1150x200-051a7674-5bbf-491a-93fe-5680d7648151.jpeg

Timrå IK

581367 inlägg · 6216 ämnen

Inlägg #1460305

Sv: Apropå nånting...

Sen, vad gäller perspektiv. Den sportsliga ledningen med TJ, CE och Linkan i spetsen har av HS-juryn befunnits skyldiga till närmast landsförräderi. Man har kört klubben i botten, och nu har vi som grädde på moset en kvalserie att se fram emot.

Jag vet inte, men är det verkligen ett så monumentalt misslyckande vi bevittnar? Om vi för tre, fyra år sedan skulle ha låtit den icke-Timrå-trogna delen av hockeysverige sia om 'vilka lag tror du löper störst risk att hamna i kvalserien/åka ur elitserien det kommande decenniet?' - hur många tror att Timrå i n t e skulle ligga i topp (=botten) på en sådan lista?

Sanningen - den smärtsamma - är ju att Timrå inte alls befinner sig på slutspelsplats vad gäller organisation, ekonomi, juniorverksamhet eller publikunderlag/arena. Vi ska - och har så också kunnat göra 9/12 säsonger - slåss om en plats i slutspelet. Att vi därutöver varit framme i semi tre ggr och t o m nosat på final en får ses som ett klart godkänt facit totalt sett. Fuck, vi hade under ett par säsonger t o m en liten, men ändock rimlig, chans på SM-bucklan.

Men, det var då. Nu är nu och en hel del vatten har flutit under broarna. Vårt tillfälliga - och relativa - försprång som vi hade under ett par säsonger med stor omsättningsökning är nu uppätet. Vi parkerar i botten på publikligan, och de spelartruppsmässiga snedfördelningar man gjorde i budgeten under ett par år tillhör historien. Nu måste vi börja om. Förstärka den sportsliga biten, inte minst juniorverksamheten. Den stora skillnaden mellan andra soon-to-be-i-farozonen-lag såsom Brynäs och Skellet ligger just här.

Sen måste man givetvis titta på arenaläget osv. Göra en total framtidsstrategi. Old-school, närproducerat och risky i Timrå eller big and fancy i Sundsvall?

Men, det är en annan diskussion. Tillbaks till nuet. årets säsong är ett misslyckande, inte tu tal om annat. Men: perspektiv. Linkan bedöms vara den sämste sportchef som någonsin gått i ett par skor. Jag tycker att det är ren idioti. Misslyckad, ja. Total katastrof, nej.

Låt oss ta ett axplock ur årets spelartrupp. Avdelningen 'icke-förutsedda dippar': Pärssinen. Efter hans fjolårshöst (där han ett tag var en av seriens absolut vassaste ytterforwards) tog ryggproblemen resten av säsongen. Nu hade han, för första gången på länge, varit helt symptomfri och kunnat köra en riktig försäsongsträning. Resultatet: karln ser totalslut ut. Fruktansvärt tråkigt, men vem fan kunde se den komma? Linkan?

Röymark: gjorde en riktigt lovande fjolårssäsong, och var näst-bäste målskytt. Många hoppades - och trodde - på ytterligare ett kliv i år. Vilket det också blev, men tyvärr i fel riktning. Linkans fel?

Halonen: stabilaste back förra året, med överlägset bäst i +/-. Klok och lugn. I år en smärre katastrof. Stirrig, vankelmodig och defensivt livsfarlig. Linkans fel?

Granath: var, totalt sett, riktigt bra i fjol. Rejäl och enkel. Jag kan bara tala för mig själv, men jag hade aldrig kunnat tro att han skulle tappa i princip allt det som växte fram under förra säsongen. Att han blev utnämnd till kapten är väl en hint om att även tränarstaben trodde på honom. Linkans fel att han tvärdök?

Avd 'värvningar som inte blev vad dom borde': Vampola. Egentligen en av dom absolut bästa värvningarna, sett till spelarkvaliteter, som Timrå gjort under många år. Väl i klass med Lehtonen och Pyrret. Drog, av olika skäl, samtidigt som Linkan. Ändå den sistnämndes fel?

Stefan Riddervall. Plockades på starka rekommendationer av Tarvainen. Har knappast fått den utveckling han eller Tarvis förutspådde. Linkans fel?

