1150x200-051a7674-5bbf-491a-93fe-5680d7648151.jpeg

Timrå IK

577967 inlägg · 6216 ämnen

Inlägg #1995014

Sv: Apropå nånting...
Då har jag lite mer grundligt kikat siffrorna som vi presterat hittills (5mot5).

Skottfördelningen ligger positivt sett över banan men laget som helhet ser bra ut även om vi tenderar att underprestera lite i inledningen.

Backsidan ser jävligt stabil ut.

I laget vi några spelare som sticker ut lite extra och sannolikt ligger till grund för viss del i underprestationen:

Wahlgren, Jansson, Kaijser, Boyce, Madsen och J.Carlsson.

Om vi tar dessa 6 och översätter dem till miljö i ordning (OBS endast 5 mot 5 inga special teams):

Wahlgren sticker ut som den riktigt svaga i dennes formation. Trots att han spelar med Ohlsson och Hartmann så visar tendenserna på att målen framåt tillkommer när Tim själv inte är på isen men de negativa siffrorna bakåt delas med honom.

Jansson och Kaijser fungerar inte tillsammans. "4é kedjan" har hittills rent statistiskt bidragit med någonting faktiskt, med undantag för Lindholm som ser ut som rena stjärnspelaren i siffrorna mot J och K.

Boyce ser bättre ut som ytterforward än center men bara mindre dålig.
Madsen är mycket bättre som center än ytterforward och tror mycket av hans avvikande siffror kan tillskrivas det rollbytet.

Om vi ska titta till de tre överlägset starkaste checkingspelarna vi har så är det Fjellström, Lindholm och E.B, jag skulle starkt överväga att spela dessa i en kedja om jag var något annat än läktarcoach. E.B är dessutom den enda med Positiv tekningsstatistik i defensiv zon.

J.Carlsson har varit vår svagaste back.

Siffrorna talar sitt tydliga språk. Andrakedjan behöver en ny Center, Kaijser och Jansson måste byta miljö för att bidra utanför BP, förslagsvis testa Jansson i 2a.

Wahlgren är bättre som center än Madsen är som ytterforward, Madsen bättre som Center än Wahlgren är som detsamma. Förslagsvis sätt Madsen som Center mellan Kaijser och Wahlgren.

13e forward blir Boyce och 7e back blir J.Carlsson (För lite underlag på Lander för att säga något).

Summa summarum:

Dahlén - Lundin - Lööke

Ohlsson - Jansson - Hartmann

Kaijser - Madsen - Wahlgren

Lindholm - Berglund - Fjellström

Lite annan intressant fakta: Av våra 190 tekningar i offensiv zon har Lundin tekat på 109 av dem. Näst flest är Wahlgren på 26.

Ragnarsson har på 26 minuter fått iväg tre gånger så många skott på mål som Jansson har på 9 matcher.

FilleFilurs SOG% är endast 3,85%, detta är anmärkningsvärt lågt för en spelare som är ordinarie i första PPt man kan jämföra detta med Kinnvalls 54% förra säsongen.

Albin Lundin ligger för stunden på lite drygt 30% i skott effektivitet. Detta kan man ställa mot Wedins skyhöga säsongssnitt på 15,7 förra året.

Korvström står just nu för nästan exakta medelvärdet för räddningar i snitt i ligan.

Södraberget är vassare framåt i 5 mot 5 än Hartmann i protokollen, bäste back framåt öht under lika styrka och näst bäst i alla spelformer.

Fjellström är den enda ordinarie spelaren som inte varit inne på något baklängesmål hittills (inget framåt heller för den delen).

tack tack
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Apropå nånting...
TIK-Lund: Corsi is da shit!

Lundin är alltså dubbelt så bra som Wedin?(olika ligor jag vet)
Söderberg vassare än Hartmann?
Backsidan ser djävligt stabil ut?
Hur får man i siffrorna fram de överlägset starkaste checkingspelarna via "sifforna"?
Kommentera

Sv: Apropå nånting...
TIK-Lund: Smått anmärkningsvärt är väl också att 6 gubbar har plusstatistik, och hela 11 har minus, detta som tvåa i tabellen. BP och i synnerhet PP har sett bra ut samtidigt som det varit extremt tighta matcher, så inte konstigt att siffrorna är som de är. Men tror att alla gärna ser att andra linen fortsätter producera, och att tredje/fjärde trycker dit den vid något tillfälle
Kommentera

Sv: Apropå nånting...
TIK-Lund: Väl utfört arbete!

