1150x200-051a7674-5bbf-491a-93fe-5680d7648151.jpeg

Timrå IK

581411 inlägg · 6216 ämnen

Inlägg #2677693

Sv: Apropå nånting...
JanneH: Om du läst mina inlägg om ny arena så har jag inte sagt något om vart den ska ligga, det jag sagt är att den behöver ligga centralt och att man behöver ta sig dit med bra kommunikationer som fallet inte är idag,

Jag tror absolut inte att Timrå IK ska stå för fiolerna utan det ska kommun och näringsliv göra, naturligtvis ska föreningen få vara med och påverka utformningen av den.

Så lägga av med trångsyntheter, det leder ingen vart.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Apropå nånting...
Villervalla:

Fast om någon annan bygger och äger så får man ju inte ut de positiva effekterna av en arena som går att använda till annat. Det kan då bli så att kiosker och restaurang ägs av den som äger arenan och de tar intäkterna för merförsäljning och kommersiella ytor. När det är evenemang går intäkterna till ägande bolag. Intäkter från restaurang med försäljning av luncher/middagar går till arenabolaget osv.

Då kan arenan ju inte användas för att generera ökad omsättning och bättre ekonomi.

Att hyra arenan är troligen inte jättebra rent ekonomiskt. Kostnad för räntor, amortering, drift samt att ägaren måste gå med vinst för att lägga undan pengar för kommande renoveringar mm gör att det blir ganska dyrt och de intäkter 1000pers extra per match genererar äts upp ganska fort och det blir inte mer pengar att lägga på det sportsliga.

En hockeyklubb kommer ju ta största hyreskostnaden då de är de hyresgäster med störst nyttjande av arenan och dess utrymmen.

Det finns såklart positiva saker som att det är lättare att locka spelare om man har moderna anläggningar, gym mm, det lockar nog vissa. Man kan få mer sponsoryta och loger, exponering mot mer publik och locka marginalåskådare.

Men att tro att en ny arena man hyr in sig i ska ändra ekonomin radikalt är att lura sig själv, snarare att det kan bli ett sänke utan tillväxtmöjligheter då någon annan äger och dikterar villkoren.

Det är då arenan ägs av klubben man får möjligheter och man kan hyra ut till andra och ta del av alla intäksströmmar, men i dagsläget med räntor, byggkostnade mm är det nog få som klarar den investeringen och de löpande kostnaderna.
Kommentera

Sv: Apropå nånting...
Villervalla: inte trångsynt bara realist. Har svårt att se att det går ihop ens om Sundsvalls kommun, Timrå kommun och näringslivet går ihop. Speciellt i tider som dessa när kommun och landsting blöder pengar. Möjligen om de där Torsboda kinserna blir fett intresserade av hockey men du hör ju själv hur orimligt det låter.

Ber om ursäkt om jag klumpade ihop dig med de som vill ha arenan i centrala Svall
(jag är själv från Alnö och bor i Stockholm så har inget bytänk) men när du säger att den bör ligga centralt så trodde jag det.
Kommentera