1150x200-051a7674-5bbf-491a-93fe-5680d7648151.jpeg

Timrå IK

581388 inlägg · 6216 ämnen

Inlägg #2677453

Sv: Apropå nånting...
Nisse på Mon or:

Det är ju detta som är det stora problemet. Att kostnaderna dragit iväg så förbannat för byggen, samt att ränteläget gör att den löpande kostnaden blir skyhög.

Nu tror jag inte att det kostar 1000 mkr att bygga en arena, det borde vara billigare än ett badhus, men vi kan räkna på det.

Har man tur kanske man kan låna upp 80% och behöver alltså gå in med 200 mkr i eget kapital och 800 mkr i lån, men kanske behövs mer insatts vid denna typ av specialbygge.

Vad kan bankerna ge för ränta? Då risken är stor för tappat värde så ligger den nog över ett vanligt bolån. För vem vill köpa arenan ifall klubben konkar och till vilket pris? Så säg att man får 7% i ränta, vilket nog är lågt räknat på ett företagslån och denna typ av specialbygge utan garanterat restvärde.

Då är bara räntekostnaderna 56 mkr/år, sedan lär man ju amortera av löpande. Lägg till detta driften av en arena.

Ekvationen går ju inte ihop i dagens läge för att bygga en arena, vilken klubb ska ha råd och vilken kommun/företag vill ta risken att deläga eller borga för bygget?

Nej med facit i hand skulle en arena ha byggts under tidigt 2000-tal då det var billigt i jämförelse med dagens priser. Samt att man kunnat nyttja perioden med låga räntor för att amortera hårdare och sänka de löpande kostnaderna eftersom.

Även om en kommun står för bygget och klubben hyr den (istället för att klubben bygger och äger) är risken stor för att en ny arena snarare blir kontraproduktivt och ett ekonomiskt sänke för lång tid framöver. Den som bygger lär ju vilja ha räntor, drift mm täckta av den som hyr och nyttjar arenan, alternativt ta intäkten från de kommersiella ytorna.

Även om det bara skulle kosta hälften 500 mkr så skulle räntorna ligga runt 25-28 mkr per år.

Att tro att en ny arena är en lösning på ekonomiska problem och tillväxt tror jag är naivt och lura sig själv. Visst man kan få tillväxt på intäktssidan men kostnadssidan kommer växa än mer.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Apropå nånting...
Rytter: Hyglligt rimliga antaganden och resonemang. Du får jobbet.
Ny klubbchef i Timrå IK :-)
Kommentera