1150x200-051a7674-5bbf-491a-93fe-5680d7648151.jpeg

Timrå IK

577905 inlägg · 6216 ämnen

Inlägg #1997819

Sv: IF Björklöven - Timrå IK 2019-10-23
Hassan: Har du varit i toppform och hur var då känslan ?
Låst ämne

Svarskommentarer

Sv: IF Björklöven - Timrå IK 2019-10-23
Clay.2: Toppform hur menar du? Syreupptagningsförmåga? Styrkemässigt? Jag kan hålla med om att det i viss mån kan vara en känsla men en känsla är ett väldigt trubbigt mätredskap.

Det är ju därför man gör en del tester under försäsong t.ex. för att se att träningen ger önskat resultat. Med tester menar jag olika typer av vo2max, styrka, snabbhet osv.

Om toppform varit en känsla hade det ju räckt att fråga.

Jag tror vi missförstår varandra. Med tung träning menar jag mycket skridskoåkning, uthållighet, mycket explosivitet på isen, kanske också i gymmet. Jag pratar alltså inte om spelförståelse, teknik, skott. Det är det jag kallar ”skills” lite slarvigt uttryckt kanske. Det jag menar är att t.ex. en spelare som Dahlén ligger väldigt bra till när det kommer till ”skills” i förhållande till sin maxnivå. Kanske är det därför PP funkar så bra, då är spelet oftast mer statiskt och närkamperna sker ofta i ett lägre tempo. Däremot kanske han inte är fysiskt formtoppad, alltså, han skulle inte slå pers på ett löptest, snabbhetstest eller styrketest.

Alla dessa kan såklart utvecklas och blir bättre hos alla spelare. Men av det jag läst och hört, senaste podden, ST, hockeypuls osv. Så verkar det som om Timrå kör ganska hårda fysiska träningar, alltså jobbiga träningar. Det borde betyda att man inte är fysiskt formtoppad just nu. En fysisk formtopp kan inte hålla i sig under en hel hockeysäsong har man tur kan man få den i 3 veckor kanske. Så det är en avvägning hur man ska träna för att vara tillräckligt bra fysiskt under säsongen men sedan kunna ha en ”överväxel” när det verkligen gäller.

Det finns ett annat begrepp som heter ”Flow”, det handlar mer om känsla, kanske är det en sån ”formtopp” du menar?
Låst ämne

Sv: IF Björklöven - Timrå IK 2019-10-23
Clay.2: Fråga Småland... han är alltid i toppform.
Låst ämne