Svenska Hockeyligan

7507 inlägg · 377 ämnen

Senaste pajas förslaget

741564 · » Till forumet


Sv: Senaste pajas förslaget

En aspekt på junis kontra okänd utländsk spelare som inte nämnts är hur en sportchef kan tänkas resonera i ett trängt läge:

Sceniario:
Långvarig vakans uppstår på försäsong på en ytterflank.

Finnes:
Pigg junior, rapp ytter, ok inställning, oprövad.
Okänd slovak, 24 år, forward, två säsonger i mittenlag i inhemska ligan. Går till annan förening om vi inte agerar NU.

Vad göra:
Strunta i slovaken, och testa junisen. Går det så går det - annars, shit happens.

Signa slovaken, funkar det så är problemet löst - vid flopp kan vi ju annars kicka honom och sedan pröva junisen, och på så sätt få en andra chans på att lösa det uppkomna problemet. Om det inte dykt upp någon ny agent med någon AHL-jänkare.

Hur hade du gjort.?

PS. Du är sportchef nu och alla vet var din brevlåda bor, inte nå't jävla anonymt nick på ett nätforum.

Kommentera

Sv: Senaste pajas förslaget
Dream Team: Jag tycker man glömmer en aspekt i diskussionen. Om man anser att man lika gärna kan fylla en vakans med en junior istället för att ta in en medelmåttig utlänning så borde man ha samma åsikter om att spelare som lever på gamla meriter även de står i vägen för unga talanger.

Precis som Warhawk skriver så är det upp till varje enskilt lag att göra en bedömning om läget och vilka speare man vill ta in. Som det är idag med ett fåtal rika klubbar som suger åt sig de bästa svenska spelarna, med ett fåtal undantag. Men när lag som till exempel Mora och Brynäs skall bygga ett lag så blir det på helt andra premisser än när t ex Färjestad och Frölunda skall införskaffa spelare.

Om vi återkommer till "pajasförslaget" som FBK lade fram så kan vi ju lugnt konstatera att det kostar dyra pengar att ha en stor del av de etablerade svenska spelarna i sin organisation. Hur som helst så tcker jag att det är bra att en debatt kommer igång. En lösning måste ju till. FBK ville ju inte ha 14 lag i ES när det var på tapeten med motiveringen att kvalitén skulle sjunka. Frågan är om inte kvalitén sjunker lika mycket när "transportsträckan" för topplagen blir allt längre.

Mitt förslag är 14 lag och en rak serie på 54 omgångar, samt att man sätter något slags lönetak för att i alla fall förska få lite mer spridning på de etablerade Svenska spelarna. Jag är inte säker på om man skall sätta någon gräns för antelt utlänningar. Detta blir ju svårt med tanke på att vi är medlemmar i EU och en sån regel är i strid med arbetsrätten inom EU. Aspekten om de tillför något är ju upp till varje klubb att avgöra. Kan en spelare vara nyttig även fast det inte syns i statistiken? Det är frågan som alla förståsigpåare måste ställa sig.
Kommentera

Sv: Senaste pajas förslaget
Dream Team:
Självklart hoppas jag att om klubben anser junior spelaren bättre eller likvärdig att han får chansen före en utlänning .. men det är ju många andra delar som måste passa in oxå , om spelarna likvärdiga men utlänningen är 25 % billigare än en svensk från AS då hamnar ju hela saken i ett helt annat läge ju så kan ju klubben mycket väl satsa på utlänningen istället för klubben anser han billigare med samma talang så kommer ju valet med största sannorlikhet hamna på utlänningen ju .. då har jag inte så svårt köpa klubbens val ju

däremot om det gäller en egen j20 spelare som anses likvärdig med en utlänning så kommer ju klubben med största sannorlikhet satsa på junioren .. fast då är ju frågan där om klubben har någon junior som kan anses ha lika stor chans lyckas som utlänningen ju

så i detta fallet är ju inte allt svart eller vitt som jag anser det
Kommentera

Sv: Senaste pajas förslaget
WarhawK: Oavsett vilken spelare du ger chansen, en relativt oprövad junior, eller en importspelare som man kanske inte har full koll på, skulle ju ge ett iaf på förhand något osäkert läge, det har du såklart rätt i.

