1150x200-051a7674-5bbf-491a-93fe-5680d7648151.jpeg

Timrå IK

578005 inlägg · 6216 ämnen

Inlägg #2382828

Sv: Timrå IK - Färjestad BK 2022-10-01
Är det inte liiite högt falsettläge här inne?
Tyckte Timrå gjorde en rätt ok match igår, med tanke på motståndet. FBK var riktigt bra. Såg nästan ut som att det var vårens SM-vinnare vi mötte. Medan vi verkar vara vårens play-out-gäng, som uppdaterat oss framförallt offensivt.

Det gick fort när FBK fick pucken. Forwards vänder direkt vid puckvinst i mittzonen/defensiva blå, och puckvinnaren har omedelbara spelvägar och förmågan att lägga passningarna. Timrå är, 5e tävlingsmatchen efter avklarat kval, inte alls den homogena lagmaskin man behöver vara för att kunna ha kontroll på det.
Jag är ungefär 0% förvånad över detta faktum. Det b l i r en snortuff säsong.
Vi måste bygga upp ett fungerande lag, med egentligen suboptimala förutsättningar. Hemvändarna är inte handplockade utifrån sina individuella spetsegenskaper och dess roller i ett perfekt lagbygge. Vi fick chansen att ta hem fyra stycken forwards samtidigt, that's it. Hade man fått välja och byta ut en forward mot en riktigt vass back, eller en snajdare mot en stenhård powerforward hade man så klart gjort det. Men det valet hade vi inte.

Spelet klickar inte alls än, sett på det stora hela. Men nog faen är det en rejäl skillnad jämfört med fjolåret. Framåt har vi en helt annan offensiv kraft. Man lyckas få till långa, kreativa anfall mot alla lag. Sen brister det i själva avslutsdelen och blir överkonstruktivt, men det är fanimej ingen omöjlig sak att åtgärda. Motsatsen - att inte kunna skapa chanser utöver att åka över blå och bomba skott - hade varit en betydligt tuffare nöt.

Det här lagbygget, med sin "offensiva slagsida" kommer att uppvisa brister som mer homogena topplag kunnat bygga bort över tid. Vi lär inte bli ett defensivt gnetgäng med klinisk precision i den sista tredjedelen av rinken, och vi lär heller inte bli ett stabilt och varje kväll svårslaget lag. Det kommer att svaja. Förhoppningsvis inte värre än att vi balanserar förväntade torskar med lika förväntade segrar, och smärtsamma förluster med oförtjänta segrar.

Vi var rätt avklädda igår, långa stunder. Likförbannat hade vi läge till 2-4 i slutet på andra, och en tredjeperre på oss att stånga vår offensiv mot ett hembackande FBK. Inte omöjligt att det hade kunnat räcka till poäng. Om nu Jontes straff hade resulterat. Även om du är FBK får du bekymmer om du tillåter Timrå att bygga upp sina anfall och få en lättare passage in i zonen.
Och: hur många tror att drygt 4 minuters 6-5-spel i fjol hade slutat med 1-0?

Låt oss sitta lite lugnare i båten. Panikvaska om i kedjorna känns kontraproduktivt, lex fjolårssäsongen. Låt spelare som exempelvis EP hitta sin roll och sitt eget, i Timrå anno 22/23, vinnande spel. Förstår inte riktigt förväntningarna på att han ska dominera dojon som någon totalhockeyforward. Han ser väl ganska exakt ut som den spelare han var när han lämnade Timrå för ett antal år sedan? Han är ingen Wall-E eller Dahlén. Han är en icke-explosiv, eftertänksam spelare med tillräckligt många verktyg för att i rätt roll och sammanhang kunna bidra till offensiv produktion. Möjligen måste han bredda sitt register för att kunna få maximal utdelning i det här timråbygget, och det i sig är väl ännu en process.
Tycker hursom att det är alldeles för tidigt för att såga honom.

Kommande 5-6 omgångar är snorviktiga. Förhoppningsvis tas det steg framåt i spelet samtidigt som man plockar acceptabelt antal poäng. Skellet borta härnäst är väl själva definitionen på "bonuspoängsmatch", men därefter bör vi kunna tävla tillräckligt bra för att få resultat med oss.
Förhoppningsvis var matchen igår, liksom torsdagens förväntade kommande hockeylektion, nyttig för den fortsatta utvecklingen. Det kommer krävas ett enormt jävla jobb för att klara den här säsongen på det sätt man vill.
Låst ämne

Svarskommentarer

Sv: Timrå IK - Färjestad BK 2022-10-01
Bragd-Birger: "Panikvaska" är väl att ta i, ingen som kräver det.. Men låt oss vända på det, vad är det som säger att alla hemvändare nödvändigtvis måste spela tillsammans? Hur kom man fram till den slutsatsen? Visst de är kanske skickligare var för sig än de andra spelarna, men deras spelstilar skiljer sig vida åt och då är det kanske bättre de får spela med kompletterande spelare som t.ex jobbar hårt med forecheck än att de nödvändigtvis är de skickligaste spelarna. Både Andersson, Walli och Hartmann är ju grymma på både avslut och framspelningar. Nu senaste matcherna har Lundin haft det kämpigt, men han är när det stämmer en spelare som får fram pucken i farliga lägen.

Nä jag tycker gott man kan byta in/ut någon i hemvändarkedjan/orna, man behöver inte "panikvaska" för den skull.
Låst ämne