1150x200-051a7674-5bbf-491a-93fe-5680d7648151.jpeg

Timrå IK

582251 inlägg · 6215 ämnen

Inlägg #1764964

Sv: Apropå nånting...
Någon med plusabonnemang som vill dela med sig utav texten? :-)
Kommentera

Svarskommentarer


Sv: Apropå nånting...
Puckat: Så gick lilla Timrå från kaos till succé
Supertalangen Jonathan Dahlén: ”Jag älskar att spela i Timrå – vi vill upp”
Anrika Timrå IK är på väg mot en ny storhetstid – tack vare egenfostrade talanger från bygden.
Laget toppar hockeyallsvenskan och drömmer om en comeback i SHL.
– Vi vill upp och det var kul att Leksand visade att det är möjligt, säger Jonathan Dahlén, 18.
Dela Tweeta

Det är inte längesen som Timrå IK låg för döden med konstgjord andning.
Den 28 januari 2015 kom Kent Norberg med ett tydligt besked till sina spelare: Är ingen lösning angående Timrås ekonomiska kris presenterad inom två dagar, är alla spelare fria att lämna klubben.
– Det var ingen rolig tid alls. Jag spelade i J20 när klubben var på väg att försvinna och all trygghet saknades. Vi förlorade tre matcher den helgen och hade det riktigt tufft och än tyngre blev det när vår klasskamrat drabbades av hjärtstopp, minns Jonathan Dahlén.
– Men sedan kom beskedet att klubben räddas kvar och sedan dess har det bara gått uppåt och nu är vi verkligen redo att vara med och slåss.
”Satsat på yngre spelare”
Efter att kommunen klivit in och räddat Timrå IK i sista sekunden beslutade sig föreningen för att tänka om.
Bort med dyra importer – satsa i stället på det klassiska hockeyfästets ungdomar.
– När vi låg i elitserien byggde vi laget kring utlänningar, nu väljer vi att titta på svenska utvecklingsbara spelare i vårt närområde. De äldre vi har är spelare som har varit i Timrå förr och som valt att komma tillbaka, det känns kul, säger Kent Norberg.
– Vi har satsat på yngre spelare, gärna på såna som har gått via vårt hockeygymnasium, vilket runt hälften i truppen har gjort. Vi har en grupp 93:or och 94:or som vi har satsat på i flera år och nu börjar vi få betalt för det.
”Varit en tuff resa”
Borta är fantasilönerna. Nu är det hårt jobb och kärleken till sporten ishockey som gäller.
– Vi har sagt att vill du bli rik ska du inte spela i Timrå, men vi är ett bra utvecklande steg om du vill ta dig till SHL och kanske ännu högre. Men vi är tydliga med att ha elva- och tolvmånaderskontrakt, så att spelarna har råd att betala mat och hyra. Det gör att vi har ett lag som tränar ihop även under sommaren.
Kent Norberg gör sitt 17:e år i Timrå IK och har varit med om både lycka och sorg.
– Vi hade det tufft ekonomiskt när vi låg i elitserien, sen eskalerade det 2013 när vi åkte ur och gick miste om ligabidraget. Men det började ljusna ifjol och i dag har vi inte en massa pengar på banken, men ekonomin är stabil. Det har varit en tuff resa fram dit vi är i dag. Jag själv har ju till exempel ett heltidsjobb vid sidan av hockeyn och är bara sportchef i Timrå på deltid.
”Viktigaste pusselbiten”
En viktig nyckel till att Timrå har ett så starkt lag stavas Jonathan Dahlén. Supertalangen – son till förre NHL-stjärnan Ulf Dahlén – deklarade tidigt att han ville stanna i Timrå trots att SHL-klubbarna stod på kö.
– Det var faktiskt en av de lättaste förhandlingarna nånsin, han ville verkligen stanna. Väldigt snabbt efter säsongen ringde Uffe och ville träffas, vi satte oss ned en kväll och sen var allting klart. Med facit i hand var det den enskilt viktigaste pusselbiten, att en så lovande spelare som jagas av hela SHL ville stanna, säger Kent Norberg och berättar att Ulf Dahlén – trots att han har flyttat till Östersund – har en del i Timrås succé.
– Uffe finns med i bakgrunden. Jag och han pratar ofta och Uffe har haft en del möten med tränarna, både i a-lag, junior och hockeygymnasium, under flera år. Behöver man hjälp med nånting så hjälper han till.
”Trivs kanon”
Jonathan Dahlén:
– Jag kände att jag ville vara kvar och då var det onödigt att dra ut på det. Jag tänkte att om jag tidigt visade att jag ville vara kvar så signalerade det att vi gör en satsning. Jag hade framför allt bra kontakt med Jens Lööke och berättade hur bra allt är i Timrå. Jag tror inte att jag har gjort honom besviken.
Jonathan Dahlén känner fortfarande tacksamhet till Timrå, som tog hand om honom efter en tung tid i HV71.
– Jag kände att jag inte ville vara kvar i HV71 och då flyttade mamma och pappa med mig till Timrå. Jag hade lite dåligt självförtroende, men fick ett lyft i Timrå där J20-tränaren ”Tellan” (Johan Thelin) verkligen tog hand om mig. Jag trivs kanon här med Roger Forsberg som tränare och älskar att spela i Timrå.
”Vi vill upp”
Nu nämns Timrå med respekt av konkurrenterna i hockeyallsvenskan. Inför säsongen var det många som tippade Roger Forsbergs manskap i toppen av tabellen.
– Vi har ett på pappret bra lag, så jag är inte överraskad. Vi fick behålla de spelare vi ville och kunde dessutom förstärka, säger Kent Norberg.
– Vi spelar riktigt rolig hockey, med många unga, hungriga spelare, kryddat med en del äldre som också är duktiga. Jag förstår dem som har tippat oss högt. Vi ska vara med och slåss i toppen, säger Jonathan Dahlén.
Drömmer Timrå om SHL?
– Vi vill upp och det var kul att Leksand visade att det är möjligt. Det är en lång väg dit och det krävs en hel del tur, men vi har absolut kapaciteten för det, säger Jonathan Dahlén.
Kommentera