1150x200-modo-header2.png

MoDo Hockey

481422 inlägg · 4078 ämnen

Inlägg #2427208

Sv: MoDo - Tingsryd 2022-12-16
Bad_Brett: hockeyallvenskans avtal löper väl till 2026, efter det kan väl Modo bryta sig ut bäst man vill? Samtidigt bör väl i så fall intresset för att se Modo på tv vara betydligt högre än intresset för att gå på matcherna nu? Tänker på att ert publiksnitt är knappt en halvfull arena på 3800 personer.

Men jag har ställt samma fråga här inne fem gånger och ingen har svarat: borde inte Modo tjäna på att alla klubbar i allsvenskan får mindre tv-pengar? Eftersom ni redan är rikaste klubben och har bäst förhandlingsläge med nyförvärv? Vad tjänar Modo hockey på att Almtuna och vita hästen får större pengapåsar att köpa spelare för?
Låst ämne

Svarskommentarer

Sv: MoDo - Tingsryd 2022-12-16
Olle: Resonemanget är dock korkat gällande omförhandling. Problemet är att det är väldigt dyrt med produktionen från alla arenor, vilket gör att det nästan bara lönar sig om man samtidigt har SHL. Då betalar man dyra pengar för SHL och får allsvenskan på köpet. Snacket om att det bara är för allsvenskan att förhandla bättre är så djupt okunnigt. Ingen är beredd att köra så många produktioner för en andraliga, även om den är väldigt bra.

Så, nej, det är inte bara att förhandla bättre. Sluta föra så korkade resonemang, för det tyder bara på att man inte förstår hur det fungerar.

Ja, det gynnar såklart MoDo att det är som det är. Lägger man på 5 mille på alla lag så blir givetvis vår relativa fördel procentuellt mindre. En ökad inkomst på 5 miljoner gör mycket mer nytta för Västervik än MoDo.
Jag har dock hela jäkla tiden resonerat kring vad sin vore bäst för svensk hockey. Inte vad som vore bäst för MoDo.

Jag är heller inte för att differentiera inkomsterna beroende på hur många fans man har. Jag tycker att det går emot hela idrottens idé.
Låst ämne

Sv: MoDo - Tingsryd 2022-12-16
Olle: Jag är överlag kritisk mot att svensk ishockey står med ena benet i föreningslivet i andra benet i näringslivet. Det blir mycket fifflande med museum, trottoarkanter, Covid-stöd etc. Eller hur Skellefteå byggde ett guldlag med sponsorpengar från Skellefteå Kraft - som är helägda av Skellefteå Kommun...

Jag tål därför inte det här tjafset om "Buhuu vi gör så mycket för barn och ungdomar, bidrar till jämställdhet, yada yada yada" när man i nästa stund köper in en tjeckisk diva för 500 000 kr i månaden.

Det finns mycket som är unket, och det enda som är rimligt (och som alla tänkande människor begriper) är en strikt kapitalistisk approach, dvs att det blir upp till varje klubb att skapa en produkt som efterfrågas av marknaden och ger god lönsamhet.

Som du är inne på blir det bara töntigt att ett lag som Tingsryd ska få lika mycket TV-pengar som Djurgården, Björklöven eller MoDo.

Skippa tramset och låt marknaden styra. Förbjud bidrag från kommuner och statligt ägda företag. Och låt klubbarna handla upp TV-avtal på egen hand.
Låst ämne

Sv: MoDo - Tingsryd 2022-12-16
Olle:

"borde inte Modo tjäna på att alla klubbar i allsvenskan får mindre tv-pengar? Eftersom ni redan är rikaste klubben och har bäst förhandlingsläge med nyförvärv? Vad tjänar Modo hockey på att Almtuna och vita hästen får större pengapåsar att köpa spelare för?"

Det finns två svar på din fråga. Samt att det är ett kortsiktigt och långsiktigt tänk.

De flesta klarar att hålla de två tankarna i huvudet samtidigt.

Rent egoistiskt så visst det bästa är ifall man ströp allt till lagen i HA. Då skulle modo, löven och dif samt några klubbar till segla iväg och ingen skulle kunna utmana dem på riktigt. Gör det lättare att gå upp.

Men produkten skulle bli enormt lidande. Modo skulle knappast ha 3800 i snitt om man mötte div1 kvalitet i varje match och hockeyn var bedrövlig.

Sedan skulle det knappast vara positivt för ligan och utvecklingen av svensk hockey och spelare ifall de mindre inte får pengar och går runt, kanske klubbar skulle gå i konkurs under serien. Då har vi ju samma skämt till liga som sdhl där klubbar drar sig ur mitt under serien.

Även med stängd liga som jag förespråkade i tidigare inlägg så vill jag ha betydöigt mer pengar nedåt i systemet så de klubbar som spelare i ha och div1 kan hitta en mening att bedriva verksamhet och utveckla spelare.

Även om inte belöningen att gå upp varje år finns (men man ska kunna flyttas upp om man visar upp rätt förutsättningar) så kan man hitta motivation att ta fram spelare och sätta klubben på kartan den vägen. Man kan se till att ha sysselsättning på orten för personer verksamma inom hockeyn och få betalt genom att utbilda och skicka spelare uppåt i systemet. Sedan har man ett eget slutspel i sin egen liga där man kan vinna något och en del av tv pengarna kan vara vinsten typ, pengar man kan använda för att utveckla sin verksamhet och på sikt kunna ansöka om uppflyttning till en högre liga. Om man ändå inte kan gå upp till shl så kanske klubbar som almtuna, Tingsryd, Västervik, vita hästen mfl finner motivation att tävla med varandra i en liga/slutspel och vara den klubb som sticker ut med att utbilda juniorer och elitspelare. Detta på en nivå där de inte riskerar sin ekonomi och existens om de åker ur. Vem vet en jämnare liga kanske skulle vara positivt för deras publiksnitt och intresset.

För ingen ska inbilla mig att dessa klubbar i dagsläget har som mål och vision att klättra till shl och etablera sig där.
Låst ämne