Men jag vidhåller ändå att det för den svenska hockeyns utveckling är bättre om svenska juniorer ges chansen till spel, före importspelare, det måste du iaf hålla med om? Men jag vet ju hur pass "enkel" den situationen kan se ut på pappret, men granskar man hur det faktiskt ser ut i ett lite större perspektiv, nej, då blir det nog inte lika enkelt längre.
Kommentera

Sv: Senaste pajas förslaget
Dream Team:
Så som jag ser det så gör klubbarna en kalkylerad riskberäkning för det kan vara lika mycket flopp ge en junior chansen om inte lyckas ta den , som värva en utlänning ju .. så i vilket läge dom än befinner sig i så måste klubbarna våga för kunna vinna sen vet man bara i efterhand om det vart lyckat eller inte och blev det inte lyckad är det ju alltid nån som snart påpekar att klubben skulle gjort det omvända ju
Kommentera

Sv: Senaste pajas förslaget
WarhawK: Ett mycket bra svar, tack! Jag finner få skäl att gå i argumentation mot det du säger, även om den kritik mot just Mora som du säger att jag tar upp väl istället mer var riktat mot elitserieklubbarna i allmänhet. 

En sak du tar upp måste du dock ha missförstått vad jag menade i mitt inlägg. Nej, jag menade inte att juniorspelare ska tas för givna när det handlar om att sätta ihop ett fungerande elitserielag, självklart inte. Det är väl en alldeles totalt genomusel mentalitet om juniorer skulle känna att de inte behövde jobba häcken av sig för att kunna ta en plats i A-laget. Självkklart ska de ha gjort sig förtjänta av platsen, om de nu får den. Vad har juniorer för morot att sträva mot om tänket skulle gå i såna banor som du tar upp?

Då ditt inlägg också gav en vettig förklaring vad gäller ditt synsätt om juniorspelare kontra utländska importer, finner jag heller inga skäl att motstrida det du säger. Det var det jag var ute efter, tack.
Kommentera

Sv: Senaste pajas förslaget
Dream Team:
Vad juniorerna tycker om min "världsbild" att är dom tillräckligt bra får dom ju spela tror jag inte dom har nå problem ta till sig .. men du kanske tror dom tänker bara för jag är junior ska jag ha förtur till platser laget fast jag inte gjort mig förtjänt av den eller ?

sen är olika lag inne i olika faser och vad är det som säger att inte mora som du hackar på nu för inte ge junisar chansen kanske är ledande laget i ES om 2 säsonger , för alla lag ligger inte lika i utvecklingen och sen kan vi ju alltid kolla hur många juniorer har ni släppt fram som egna produkter då ? för du gnäller ju så på andra lag varför gav inte ditt kära tik juniorer chansen ifjol då så många flopp utlänningar ni hade ju .. då skulle ni väll struntat i värvat utlänningar hela säsongen och låtet era juniorer spela då om det så viktigt för dig ....

för som jag sa tidigare alla värvningar klubbar gör är potentiella floppvärvningar och eftersom du inte vill se sånna så får du ju övertala din klubb att enbart satsa på junioner direkt för du inte vill se floppvärvningar
Kommentera

Sv: Senaste pajas förslaget
Kickan: Jag har nog balndat ihop en hel del igår kväll :). Vart lite för mycket av det goda ;)
Kommentera

Sv: Senaste pajas förslaget
Friman SR: Åkerström måste ha dragit upp våran snittålder med minst det dubbla ;)
Kommentera

Sv: Senaste pajas förslaget
Kickan: Fin generationsskiftesvärvning detta:
Roger Åkerström

BORN: 1967-04-05
AGE: 39
NATION: Sweden
POSITION: D
SHOOTS: L
HEIGHT: 182 cm / 6'0"
WEIGHT: 90 kg / 198 lbs
DRAFTED: Selected 1988 by Vancouver round 9 #170 overall

