1150x200-051a7674-5bbf-491a-93fe-5680d7648151.jpeg

Timrå IK

581003 inlägg · 6216 ämnen

Inlägg #1852390

Sv: Apropå nånting...
Sputnik: Om det är lite cojones i HA-klubbarna borde man tänka utanför boxen. Exvis enas om att samtliga spelare i ligan måste skriva på 5-årskontrakt. Den SHL-klubb som vill värva får då pröjsa typ 5 millar.

Nä, men nuvarande fördelning är helt absurd. Vet man ens hur många som tecknar C-more i syfte att följa HA resp SHL? Och är man verkligen så kortsiktigt pengakåta att man tror att spelarbasen kommer fortsätta vara lika bred om man sänker drivet/engagemanget i serien direkt under?

Svensk elithockey är fan en parodi.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Apropå nånting...
Bragd-Birger:
Är själv lite inne på den iden, stryp inlåningen av spelare, inga outs till SHL i kontrakten.
Kommentera

Sv: Apropå nånting...
Gustav Pettersson skriver en bra sak om nya avtalet på Lövenbloggen:
Det nya avtalet (skrivet på 6 år) som start från nästa säsong ger SHL-klubbarna 45 miljoner kronor per säsong medan hockeyallsvenskans klubbar får 2,3 miljoner kronor var. Det är en ökning för SHL-lagen från 29 miljoner till 45 och för allsvenska lagen från 1,8 miljoner till 2,3.

Det här avtalet har varit den största möjligheten Svenska Ishockeyförbundet haft på oerhört lång tid att verkligen göra något för ishockeyn ekonomiskt. Det är massor med pengar som ramlar in. Oerhört många klubbar framförallt i Hockeyallsvenskan och i Hockeyettan har det svårt med ekonomin och sliter med alla delar av verksamheten. Fotbollen har redan idag ett avtal där pengar dräneras ned i systemet så att Superettanklubbar får pengar, men även Division-1-klubbar, pengar som egentligen är ”Allsvenskans”. Svenska Hockeyförbundet har dock låtit SHL köra på och det som händer nu är att en avgrund byggs mellan SHL och Hockeyallsvenskan. Hockeyförbundet som i slutändan sitter på makten och äger sina serier och rätten att spela hockey i Sverige har valt att bara låta SHL köra på och så här långt pissat bort sin chans. Det är förbundet som kan säga till SHL: ”Pengarna måste fördelas bättre, annars får ni inte tillstånd att spela era matcher”.

Skulle t.ex. 100 miljoner av de 630 som SHL får för TV-avtalet skickas nedåt i systemet skulle det göra en enorm skillnad. Säg att lagen i HA skulle få 5 miljoner mer vardera (Alltså totalt 7,3 per år) då skulle det finnas 30 miljoner till att fördela till lag i hockeyettan. 625 000 kronor per lag. Förstår ni vilken skillnad det skulle göra för deras verksamhet, deras möjlighet att utbilda spelare, att verkligen göra skillnad för svensk hockey på den nivån.

SHL då. Jo, de skulle fortfarande ha 38 miljoner per lag och säsong. Det är en stor ökning mot tidigare, men då skulle Svenska ishockeyförbundet ta ansvar för hockeyn i Sverige på riktigt. Nu har förbundet och SHL tillsammans börjat gräva en avgrund och då förstår jag att klubbarna protesterar. Något måste de göras. Händer inget så kommer vi att se en svagare allsvenska, en i stort sett stängd SHL, en lånekarusell som heter duga och i stort sett rena farmalag. Det tar udden av allt som är den svenska drömmen, som byggt svensk idrott.

Jag skyller inte primärt detta på SHL som många andra. Jörgen Lindgrens jobb är att maxa ekonomin för klubbarna i SHL. Klubbdirektörerna där vill få så mycket pengar de kan och gör allt för det. Det är från förbundet som arbetar för svensk hockeys bästa som en fot behöver sättas ned. Sedan kan man också lägga in en passus för att även SHL-klubbarna så länge vi har uppflyttning måste vilja ha en mänsklig tillvaro om det hemska händer och de åker ur, men det kanske de inte tänker på. Med nuvarande gap blir det massparkningar, konkurspanik och allmän panik då glappet ekonomiskt är så stort om ett lag åker ut.

När jag diskuterat med vissa (som håller på SHL-klubbar) så får jag ofta svaret. Hur skulle du ser på det om Björklöven var i SHL då? Det är inte det som är frågan här. Det är vad som är bäst för svensk hockey som är frågan och lagen i SHL kommer att klara sig. Tro mig, det är inte där problemen finns ekonomiskt.

SHL kikar gärna mot att bli världens näst bästa liga, men det ekonomiska glappet mot KHL är så stort att det spelar ingen roll att SHL-klubbarna nu badar i pengar. De kommer inte att komma ikapp KHL ändå. Dessa miljoner kommer att hamna på dyrare spelarlöner, större kanslier och högre löner för pampar och ledare. Detta miljard avtal kommer i mina ögon som det är fördelat inte att få någon effekt på svensk hockey. Det är inte att ta ansvar.

Om vi ska prata rättvisa och släppa vad som är bäst för Svensk hockey. Leksands IF snittar 5226 åskådare, Mora snittar 4103. Vem som säljer flest abonnemang på Cmore? Jag tippar på Leksand. Vilka syns mest i media? Jag tippar på Leksand. Björklöven har en snittpublik på 4243, Skellefteå på 4664, vilka säljer fler abonnemang på Cmore? Jag tror att det är hyfsat jämnt? Vilka har mer uppmärksamhet medialt, ja Skellefteå har nog det, men från och med nästa säsong får alltså Skellefteå och Mora med nuvarande serietillhörighet 45 miljoner in på kontot och Björklöven och Leksand 2,3. Ni hör ju hur skevt det låter. Nu handlar det här inte om enskilda lag, det handlar om strukturer, men exemplen talar.

I slutändan skulle jag vilja se ungefär den fördelningen jag ritade på ovan. Dessutom vore det positivt om allsvenskan skulle kunna delas in i norr och söder på ett bättre sätt där du möter lagen närmare dig fler gånger och de längre bort färre gånger. Som det är nu reser de allsvenska lagen bort väldigt mycket pengar och det känns inte rätt i den begränsade ekonomi som Hockeyallsvenskan är.

Det är sent nu. Det här avtalet har legat på bordet länge och kommer med all sannolikhet att lämnas orört. Jag tror inte att den här protesten kommer att få någon effekt, men någonstans måste någon skrika till och nu är det Leksand, AIK, Modo, Södertälje, Timrå och Björklöven som har gjort det. Bra jobbat. Hoppas bara att någon lyssnar. Det är svensk hockeys framtid som står på spel.
Kommentera