1150x200-051a7674-5bbf-491a-93fe-5680d7648151.jpeg

Timrå IK

581446 inlägg · 6216 ämnen

Inlägg #996605

Sv: Vidtag nödvändiga åtgärder!
Dream Team: Med anledning av Jimmy Hamrins blogg och diverse andra inlägg med avseende på isen i E-on Arena offentligörs här utdrag ur en sedan länge "mörkad" miljörapport i ärendet.

Det har vid Timrå Kommuns miljöundersökning av marktemperaturer i Timrå med omnejd framkommit följande:

"På grund av nedåtgående kyla och spridning av densamma från E-on Arena har marktemperaturerna i orten succesivt sjunkit till, för växtriket och mänskligheten, helt oacceptabla nivåer. T ex så har det visat sig att isen på Vifstavarvstjärn numera ligger kvar längre på våren än tidigare. Detta har fått till följd att den så varmt älskade badsäsongen blivit betydligt kortare. Inte bara på våren utan situationen gör också att vattnet i tjärnen kyls ner tidigare på hösten eftersom rinken isbelägges så tidigt inför säsongstart.

Stora svårigheter föreligger också vad gäller att få till gräset på den fotbollsplan som ligger intill E-on Arena. Detta, säger gräsmakaren Stig Strå, kommer sig av kylspridningen från rinken.

Beträffande den övriga växtligheten så har också försämrade odlingsmöjligheter i kommunen kommit att bli ett stort problem. T ex så kommer det, om detta permafrostliknande tillstånd får fortgå, bli mycket svårt att i villaträdgårdar odla grönsaker och blommor. Konsekvensen blir att boende i kommunen kommer att få i sig mindre grönsaker (läs vitaminer) än tidigare, vilket i förlängningen kommer att innebära att ohälsotalet kommer att stiga och belastningen på sjukvården att öka. De som bedriver odling yrkesmässigt har löst problemet med extra isolering i golven i växthusen. Dock klarar inte denna yrkesgrupp, i nuläget, att täcka det totala behovet.

Vid promenader på plogade trottoarer har också noterats att fötterna, på grund av tillskottskylan, blivit betydligt kallare. Förslag har framkommit att en fabrik etableras som kan förse befintliga skor med isolerande förhöjningssulor för att råda bot på problemet. Detta kan nog bidra till en positiv sysselsättningsutveckling på orten säger arbetförmedlaren Inge Jobb i sin kommentar.

Miljökontorets experter ser mycket allvarligt på problemet och miljöingenjör Sven Kall säger att om inget görs kommer färskvattenförsörjningen att äventyras. Mittsverige Vatten har mätt upp sjunkande temperaturer i det vatten som tas från vattentäkten i Timrå. Deras expert Alvar Blöt säger att på sikt kommer vattentäkten att frysa och då kommer vi att få problem av gigantiska mått. T ex så befarar man att, när inget vatten tas från täckten, Indalsälven kommer att stiga till väldigt höga nivåer. Detta kommer då att äventyra Midlanda Flygplats överlevnad.

Timrå Kommuns fritidsförvaltning har dock kommit med ett förslag till åtgärd som delvis kan lösa problemet. Man föreslår nämligen att den intill E-on liggande fotbollsplanen byggs in och att planen förses med värmeslingor. Detta värmetillskott skulle, tror man, motverka spridningen av kyla. Åtminstonde i ett väderstreck. Detta förslag har mottagits mycket positivt av ledningen inom fotbollsklubben IFK Timrå. Man kalkylerar då med att, med en inomhusarena och äkta gräs, på sikt bli ett naturligt val för landslagsfotboll. Att den egna säsongen kommer att kunna förlängas, till att vara året runt, kommer att leda till bättre spelare och att etablera sig i allsvenskan kommer att bli deras mål.

Energijätten E-on har kommit med ett förslag att på de andra sidorna (åt de andra väderstrecken) eluppvärma på ett mycket stort djup. Deras elingenjör Gustaf Watt tror att dett kommer att få kylan att stanna i Arenan.

När beslut om alla dessa åtgärder kan tas och ett genomförande kan bli verklighet är för närvarande oklart. En utökad undersökning kommer dock att göras. Detta för att säkerställa hur stor den geografiska spridningen av kylan är. Mättekniker Lars Isfäldt vid miljökontoret säger att han inte kommer att förvånas om sjunkande värden kommer att kunna uppmätas fram till Merlobäcken i söder och Bergeforsen i norr.

Beslutsfattarna i kommunen har under lång tid dolt problemen och när rapporten nu kommit ut känner man sig tvingade att vidta åtgärder. I ett första steg kommer man att lägga ner planerna på ett samgående i den så kallade Norra Regionen. Man kommer i stället att försöka närma sig Sundsvall igen. Nu har man, så att säga, en stark drivkraft. Nämligen behov av ekonomisk uppbackning i detta, för medborgarna så angelägna ärende. Man räknar kallt med att Sundsvalls kommun kommer att delfinansiera ett åtgärdspaket. Att man gör det beror främst på att de flesta som besöker E-on Arena är sundsvallsbor och det ligger i deras intresse att Timrå Ik's hemmamatcher spelas på riktigt bra is."

Efter att undertecknad fått ta del av innehållet i miljörapporten, jag säger inte hur, har jag sökt ett flertal politiker och tjänstemän inom kommunen för att få dom att uttala sig i ärendet. Alla har gjort sig oanträffbara och valt att inte kommentarera ärendet i nuläget. Det vi med säkerhet vet, är att dom inte har stuckit sina huvuden i sanden, det man plägade göra före permafrostproblemets tillkomst. Nu är där alldeles för kallt. I stället har man, enligt skarpa iaktagare, synts gå runt med strutar på huvudet och ner över ögonen. Strutsbeteendet lever kan man säga.

I övrigt kan nämnas att slutspelet närmar sig och Holiday on Ice är slut.
Nu är det kamp "ända in i kaklet" som gäller. Just Go For It!!
Kommentera