat, men jag vet också att min chef skulle skydda mig utåt och lägga ansvaret på sig själv då denne formellt ansvarade för rekryteringen, men bakom stängda dörrar skulle jag få ärlig feedback.

Där har du ett verkligt exempel och det är nog väldigt likt hur det går till när man tillsätter en tränare i en klubb. Där gm är den som driver processen och rekomenderar och styrelse/vd tar det formella beslutet på pappret.

Tror du fortfarande att det är styrelse och vd som varit de som drivit hela processen, tagit fram kandidater funderat vem som passar och sedan rekryterat utan att glader varit med?
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Mora - Modo x2 2021-03-02 03
Rytter: Då borde du sagt upp dej, du hade totalt fel omdöme om personen, den hade fel kompetens mm. Du borde slutat då!
Kommentera

Sv: Mora - Modo x2 2021-03-02 03
Rytter: Svara på mina två frågor
Kommentera