1150x200-051a7674-5bbf-491a-93fe-5680d7648151.jpeg

Timrå IK

581739 inlägg · 6215 ämnen

Inlägg #2598385

Sv: Timrå IK - Luleå HF 2023-11-16
kattan: Varför är +/- föråldrad?
Kanske inte millimeterrättvis men viss bäring gömmer sig väl i dom siffrorna?
Inte för inte är det många Oskars ocv HV spelare i botten där, vilket stämmer med verkligheten(tabelläget).
Låst ämne

Svarskommentarer

Sv: Timrå IK - Luleå HF 2023-11-16
sargad: Tjena, flikar in lite här!
Problematiken kring +/- är bla. att den inte tar några andra parametrar i beaktning, den säger liksom inget av sig själv och värderar heller inte olika situationer på isen.

Vissa kategorier spelare blir väldigt förfördelade i den här statistikkolumnen.
Ta bara alla spelare som lirar 6 mot 5 eller de som lyfter mest istid när man jagar reducering, båda fallen resulterar statistiskt oftare i ett baklängesmål än tvärtom. Erik Karlsson hade aldrig vunnit en Norris om man lade någon vikt bakom +/- eftersom det i princip är olagligt att inte spela honom så mycket som möjligt när man ligger under vilket är att betrakta som dubbelbestraffning för E.K i +/- rutan.

Vidare kan man för att ytterligare belysa problematiken genom att exempelvis bara titta på målkolumnen som egentligen inte heller säger särskilt mycket om man vill jämföra prestationer mellan spelare. Walli var genomgående vår måleffektivaste spelare under i princip alla säsonger han spelade här, (om man ställer mål i ex. förhållande till matchpoäng och istid), ett mål från Walli var värt typ dubbelt så mycket som ett från Dahlén. Statistiskt fanns det överväldigande stort argument för att spela Walli före Dahlén i offensiva situationer eftersom han gjorde fler mål på mindre minuter i snitt OCH var inne på färre bakåt i relation till totalen. Men eftersom Walli inte spelade när man jagade reducering eller 6 mot 5 i förhållande till Dahlén så går dom ändå inte att jämföra.

+/- faller således på att det hade varit orimligt att spela Walli före Jonte i 6 mot 5, statistiken är alldeles för generell för att dra några slutsatser om man inte blandar in andra komparativa element (som jämnar ut diskrepansen mellan situationerna på isen mellan spelarna) såsom lika ställning, zonstarter, genomsnittlig istid, turnovers etc etc.

Avslutningsvis kan man argumentera för att i princip all målbaserad statistik är skräp i förhållande till skottbaserad.
Låst ämne

Sv: Timrå IK - Luleå HF 2023-11-16
sargad: Beror väl till viss del hur mycket du spelar . Du kanske är den viktigaste backen /centern i typ Oskarshamn , dom går dåligt , du är inne på många minus , fast man egentligen är en bra spelare
Låst ämne