........hehe.......;-)
Kommentera

Sv: Senaste pajas förslaget
Cyklob: Troligen blandar du ihop Mora med LHF. Vi släpper fram talangerna (som är många hos oss) på riktigt. De får bra med istid och bänkas inte vid första misstag. Som det ser ut nu kombinerar vi det med utifrån värvade finnar och slovaker i huvudsak. Några lulinggamlingar finns kvar på nåder. Annars har generationsskiftet skötts exemplariskt av Lener. När han tog över hade flera gamla hjältar tvingats pensioneras. Han släppte fram junisarna på riktigt med gott resultat. Vi har många fler högklassiga junisar att plocka upp och Lener verkar veta exakt hur generationsväxlingen skall skötas. Den här säsongen kan bli RIKTIGT bra.
Kommentera

Sv: Senaste pajas förslaget
horcoff: Så långt jag kan minnas har väll alltid Mora varit bra på att släppa fram yngre spelare gemfört med vissa andra elitserie lag. Som i stället skickar iväg sina unga talanger till b-klubbar eller får dom att lägga av med hockeyn.
Kommentera

Sv: Senaste pajas förslaget
Dream Team: Försökt att läsa ikapp....jo det får han.
Kommentera

Sv: Senaste pajas förslaget
horcoff: Nej, jag angriper inte Moras juniorsatsning, inte alls. Jag påtalade bara att ett flertal andra hade gjort det och påpekade värdet av att folk just får tycka precis vad de vill i ämnet. Det jag istället ifrågasatte var, i en här något förkortad version, hur långt "WarhawK" anser att spelarimporterna (överlag i elitserien, inte bara i Mora) kan gå så vi fortfarande behåller den nivå vi har på elitserien idag. Men det är väl kanske bäst att "WarhawK" själv får svara på det, tycker du inte?
Kommentera

Sv: Senaste pajas förslaget
Dream Team: Det verkar på alla andra att det är Mora`s skyldighet att skaka fram juniorer. Matchen ikväll mot Kloten spelade Mora med fem juniorer, två som inte är upptagna i A-laget i år, att det ska va så j-v svårt att förstå.
Citat Simons; "Det är ett femårsprojekt att etablera sig i ES".
Kolla upp alla ES-lag och kolla hur många juniorer som tagits upp i A-lagen i år.
Mora 3 st i år + 1 ifjol.
Kommentera

Sv: Senaste pajas förslaget
WarhawK: Det som flertalet (konstigt nog) verkar ha missat i den här tråden, eller ska vi säga i just det här ämnet, är väl att var och en är fri att tycka precis som den vill. Vill jag dissa Mora och deras "icke-tro" på svenska spelare, ja, då får jag väl tycka så. Men samtidigt så kanske man får vara beredd på en skopa ovett om man så förtjänar, i det läget.

Så för dig spelar det alltså ingen som helst roll om ditt Mora utvecklas till något av en en främlingslegion? Ja, jag vet, det var ett dåligt ordval, då spelarna väl aldrig är speciellt främmande för varandra, såsom tillhörande ett och samma lag, menar jag. Men jag tror/hoppas du förstår liknelsen och var nånstans jag vill komma. Hur långt får detta alltså gå, innan du tycker det är nog? Tolkar man ditt inlägg som det faktiskt står så finns det väl ingen gräns, enligt dig. Detta så länge som serien håller en för dig önskad kvalitet.

Har du aldrig funderat på hur svenska juniorspelare kan tänkas resonera när de i din "världsbild" enbart får veta att de inte duger till, då spelarkvoten år efter år, med råge, fylls med utländska mer eller mindre bra utländska importspelare? Får vi den allra bästa tänkbara klassen på "serien" på det viset, menar du?
Kommentera

Sv: Senaste pajas förslaget
Chippen:Helt rätt.... Jag har redan kommenterat det tidigare.
Kommentera

Sv: Senaste pajas förslaget
horcoff: Mora är väl inte MIF? Mora förkortas väl MIK?
Kommentera

Sv: Senaste pajas förslaget
RQT: Om du tycker fjant är ett personligt påhopp så tycker jag synd om dig...
Kan inte vara lätt att leva i den världen du verkar leva i.
Kommentera

Sv: Senaste pajas förslaget
Gidde: Ja, jag såg det nu...men som Morafans börjar man bli van dethär "hackande" så det är bäst att ligga i startgropen.
Kommentera

Sv: Senaste pajas förslaget
horcoff:

Tror nog det var Malmö som Chippen avsåg med MIF när han önskade dom i KK...
Kommentera

Sv: Senaste pajas förslaget
Chippen: Tror inte Mora går i KK med en man som kan krama ur en femtiolapp ur en tjuga.
Kommentera

Sv: Senaste pajas förslaget
65selander: Har man rutig keps däruppe,är det inte truckkepa som gäller ?.......:)
Kommentera

Sv: Senaste pajas förslaget

Klent k´bd: FAKTISKT.