Avd 'Laget spelar ju som yra höns, agera!!1'. Tränare kan inte förvandla bajs till guld, men dom kan få Vino Tinto att smaka som en jävligt skaplig Rioja. Perraz gjorde dock det motsatta, och fick den rödvida bag-in-boxen att smaka källarjäst äppelavkok.

Man kan inte frånta tränarkonstellationen ansvar i det vi fått bevittna på isen. Hur stort ansvar är så klart svårt att säga, men jag tror vi alla kan vara överens om att dom har en del i att laget underpresterat. Och eftersom ett lag består av spelare, också att enskilda spelare underpresterat. Linkan-värvningar såväl som Nubben-diton. Linkan ville kicka tränarduon. Under novemberuppehållet vet vi det säkert, huruvida det stämmer som vissa rykten säger att Linkan inte ville ha kvar dom efter förra säsongen är oklart. Hursom: att dom satt kvar nästan två månader efter att Linkan ville kicka - ändå Linkans fel?

Nu börjar det bli långt, men trots det finns mycket kvar att utveckla som jag lämnar därhän. Tillbaka till perspektiv och graden av misslyckande. För en klubb i Timrås sits (då menar jag inte tabellmässigt, utan organisatoriskt osv) innebär varje säsong en risk för kvalserien. En viss grad av misslyckande, mer krävs inte. Tough shit, men det måste vi förhålla oss till.

Hur stort misslyckandet är blir dock en annan fråga. Låt oss relatera. Om svenska mästarna FBK missar slutspelet - är det ett större eller mindre misslyckande än Timrås kvalserie? Jag säger: betydligt större. Om LHC missar slutspel - eller t o m hamnar i kvalserien! - större/mindre? Jag säger: betydligt större/åthelvete mycket större.

Om Modo för fjärde gången i rad missar slutspel? Mindre/större? Jag säger jämförbart. Om man återigen hamnar i kvalserien (trots total ommöblering i den sportsliga ledningen)? Betydligt större.

Om DIF missar slutspel? Större.

Ja, så där kan man hålla på. En besvärande detalj är dock det faktum att vi inte vet utgången av den stundande kvalserien. Vi vet alla att det, faktiskt, kan bli degradering. Det är såväl en planerad risk (i o m att det är ett möjligt utfall när man spelar just en kvalserie), såsom ett till viss del troligt scenario. Laget ser ju faktiskt, för tillfället, ganska klent ut.

Men: kvalet spelas som bekant inte i morgon, eller ens nästa månad. Det är tid kvar att justera och hitta ett fungerande spel, och med den nya tränarkonstellationen på plats finns det ingen anledning att tro att det inte kommer att bli bättre.

Så: åker vi ur kommer vårt misslyckande att vara svåröverträffat för överiga elitserielag. Då har vi nog underpresterat allra mest, på dom flesta funktioner i klubben. Men tills dess är vi blott en av utmanarna till titeln. Och går allt som det ska tror jag inte vi kommer att tillhöra 'sämst utifrån förutsättningarna'-vinnarna.

Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Apropå nånting...

Bragd-Birger: Du har en del poänger, men Linkans stora fiasko, det som har kört klubben helt i botten, var ifjol. Lönebudgeten var helt okej men samtliga etablerade värvningar var/blev skit. Sådana marginaler har inte en klubb som TIK. 

Kommentera

Sv: Apropå nånting...

Bragd-Birger: Lär dig vara kort och koncis, ordbajsare.

Point taken, men ändå två tillägg till 'Linkans fel?':

Avd 'värvningar med oklar upphovsman': Hagos, Bagarn. Dom här retro-värvningarna skriker i åtminstone mina öron 'Nubben! Nubben!'. Jag kommer att hålla Linkan oskyldig till motsatsen bevisas. (Däremot kommer jag att hålla Nubben som positivt skyldig till Hedström, Friberg och Hedman.)

Avd 'Ju fler kockar...': Linkan och Perraz var en match-up from hell. Om det beror på Linkan, Perraz eller svårförbistring låter jag vara osagt. Uppenbart är i a f att dom var mindre synkade än Mats Odell och Göran Hägglund. TJ:s lösning blev att lyfta in Nubben i ekvationen. Han fick dels värva lite som han tyckte, och dels vara nere i båset och peta. Jag kan vara fel ute, men jag tror inte att det var det allra bästa i det här läget. Ytterligare en anledning till att lagbygget verkar spretigt? Ja, säger jag. Och nej, jag tror inte att Linkans ord hade den fetaste tyngden i den där maktkampen.

Kommentera