1150x200-modo-header2.png

MoDo Hockey

482569 inlägg · 4079 ämnen

Inlägg #2501453

Sv: Kvartsfinal MoDo Hockey - AIK - 2023
Bad_Brett: ”Litteraturgenomgången visar att det länge har funnits en samstämmighet i forskningen om att personer från de lägre socioekonomiska skikten är tydligt överrepresenterade bland de personer som misstänks och lagförs för brott, och bland de som döms till fängelsestraff.”

De fattiga är alltså överrepresenterade bland dem som döms för brott.

När det gäller egenrapporterad brottslighet är forskningen mer splittrad, men: ”En sammanfattande slutsats från den samlade forskningen är att det finns ett samband mellan socioekonomisk bakgrund och delaktighet i brott för både män och kvinnor, även om det varierar mellan olika typer av studier hur tydligt sambandet är.”

Sambandet, påpekar forskarna senare, är ”svagt”. Det betyder att det bara är en liten grupp fattiga som faktiskt begår brott, och att även rika självklart kan trilla dit. Klass räcker alltså inte ensamt till för att förklara brottsligheten, det krävs även andra förklaringar – som kön, gener och erfarenheter som inte har att göra med klass.

Sambandet är alltså tydligt men svagt. Det här är självklarheter för de flesta.

Dock tycker jag avslutningen är väldigt väldigt viktig:
”För personer som återkommande begår brott tyder resultaten på att det är viktigt vid utformande av insatser att ta hänsyn till familjesituationen, bland annat familjens resurser, i kombination med risk- och skyddsfaktorer kopplade till andra miljöer samt till lagöverträdarens individuella förutsättningar och behov. På ett mer övergripande plan kan det också vara viktigt att motverka att det sker en koncentration av hushåll med svaga socioekonomiska resurser till vissa typer av bostadsområden.”
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Kvartsfinal MoDo Hockey - AIK - 2023
J F K: Jag var övertygad om att du hade förståelse för begreppen korrelation och kausalitet. Bara för att personer som begår brott i hög grad är socioekonomiskt utsatta, så betyder det inte att det är därför de begår brott.

Givetvis har stökiga personer i regel svårare att bygga upp en stabil ekonomi. Och så ska det också vara, för annars lönar det sig inte att vara skötsam. Vad BRÅs rapport trycker på är att socioekonomiska skillnader är ett resultat av andra faktorer som också leder till ökad kriminalitet. Vissa rapporter är tvetydiga - det här är inte en av dem. Jag vet att du är tillräckligt intelligent för att inse det. Ibland har man fel helt enkelt.

KB65: Håller med, detta får bli mina slutord. Det var visserligen kopplat till hotfulla supportrar, men inte just den här matchen.
Kommentera

Sv: Kvartsfinal MoDo Hockey - AIK - 2023
J F K, Bad_Brett:
Den här diskussionen känns inte särskilt relevant till vår nuvarande kvartsfinal mot AIK?
Kommentera