Kommentera

Sv: Senaste pajas förslaget
65selander:
Tycker bara att det är synd att han i sin introverta bitterhet icke upptäckt att SAIK fatiskt kommer spela i ES denna säsong. Men, det är inte min business.
Kommentera

Sv: Senaste pajas förslaget
Metal Guru: Tat lungt med Chippen han kanske har en rutig keps ;-)
Kommentera

Sv: Senaste pajas förslaget
RQT:
Det är ingen idé att försöka tala förstånd med den där. Han är hela Skellefteå AIK's femtonåriga bitterhet mot yttervärlden personifierad, och kommer så förbli under lång tid.
Kommentera

Sv: Senaste pajas förslaget
Chippen: "Jag tycker Håkan Bogg är en fjant" Är inte det ett personligt påhopp? Om inte så tycker jag bara därför att du är en fjant.
Kommentera

Sv: Senaste pajas förslaget
Metal Guru: Och vad vill du visa med de dära citaten?

Ja, jag ogillar Mora och hoppas de åker ut, men det betyder inte att jag inte tycker att de platsar i ES sportligt. Det är väl mest det att jag hoppas de ska åka ur för att de gick upp ist för AIK för några år sedan. Kan väl lägga till att jag hoppas att MIF går i KK så att man slipper det laget.
Kommentera

Sv: Senaste pajas förslaget
RQT: Personliga påhopp? PÅ vem?
Tja, den som har vart längst är Rama, som ska göra din 10:e säsong.
Kommentera

Sv: Senaste pajas förslaget

Chippen:
Haha..vad fan är detta? Har väl aldrig skrivit att Mora inte är värda sin plats i ES?

Å fan. Måste ha missförstått dig. Du är alltså en sån där som man inte ska läsa mellan raderna, för där finns absolut ingenting alls - förutom en liten bit illaluktande ost. 
Rock on, och lycka till med dina förunderligheter i vinter.

Visst är det lite så oxå, men tycker fan inte Mora har något i ES att göra...
Chippen @ Vinkeltået Igår kl. 19:45

För min del så får Mora gärna värva hur många utlänningar de vill. Bara alla floppar och de åker ur ES. Maken till skitlag finns inte.
Chippen @ Vinkeltået Igår kl. 19:39

Kommentera

Sv: Senaste pajas förslaget
Chippen: Visst får du ogilla spelare. Men personliga påhopp passar sig inte spec bra på denhär sidan.

Finns det f.ö någon saik-ikon överhuvudtaget kvar i laget? eller har alla flytt söderut? :D
Kommentera

Sv: Senaste pajas förslaget
Haha..vad fan är detta? Har Mora gått och blitt hela Sveriges gulligull-lag? Har väl aldrig skrivit att Mora inte är värda sin plats i ES? Anser bara att de kan åka ut...så att jag får den skadeglädjen. Om de är värda sin plats och vad jag tycker om laget är två skilda saker, eller hur.

Lite svårt för SAIK att bevisa om de hör hemma i ES eller inte, då de just gått upp. Fast ett bevis på att de hör hemma där är väl att de gick upp via KS och slog pisslag som Leksand och Tälje?

Jaha, så nu får inte ogilla spelare heller? Jag tycker Håkan Bogg är en fjant. Men oki, bara för att han är en Moraprodukt så kan jag väl höja min åsikt till en-lite-mindre-fjant.
Kommentera

Sv: Senaste pajas förslaget
Chippen:
Har du talat med din psykoterapeut om de Mora-demoner som jagar dig på nätterna? Om inte, kan det vara ett bra tips inför vintern.
Kommentera

Sv: Senaste pajas förslaget
Chippen:
Det här är underbart. Nu får Mora skit för sina egna produkter också. Vem blir nästa hackkyckling? Granström?
Kommentera

