1150x200-051a7674-5bbf-491a-93fe-5680d7648151.jpeg

Timrå IK

582095 inlägg · 6215 ämnen

Inlägg #2666196

Sv: Timrå IK - IK Oskarshamn 2024-03-05
Dags att amatörtycka om powerplay!

Om man nu är seriösa med att gå långt så bör Ante och Kimmo ta en ordentlig titt i spegeln (och på hockeysnack). Timrå har 16,5% i power play stats nu. Skellefteå har 34%. Snittet är 23,9%. Snitte för top 6 är 26%. Utgår man från snittet för top 6 och applicerar på Timrå betyder det att istället för 17 gjorda mål så hamnar vi på 27 gjorda mål (i PP).

Snitt antal poäng per gjort mål för Timrå är 0,63 och 0,57 i snitt för SHL. 10 extra mål betyder alltså i teorin ca 6 fler poäng och ny total poäng på 85 och en 5e plats i tabellen och 3 poäng bakom den seriösa utmanaren om SM guldet: Frölunda. Räknar man dessutom med att andra lag tappar nåt poäng mer mot oss så ser det ännu bättre ut.

Med andra ord, med ett ”normalt” PP är Timrå faktiskt en seriös utmanare till åtminstone Semi. Med nuvarande PP slutar det troligen senast i en kvartsfinal. Med tanke på eget kapital och allt annat så verkar ju varken Ante eller Kapanen har förstått vikten av ett bra PP.

Nu, låt oss nörda ner oss mer. Forskningen visar att speltid i organiserad PP formation är en nyckel för att ha bra siffror i PP. Forskning visar också att lag som har ”off wings”, alltså spelare i tekningscirkeln med klubbor inåt plan lyckas bättre. Ytterligare forskning visar att ”strukturerad kreativitet” funkar bäst (där man alltså inte lämnar PP åt spelarna att hitta på saker utan har ett system för PP där man inom det systemet kan vara kreativ). Med tanke på Anters fäbless för system kan man undra vart PP systemet är. Kollar man i artiklar i ST från 2022 så är Antes citat på ”repeat” – Vi får inte till det idag i PP. Vi stressar. Vi måste ha tålamod – Känns det igen? WTF Ante! Vakna nu!

Hade Ante fattat saker och ting hade han byggt ett system för ”entry” (hur kommer man in i zon och hur ställer man snabbt upp i organiserad form) och ett system för hur man sen skapar chanser (hur spelare rör sig, vart man tar avslut etc) och spelar TILLSAMMANS. Kapanen å sin sida hade vetat att man behöver rightare i laget och helst forwards eftersom PP med 4 forwards statistiskt lyckas bättre än 2+3. Nu är den enda skadad.

DET POSTIVA: Det finns fortfarande tid till förändring.

DET NEGATIVA: Ante måst plocka upp mobilen och läsa hockey snack. Han behöver dessutom få laget att komma 6a så laget får ledigt en vecka för att träna PP och sätta ”strukturen” (ring freddan har verkade iaf ha koll på PP). Utan den veckan är det ut i kvarten.

Hursomhelst, hur ska man ställa upp då? Ja teoretiskt ska man då ha en brunkare framför mål som rakar in returer. En rightare och en leftare i varsin tekningscirkel på skott. De behöver också vara passningsskickliga och kyliga med puck. En quarterback med kyla och bra passar. Fördel om han har skapligt skott men viktigast träffa mål. En spelare i lite mer ”fri roll” som utgår från bakom mål men som kan göra positionsbyten med wingarna etc. Man bör också ha nån som är stark att transportera pucken in i zon.

Med andra ord. Rindell och Eronen får ta en vingen. Det suger med Elmeri men han är vad vi har. Andra vingen bör in JD i form ha men han är ju inte i form. Så Hållander med Emil i andra. Lander / MPS framför mål. Lyytinen och Forsmark som quarterback. Wedin som fria gubben i första och Hanzl i andra. På köpet håller man kedjorna intakta (förutsatt man sätter ihop REM kedjan igen). Man hotar från alla positioner.

Till Ante:
PP1: Lytet, Rindell, WHL
PP2: Forsmark, Elmeri, REM
Men sätt för guds skull ett system istället för att låta spelarna "vara kreativa".

Mer läsning bland annat på www.nhlspecialteams.com/ (även om det är några år).
Låst ämne

Svarskommentarer

Sv: Timrå IK - IK Oskarshamn 2024-03-05
Starostenko: Intressant läsning! Jag kommer inte motsätta mig ditt resonemang, vis-a-vis forskningen. MEN, Eronen är så sanslöst jäkla trubbig på grillorna så han skulle hamna i trångmål direkt, och vips är pucken rensad ur zon. Jag skulle hellre stoppa in EP på hans plats, flytta ner Hazl till rollen kring kassen och sätta en iskall Jonte till höger.

Visst bygger den forskningen på data från NHL? Där är isen 4 meter smalare, vilket innebär att du i princip alltid är i skottläge när du är i zon, och fattning på klubban blir viktigare. Kan tänka mig att det skiljer sig åt lite i SHL, men att slutsatserna fortfarande är någorlunda valida.
Låst ämne

Sv: Timrå IK - IK Oskarshamn 2024-03-05
Starostenko: amen! Tack för ett sakligt och välstrukturerat inlägg i debatten.
Låst ämne