1150x200-modo-header2.png

MoDo Hockey

482767 inlägg · 4079 ämnen

Inlägg #2218089

Sv: Apropå ingenting...
Bad_Brett: I Sverige har just ordet jag använde egentligen aldrig varit särskilt laddat, men har blivit det nu. Det är väl samma med Tintin i Afrika som jag läste många gånger som ung, men som nu framstår som särdeles rasistiskt.

Sedan tror jag inte att just det ordet i sig är någon större fara att byta ut, utan att för den delen riskera diktatur. Då har jag större rädsla för kulturkonservatism i någon slags nationalromantisk tankegång.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Apropå ingenting...
J F K: Håller med. Yttrandefrihet betyder ju inte att man nödvändigtvis måste yttra ord som man vet är nedsättande och kränkande mot andra grupper.

Flashback är ju yttrandefrihetens epicentrum, men ganska sorgligt att läsa där.



Att sedan diskussionen om MoDo som Nord o Timrå som Syd skulle kränka så mycket förstår jag inte. Detta har ju använts av många före mej och jag tror aldrig någon sett det som annat än en allegori för grannsämja, oavsett om Nordkorea är en vidrig stat. Alltså helt utan politisk anspelning.

Jag tycker faktiskt det är tristare när folk skriver om sexfingriga MoDolider o TIK-hyndor(eller att alla Timråiter är socialfall mm.) det sårar nog individer ännu mer.

Men nu är Koreakriget avslutat för min del.

God Natt
Kommentera

Sv: Apropå ingenting...
J F K: Min poäng är att demokrati och yttrandefrihet är två av få frågor som måste vara svartvita. Jag blir själv galen på anti-vaxxers som sprider desinformation som skrämmer upp folk och sabbar vaccinationsprocessen, men likväl kommer jag bli fruktansvärt upprörd om de censureras, oavsett hur skadlig deras retorik må vara.

Samma gäller språket. Det finns många vidriga ord jag aldrig skulle använda, men jag kommer aldrig moralisera över att andra använder dem, eftersom. det vore att inskränka yttrandefriheten.
Kommentera

Sv: Apropå ingenting...
J F K: Det är redan utbytt. Finns ingen under 20 som ens skulle komma på tanken att kalla det för nåt annat än chokladboll. Ja kanske äldre än så också. Och än så länge har rapporterna om en traumatiserad, hjärntvättad generation eller två lyst med sin frånvaro så utbytet av ord verkar ha löpt förhållandevis smidigt. Det är väl främst i min generation (~50) som andelen kränkta, mestadels vita män från medelklass och uppåt tvingats till egenterapi
Kommentera