En snabbreaktion på det där är att man inser vilken hög nivå vi håller på backsidan just nu. Jonathan Carlsson är "sämst" och det är han utan att egentligen ha gjort bort sig. Varesig han eller Hardegård är några underbarn när det kommer till rörlighet men Hardegård är mer kompatibel i spelet med puck och då åker Carlsson ner till sjunde. Då ska man komma ihåg att Carlsson inte alls gjorde bort sig på SHL-nivå så sent som i fjol. Vi har angenäma bekymmer när det kommer till disponeringen av istid på backsidan i det att vi inte har några som helst bränder att släcka utan det rör sig bara om att få något högfungerande att bli ännu bättre.

En förlust av Westerlund skulle bli mycket kännbar dock, vet inte när vi hade en sådan chef senast. Tar sig ur varenda situation och är den enda backen som kan spela med förstakedjan och t.o.m. tillföra ännu mer spets. Jag älskade Hampus Larsson men Westerlund är något helt annat. Seriens bästa back just nu. Men det håller vi käften om och han håller dessutom sin produktion på en så pass beskedlig nivå att han inte river ner några rubriker. Gott så.

Oroväckande att Wahlgren även är svag "på riktigt", rent statistiskt. Hade hoppats på att det bara var något jag själv hittat på. För två år sedan så lirade vi med Karlsson och Olofsson som centrar i de två första linorna, åtminstone framåt slutet av säsongen. Karlsson kan mycket väl bli en riktigt duglig SHL-center och har sedan unga år bedömts ha de kvaliteterna, det skvallrar hans draftposition om. Olofsson kunde lika gärna ha gått i förstarundan, hans potential är odiskutabel (även om det knackat lite för honom sedan dess). Fantastisk i kvalet, 18 år gammal. Utöver dem så fanns även ytterligare centerspets i Lavoie.

Nu har vi Wahlgren och Jansson som våra alternativ, båda 21 år gamla. Båda har några år kvar innan de egentligen ska befinna sig i ett topplag i HA och just nu är jag lite osäker på om någon av dem ens har SHL-potential, då är man tyvärr inte riktigt kapabel för att driva en andrakedja i ett lag med SHL-ambition. Båda skulle nog behöva understöd av en vinge med mer drag av Lööke än vad Ohlsson och Hartmann har isåfall, det vill säga en vinge som är mer spelskicklig. Eller så spelar man Wahlgren och Jansson ihop och ser vad som händer. Jansson centrar och Wahlgren och Hartmann på varsin kant? Nått behöver hända, Wahlgren hade problem med att ens transportera pucken in i offensiv zon i lördags. Om det inte vore för att han tar tekningarna så hade man knappt fattat att det är han som är center.
Kommentera

Sv: Apropå nånting...
TIK-Lund: Sen tycker jag i och för sig kedjan Madsen,Berglund och Lindholm såg het ut och hittade kemi och är värd att få en fortsatt chans. Man kanske skall behålla Wahlgren i andrakedjan tills Nässén ansluter som sagt och lira Kaijser, Jansson och Fjällström som en lina. Alltså Boyce utanför trots allt.
Kommentera

Sv: Apropå nånting...
TIK-Lund: Vackert! Älskar när man kör lite datadriven analys. Håller med i din line-up sånär som på Fjellström. Tycker att han är lite tunn och gör ingen större nytta. Hade hellre haft Boyce där (förutsatt att Boyce inte åker runt och småfiser utan faktiskt spelar sitt fysiskt/grinigt som han tenderar att göra emallanåt). sen så kan man påvisa att Fjellström visserligen har +/0, men det är ju endast baserat på 4 matcher med 11 min istid i snitt.

Vill betona att man verkligen borde ge Jansson en chans i andra tills dess att Nässén kommer tillbaka.
Kommentera

Sv: Apropå nånting...
TIK-Lund: Grymt, mera sånt här!
Kommentera

Sv: Apropå nånting...
TIK-Lund: Instämmer helt om Wahlgren och jag har ju påpekat själv att han inte håller som andrecenter. Statistiken bekräftar ju bara det. Däremot har jag svårt att placera in Wahlgren nånstans när Nässén också ansluter? Boyce petar inte heller varken bort, Kaijser, Jansson, Berglund, Fjellström eller Lindholm i mina ögon
Kommentera