Brynäs IF

711073 inlägg · 7953 ämnen

Inlägg #1621876

Sv: Höga löner ?

tjugo8, EskilstunaLasse: Jag håller i princip med om det ni säger, jag ser samma saker och förstår att man vill göra något åt problemet med klubbarnas ekonomi, dålig lönsamhet och orimliga löner. Men jag gillar inte att man straffar även dom goda exempeln.

Om det man främst vill uppnå är en jämn liga så kan jag förstå tankesättet till 100%. Men det låter ju mer som man gör det av ekonomiska anledningar. Risken är att man iom detta kommer att få andra problem då risken finns att handeln med unga spelare kommer att bli ännu viktigare för klubbarna. 16-17 åriga spelare som får löner vill vi definitivt inte se, men hur ska man reglera detta? Ska alla lag i föreningen räknas in i lönebudgeten för A-laget? Man kan inte lösa ett problem utan att skapa nya, frågan är om man kommer åt kärnan iom detta eller om man bara flyttar runt till ny problematik och nya följd sjukdomar.

Kärnan i problemet är att vissa klubbar inte kan hålla balans mellan pengar in och ut. Kan man inte reglera det i stället? Hur kan man t.ex. prata om ett problem med skenade löner när Leksand kan komma undan med sin manöver?

Det är helt orimligt att spelare som Granström tjänar 160 papp i månaden, men det är ju knappast någon naturlag som styr detta.

Redigerad kommentar

Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Höga löner ?

Zzz: Om man som du bryter ner saken på klubbnivå så blir saker och ting en annan sak. Baserat på tidigare framgång, lyckade satsningar mm mm. Och visst finns det lag med det motsatta som på annat sätt lyckats klara sin elitlicens. Må vara genom skumma affärer med kommuner eller rent fiffel med ekonomin, även om just det inte varit på tapeten på ett tag nu. Men man minns ju vilket blåsväder Luleå var i för några år sedan med innehållna pensionspengar och vad det var.

Men ser man på SHL som en produkt där samtliga lag i SHL som en del av den produkten så faller saker och ting i ett annat ljus. Då är lönetaket ett sätt att motverka denna lönespiral med diverse fiffel eller ekonomiskdoping som följd.

När det gäller unga spelare så måste man givetvis ha en gräns. Men OM en spelare tar en tröja i A-laget så ska han ha lön. Inte tu tal om det. Oavsett ålder. För är man 16-17 år och offrar sin skolgång så måste man ha nånting i ersättning och då pratar jag inte om några astronomiska summor. Men det tillhör inte vanligheterna att så unga spelare tar en ordinarie plats i ett lag. Så just den diskussionen känns inte så aktuell. Vanliga arbetsmarknadslagar räcker långt där.

När det gäller betalnng av juniorverksamheten så kan man inte baka in den i spelarbudgeten. Det måste finnas ett val på hur mycket man satsar på egen  juniorverksamhet kontra leta spelare i AS eller andra ligor. Även om jag tror att många lag har fått upp ögonen för värdet av en bra ungdomsverksamhet.

Kommentera