Brynäs IF

715839 inlägg · 7953 ämnen

Inlägg #1455558

Sv: Brynäs IF - Färjestads BK Lördag 7/1-2012
Burken: Visst är det så. Ordet "vart" i uttrycket "Oj, det vart fel" är väl dessutom inget egentligt talspråk utan ett fullt korrekt ordval som sannolikt används i hela landet, även om ordet "blev" kanske låter bättre i ett språköra sas.
Min poäng är dessutom det du är inne på: Vart är en riktningsfråga och inget annat. Och därför inte ska användas i andra sammanhang än de som handlar om just riktning.
Ett godkänt (nåja, tveksamt...) exempel skulle iofs vara om du frågar: "VART bor du?" och jag då svarar: "Åt det hållet...." (pekandes åt norr eller söder...)  ;-) 
I det läget känns ordet "VART" mer korrekt att använda, men inte i övrigt.

Vad mina ev hemsnickrade förkortningar beträffar så kan du väl ge nåt exempel där det skulle handla om ett språkligt fel.
Att göra sig förstådd är en helt annan debatt och ska inte blandas ihop med ev språkligt korrekta sätt att göra sig förstådd på.

Och till sist: jag var förmodligen lite av en besserwisser, iaf i småskolan.
Gick i nåt som kallades för Skolmognadsklass beroende på att jag är född sent på året och att på året sent födda barn förmodligen (och kanske i viss grad fullt logiskt) ansågs och fortfarande anses vara senare i sin utveckling än på året tidigare födda barn.
Det slutade iaf med att fröken skickade mig tillbaka till den ordinarie klassen eftersom jag alltid var färdig först med de uppgifter vi skulle göra och därefter sprang runt i klassrummet och visade alla andra hur dom skulle göra.
Så när du talar om besserwisser i mitt fall så kanske du inte är helt fel ute ändå...    ;-)
Kommentera