Brynäs IF

716772 inlägg · 7953 ämnen

Inlägg #1455537

Sv: Brynäs IF - Färjestads BK Lördag 7/1-2012

Huge:"Att påtala ett tyvärr vanligt förekommande språkligt fel ser jag mer som en upplysning i folkbildningens tjänst."

Konstigt att du bara rättar vissa skribenter? Det finns många som skriver talspråk här, men du väljer att hoppa på vissa. Hade du visat kontinutet och "rättat" samtliga skribenter så hade jag köpt ditt argument.

Du har istället försvarat och kommit med påståenden om "dialekter". Så en bildad man som du borde väl kunna urskilja direkta fel från talspråk.

Eller?

Redigerad kommentar

Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Brynäs IF - Färjestads BK Lördag 7/1-2012
Burken: Huges språkliga tillrättavisningar är helt obetydelselösa så släpp dem nu.
Kommentera

Sv: Brynäs IF - Färjestads BK Lördag 7/1-2012
Burken: När jag talar om upplysning i folkbildningens tjänst så handlar det till största del om ironi, trodde du begrep det.
Till stor del handlade det om att raljera över en skribents dåliga svenska där skribenten ifråga själv sitter och raljerar, inget annat.
Talspråk har öht inget med saken att göra.
Då handlar det om att man ex säger "sa" istf "sade" eller "va" istället för "var" (han va´dum mot mig...).
Det säger jag inget om, då det handlar om vedertagen praxis mer eller mindre och att det inte är språkligt fel att till en viss gräns använda sig av skriftspråk på det sättet.
Här handlar det om ett konkret och faktiskt språkligt fel: det heter VAR och inte VART, när man ex vill fråga: Var bor du?
Det är helt fel att då skriva: Vart bor du?

Det kan däremot handla om dialekt när vi talar om ex vissa trakter i Norrland, där man kan höra ordet "varsch" i meningar som: "Varsch bor du?"
Då handlar det mer om dialekt och inte om nåt språkligt fel, även om det fortfarande är språkligt fel om man ser det ur en strikt grammtatiskt rikssvensk synvinkel förstås.
Kommentera