1150x200-e2WhHkUw.jpg

Timrå IK

516570 inlägg · 6218 ämnen

Inlägg #2028131

Sv: Apropå nånting...
Med tanke på diskussionen om formationer så skulle jag vilja delge mina tankar och reflektioner och då närmast med anledning av de aspekter i spelet som jag personligen anser vara de i störst behov av åtgärd och då med min senaste vägg av text som referens.

Formation 1:

Lööke - Nässén/Lundin - Dahlén

Lander - A.Carlsson

Kommentar: -"HAHA!", Tänker ni, Lander i första backpar blablabla... Men det finns en tanke.
Dagens förstalina lider av en förskräcklig oförmåga att bygga anfall, ta sig genom mittzon, spela enkelt etc. Egentligen är det endast uteslutande vid två väldigt specifika skeenden som nuvarande formation med Dahlén och Lundin i spetsen egentligen är fruktsamma; vunnen tek i offensiv zon med direkt puckkontroll alternativt powerplay (och även då allt som oftast är ovanstående en förutsättning).

Problematiken grundar sig i tre (egentligen helt utan undantag) punkter.

1. Spelet vänder för långsamt

2. Spelarna som bygger det konstruktiva anfallen är inte tillräckligt skickliga.

3. En spelare, vi kan kalla honom Donathan Jahlén spelar inte i enlighet med kravspecen för nuvarande anfallsspels framgång (även om den ändå är klart bristfälligt).

Alltså; Timrå vill bygga sitt anfall med kontroll på pucken tror jag vi alla är överens om vid detta laget och i synnerhet denna formationen. Men som det ser ut idag så under den tiden det tar att spela sig ur press och då nästan alltid back - back, står redan forwards på offensiv blå vilket resulterar i dumpade puckar för forwards att jobba på, utan fart och där en tredjedel inte ens är intresserad av det spelet (det man dock vinner är ytor i mittzonen).

Det är helt uppenbart att Timrå inte kommer försöka påverka Dahléns spel. Rätt eller fel låter jag vara osagt då den kan finnas en uppsjö av anledningar som vi inte har en aning om. Och som cynisk hockey-gissare så måste jag ändå påminna mig själv om att det finns en människa bakom allt detta som förmodligen har sina anledningar att representera just detta laget och det finns nog en långsiktig vinst i att vara en organisation som spelare är såpass trygg i. Och frågan man får ställa sig är kanske om det är rättvist att göra undantag för denna typen av spelare.

MEN!: Som det ser ut nu får Timrå anpassa spelet, och det är nu Lander kommer in!
Den yngre herr Tränarson har en ganska unik kvalité i förhållande till sina övriga kollegor; han kan stundtals spela forward och gör det bitvis i sekvenser under matcher.

Byt plats på Dahlén och Lander i uppspelsfasen. Låt Dahlén bygga anfallen och Låt Filip ta forwards jobb i anfallszon.
Lite lätt kan man säga att det skall vara 1 back/1 forward som jobbar djupt på puckar. Dahlén kan få vara vart han vill när pucken passerar blå och centern är passiv tills läget är under kontroll.
Förhoppningsvis skulle detta även leda till att vi inte är en spelare kort i egen zon då denna ligger och fiskar i tid och otid likt en U16 spelare då denne måste utgå från hemifrån istället när spelet vänder, win - win.

Vidare get detta massa fördelar utan att ändra spelidén:
Den i laget som egentligen är bäst på "öppnande passnignar och hitta ytor" får göra det och samtidigt ge sina medspelare ett större incitament för att åka till sig ytor.
Dessutom få utrymmen där han är "säker" vilket i sin tur skulle visa mer prov på hans förmåga att bära puck (som man inte ens ser i år).
Punktmarkering för motståndarna blir svårare och möjligheten att spela på misstag kommer existera i mycket större utsträckning (det kommer bli fler spelare som får i uppgift att markera Dahlén vilket kan bli problem för lag på Hockeyallsvensk nivå).
Vi får naturligt en spelare med momentum på dumpade puckar och inte som idag helt stillastående spelare och sannolikheten att vinna puck ökar.
Vidare skulle Dahlén få ett syfte utanför det uppställda spelet i 5 mot 5 och inte försvinna helt.
En avslutande effekt av detta kommer bli en naturlig ökad rörelse i det konstruktiva anfallsspelet, rörelse är något Jonte verkligen kan utnyttja.

