1150x200-051a7674-5bbf-491a-93fe-5680d7648151.jpeg

Timrå IK

577964 inlägg · 6216 ämnen

Inlägg #2109365

Sv: Apropå nånting...
Rytter: Jag jämför en "arbetare" med ett proffs, du jämför hockeyligorna med vad alla företagens permitteringar kostar vilket är helt orimligt.
Vart har jag skrivit att proffsen ska vaccineras först? Har ju även förtydligat det, om det ska gå att diskutera så måste vi ju prata om samma sak.
Fast vanliga arbetare drar ju inte runt ekonomin mer än proffsen som skattar mer. Som du nog har märkt så sprids corona snabbt när någon i ett hockeylag får det, är det då inte effektivt att vaccinera dessa ur spridningssynpukt? Mindre spridning är ju bättre för ekonomin. Att få in corona i ett hockeylag under slutspelet är ju katastrof, inte samma katastrof att få in corona i ett företag då det inte sprids på samma sätt samt att många kan jobba hemifrån, både med och utan corona. Sen är det ju så klart inte PK att prioritera proffsen före random arbetare. Även om det är en liten sak så är det ju fler som kommer påverkas i positiv bemärkelse om hockeyn kan spelas, speciellt när många har en så tråkig vardag just nu. Förtydligar igen att sjukvården osv så klart måste vaccineras först.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Apropå nånting...
KniveN: Angående hela diskussionen om vaccinerna och tillgång på dem m.m.

Jag jobbar själv inom industrin på ett företag som jobbar med Covidvaccin. Den insikten jag har i området säger mig följande:
- Sverige har säkrat ett antal miljoner 'doser' i nuläget. Dock verkar de flesta "frontrunners" kräva dubbla doser för att nå immunitet. Alltså kan vi i princip halvera dosantalet för att nå antal personer vaccinerade.

- Flera bolag har det jobbigt med att nå tillräckligt rena produktioner, bl.a. för att kraven nu i pandemin är rätt höga. Pfizer hade t.ex. för någon vecka sen målet att producera 100 miljoner doser innan nyår, men har nyligen reviderat siffran till 50 miljoner doser.

- Kylkedjan som krävs för vissa kommer vara ett helsike och även om det inte är faktabelagt tror jag att en del doser kommer "brännas" av att logistiken skiter sig.

- Oavsett om EU och Sverige säger sig ha nig med vaccin säkrat i nuläget så bygger det på 'om' vaccinen blir godkända. Astra har t.ex. fått backning eftersom deras studieslutsatser ger efficacyvärden i helt olika spann (~70 och ~95 %), men de har på något vid kombinerat dessa utan att de är likvärdiga studier. Det kommer bli förseningar här och där p.g.a. sånt här.

Summa summarum, vad de säkrat och vad som finns är långt ifrån samma verklighet. Dessutom har det i dagarna pratats om att det till sommaren kan ha vaccinerats 'bara' 4 miljoner (tror jag det var) svenskar enligt 'nuvarande' plan. Vi känner nog alla till att planer har en tendens att ändras och i det här fallet har jag svårt att se att det ens går att gå åt det bättre hållet.
Kommentera