Sv: Senaste pajas förslaget
Chippen: Vafan! Nu har du druckit för mycket sprit igen! Skulle Mora inte vara värda att spela i ES? Det har Mora redan bevisat att de gör. Till skillnad från saik, som inte har bevisat ett skit.
Kommentera

Sv: Senaste pajas förslaget
Dragan 2k:

det orkar jag inte, det kommer i sinom tid lovar... =)
Kommentera

Sv: Senaste pajas förslaget

mattias - 74: Haha. Du gick in i fällan:-)

Förväntade mig en utläggning om ...hmmm FBK:-)

Kommentera

Sv: Senaste pajas förslaget
mattias - 74: Ja och? Dax att byta ut fanskapet..:-)
Kommentera

Sv: Senaste pajas förslaget
Dragan 2k:

Ja nog har Leksand alla förutsättingar, de har ju ändrat allt i princip, ny styrelse, nytt spel, ingen vedhuggning längre som vissa påstod för ett par år sedan. Men framför allt så är laget riktigt bra. Tror vi skulle ha större chans i Es med dett alget än det i fjol!
Kommentera

Sv: Senaste pajas förslaget
mattias - 74: Du har så rätt...så rätt.

Frågan är bara om Leksand tar sig upp efter årets säsong.
Kommentera

Sv: Senaste pajas förslaget
Chippen:

Han har väl spelat där sedan tidernas begynnelse!
Kommentera

Sv: Senaste pajas förslaget
mattias - 74: Visst är det lite så oxå, men tycker fan inte Mora har något i ES att göra...
Se bara på deras svenska profilspelare...HÅKAN BOGG! :-(
Kommentera

Sv: Senaste pajas förslaget
Chippen:

haha tro jag anar enl liten smula avundsjuka för att inte SAIk lyckats ta sig opp eller ?? Sj ser jag gärna Mora ur också men det finns ett skitlag som är värre. TRO MIG!
Kommentera

Sv: Senaste pajas förslaget
Mike Skinner: För min del så får Mora gärna värva hur många utlänningar de vill. Bara alla floppar och de åker ur ES. Maken till skitlag finns inte.
Kommentera

Sv: Senaste pajas förslaget
Mike Skinner:
Precis så är det ju absolut alla värningar kan ju inte lyckas , några blir ju inte riktigt som tänkt sig även hur väl scoutade spelarna är eftersom förutsättningar skiljer ju från olika ligor och lag ju och kedjekamrater

Själv vill jag se en så bra serie som möjligt sen vad det står för namn och natinalitet på passet strunatar jag i .....
Kommentera

Sv: Senaste pajas förslaget
WarhawK:
Känns som att det är dit det börjar bli påväg.

Ironiskt att Mora IK pekas ut som syndabocken här i utlänningsfrågan, även fast alla våra utlänningar varit precis vad vi behövt. De två svarta fåren Krestanovic och Fabus skickades ju hem illa kvickt och ersattes med Beaudoin och Bastianssen, och deras värde tvivlar ingen som sett dem spela på.
Kommentera

Sv: Senaste pajas förslaget
Frella:
Där det lika bra ni inte värvar nån spelare alls då eftersom alla spelare är potentiella flopp värvningar och sätter in en junior direkt då
Kommentera

Sv: Senaste pajas förslaget

Frella: Sloan värvade man väl på rekomendation av Zäta som varit på samma camp som honom hela försäsongen. Manderville värvade man väl... för att han var ledig.

När det gäller Leksand-Timrå så är det tur att masken och Bergqvist inte lyfter lön av oss.

Kommentera

Sv: Senaste pajas förslaget
El Maco: Inte alls, men scoutingen måste kunna bli bättre. Så att vi ska slippa se Sloans åka land och rike runt och lyfta "stjärnlöner" till ingen nytta. Nu är det väl mycket tur med i bilden när man värvar transatlanter, då jag inte tror att Manderville t ex är scoutad på något annat sätt än vad Sloan var. Pengar till bättre scoutning skulle man väl exempelvis kunna skaka fram ur att ge en "gratis" junis chansen istället för att chansa med en potentiell floppspelare som lyfter hög lön. Fjolårets Leksand är väl ett praktexempel på ett enda stort flopplag där de allra flesta lyfte överlöner sett till tidigare prestation.
Kommentera

741564 · »