Formation 2:

Lindberg - Lundin/Nässén - Hartmann

Westerlund - Ohårdegård

Skulle egentligen hellre se Lundin här över Nässén men det beror lite på.
Denna formationen har egentligen allt, sett till kvalitéerna på spelarna men alla ovanstående forwards tillsammans med W.W bli oerhört hämmade i sitt spel på grund av en endaste sak som de delar; explosivitet i åkningen.
Alla är de duktiga skridskoåkare, i synnerhet med tanke på storleken men ingen av dem klarar av start/stopp - spel, utan behöver ha flyt för att komma till sin rätt.

Spelet som vi har gynnar faktiskt en väldigt specifik typ av spelare, problemet är att vi inte har ett lag med de kvalitéerna med något undantag.
Detta är anledningen till varför Löökes frånvaro är så kännbar eller varför Ohlsson alltid ser så bra ut och varför Wedin var så otroligt framgångsrik förra säsongen.

Låt denna kedjans forward bära puck djupt ifrån egen zon alternativt direktpass från back. Ingen i denna formation får någonsin stå still i uppspelsfasen. Alla dessa spelarna är väldigt starka på pucken så länge de får ha med sig farten i synnerhet Lindberg.
Westerlund är även han ett alternativ som puckbärare, något som man utnyttjar alldeles för lite och oftast fallerar det på en plan i läge två.
Ohårde kan vända spelet snabbt, ibland blir det lite tokigt men det är faktiskt något han besitter och jag tror fördelarna skulle väga upp för nackdelarna om man tillät en indianare ibland.

Formation 3:

Ohlsson - Madsen - W.W

Lerebäck - Södra berget

Tjänstefel att inte spela Ohlsson/Madsen. Det som dessa två kan få lite bekymmer med är just tyngden djupt i zonerna. Nu brukar Madsen göra ganska kloka avvägningar men jag tror Walterholm skulle vara ett perfekt komplement i sargspelet och istället låta Dansken vara mer passiv i fasta situationer. Vidare är Madsen/Ohlsson egentlige de enda i nuläget som verkligen kan straffa motståndarna om de gör misstag, något man kan tycka är högst anmärkningsvärt.

Fjärde formationen:

Boyce - E.B - Kaijser/Lindholm

J.Carlsson
Lindholm

För guds skull, låt E.B spela center, han kan vara ettrig utan sargspel, åtminstone ska han inte vara först in i situationerna.

Ovanstående är alltså förslag på mindre taktiska åtgärder på vissa nyckelspelare/formationer för att påverka de aspekter i spelet som jag personligen anser Timrå har de största utmaningarna sett till sina konkurrenter utan att peta allt för mycket in grunderna.

Självfallet har jag ju min egen syn på hur Timrå borde spela men säsongen är för långt gången och vi ligger trots allt 3a.
Kanske blir det inlägg om det under sillyn.

Wall of text, ni får ursäkta.
+14
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Apropå nånting...
TIK-Lund: Som vi sett i din första kedja så är det oftast Lökke som börjar bära puck och Lundin styr in , Dahlen kommer sist in i anfallet , Lökke jobbar för att få lös puck med Lundin och Dahlen finns oftast i höger hörn och fördelar puck mot back .
Lander ,nej en back måste ta ansvaret bakåt då blir det Ragnarsson .
Denna kedja skall aldrig splittras och inte vara i närheten av ett Boxplay , för att komma in med full energi i sin byten .
Kedjor 3 och 4 är Boxplay kedjor och avlastnings kedjor .
1 och 2 kör på som vanligt och är Powerplay kedjor .
2: helt utmärkt kedja .Nässen som center .
3: helt utmärkt kedja .J Carlsson i stället för Söderberg .
4: varför inte ta bort Berglund tycker snart att han inte fungerar alls varken framåt eller bakåt pg :sin dåliga skridskoåkning .backar dom som blir över , som får lite speltid .
Det är inte lätt att få till det ( en skada / sjukdom då är man på ruta ett igen )
Kommentera

Sv: Apropå nånting...
TIK-Lund: Det text var mycke bra! Dette text är bra! #Tony Irving#

Jag vill ha Ragnarsson istället för J.Carlsson annars är jag helt för att testa konceptet.
Ragnarsson är en utvecklingsbar spelare med potential, J.C har passerat den perioden.

Men först projekt DMO!
Kommentera