Brynäs IF

711073 inlägg · 7953 ämnen

Inlägg #1782322

Sv: Rodrigos statistiktråd
Rodrigo: " Det är inte som att vem som helst kan jobba med statistisk analys på SHL-nivå."

Precis. Förstår inte att alla lag redan har anställt en eller flera statistiker med avancerad utbildning. Förresten, behövs det öht tränare i ett lag, när siffernördarna som du så ömt vurmar för borde kunna sätta ihop ett vinnarlag och sen är allt klappat och klart?
Ärligt talat: ju mer du tjatar om det här, desto mer låter du som en förvirrad rättshaverist som kommit på nåt världsrevolutionerande inom hockeyn och som skulle lösa alla tränares och sportchefers problem när det gäller att värva nya spelare och sätta ihop ett lag som ska funka på isen.
Visst, alla förstår nog att alla lag (även Brynäs, trot eller ej...) hela tiden försöker hålla sig ajour med det senaste på den här fronten och hockey i allmänhet. Tror knappast att Brynäs är totalt ovetande bara för att Bulan nu i nån intervju råkat säga att han inte har så stor koll på den där biten. Och när du sen drar slutsatsen att Janne Larsson självfallet inte skulle ha nån koll bara för att Bulan påstår sig vara dåligt insatt, är ju bara skrattretande och säger inte ett skit om hur det verkligen ligger till.
Som Hallam i Växjö säger apropå deras försök med nåt statistiskt upplägg som jag inte orkat sätta mig in i (det är säkert nåt som är värt att testa): det är så jämnt mellan lagen att såna här nymodigheter som utvecklingen hela tiden leder fram till, ev kan bli utslagsgivande i det långa loppet.
Det mest sannolika är väl ändå att det bara är en liten pusselbit i det stora hela, där man aldrig kan veta hur stor del en viss pusselbit har betytt för hela resultatet.
Jag tror helt enkelt inte på din teori som verkar gå ut på att den här statistiska modellen vi talar om skulle ha nån större eller viktigare betydelse än alla andra och mer traditionella faktorer som tränare/sportchefer använder sig av.
Och jag tror heller inte ett dugg på att ex Janne Larsson skulle vara totalt ovetande om utvecklingen inom det här området på hockeysidan, det låter högst osannolikt.
Men som Auchinleck redan sagt: varför inte fråga honom lite mer ingående och dessutom jämföra med hur övriga SHL-lag ligger till när det gäller statistikbiten och det vi talar om, då får man ju en lite klarare bild över hur det verkligen ligger till.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Rodrigos statistiktråd
Huge:
"Förresten, behövs det öht tränare i ett lag, när siffernördarna som du så ömt vurmar för borde kunna sätta ihop ett vinnarlag och sen är allt klappat och klart?"

Haha, alltså jag vet knappt vad jag ska svara på det här. Det här är höjden av okunskap kring det här. Det är oftast sådana här kommentarer man får av helt oförstående människor. "Siffernördar", jisses.

En statistiker och en tränare har olika funktioner, jag tror att du förstår det egentligen själv också men du tror som många andra att så fort man börjar anamma statistik analys så ska man sluta att analysera spelare med ögonen. Det är INGEN som håller på med statistisk analys som tycker att det inte behövs en tränare. Jag skrev förut att det inte ens är Bulans ansvar att hålla koll på sådant här. Har man en statistiker så kommer den ge information till tränaren om diverse saker som kan vara ett enormt hjälpmedel för tränaren. Tränarens funktion försvinner inte för det. Dessutom är en tränare mer än bara någon som ska sätta ihop spelsystem, taktik osv. En tränare är också en ledare för hela laget.

Jag har aldrig påstått att sådan här statistik är något mer än ett enormt hjälpmedel. Ingen "siffernörd" kan sätta ihop ett vinnarlag. Däremot kan dessa "siffernördar" hjälpa sportchefen. Mitt exempel på hur det kan hjälpa när man värvar var hur enkelt som helst och det var knappast någon djup statistik men du verkar ju ändå inte ha förstått det. Eller, såhär, jag tror inte att du vill förstå helt enkelt. Du vill fortfarande tro att Jörgen Sundqvist är en bra defensiv back. För så "har det alltid varit".

"Ärligt talat: ju mer du tjatar om det här, desto mer låter du som en förvirrad rättshaverist som kommit på nåt världsrevolutionerande inom hockeyn och som skulle lösa alla tränares och sportchefers problem när det gäller att värva nya spelare och sätta ihop ett lag som ska funka på isen."

Har jag kommit på något världsrevolutionerande...? Det är inte jag som har suttit och knåpat ihop massa egen statistik. Det här är något som har utvecklats över tid. Och ja, såklart läste du inte blogginlägget jag länkade. Men det som pågår är en sorts statistik revolution inom hockey.

Sen ska du såklart hitta på att jag tror att det skulle lösa alla problem. Vad kul att du läste inlägget du svarade på. Sådana där uttalanden visar också på enorm okunskap. Detta är också en sådan himla vanligt åsikt bland folk som är oförstående. Man tror "siffernördar" tror att deras siffror är lösningen på allt. Det finns ingen som håller på med statistik som tror det. Jag har inte ens varit nära till att påstå det.

Gör det sportchefens jobb enklare? Ja. Gör det tränarens jobb enklare? Ja. Så enkelt är det.

"Tror knappast att Brynäs är totalt ovetande bara för att Bulan nu i nån intervju råkat säga att han inte har så stor koll på den där biten. Och när du sen drar slutsatsen att Janne Larsson självfallet inte skulle ha nån koll bara för att Bulan påstår sig vara dåligt insatt, är ju bara skrattretande och säger inte ett skit om hur det verkligen ligger till."

Man kanske inte är totalt ovetande. Däremot har man antagligen ingen riktig förståelse för det. Då hade man redan anställt någon (antagligen utifrån) för det. Däremot är Brynäs inte ensamma i SHL om att inte ha anammat det här, så det är fler klubbar som inte har någon närmare koll.

Jag tycker den slutsatsen är ganska självklar. Om Janne Larsson förde djupare statistisk analys, skulle han bara hålla det för sig själv då menar du? Aldrig berätta om siffrorna för HUVUDTRÄNAREN. Bulan sa även "Vi är inte riktigt där än". Visst, "vi" kan betyda mycket, antagligen syftade han däremot på föreningen i sig. Eller så syftade han på han och hans kompis, vad tror du?

Sen sa Bulan aldrig att han inte hade koll, han sa att dom har tillräckliga verktyg just nu för att analysera spelare. Det är ett oerhört konstigt argument till varför man inte behöver använda "avancerad" statistik. Med tanke på vilket enormt komplement det är till att analysera på det traditionella sättet. Ett sådant uttalande visar på en enorm oförståelse. Men okej, visst, han ljög kanske bara.

"Jag tror helt enkelt inte på din teori som verkar gå ut på att den här statistiska modellen vi talar om skulle ha nån större eller viktigare betydelse än alla andra och mer traditionella faktorer som tränare/sportchefer använder sig av."

Traditionella faktorer grundar sig i något subjektivt. Det är dessutom baserat på att med sina egna ögon analysera spelare. Ingen i statistikens värld tycker däremot att det borde försvinna, man ser ett värde i det också. Däremot innehåller det traditionella synsättet innehåller mycket antaganden (att saker är på ett visst sätt, bara för att det alltid har varit så), dessutom så lurar ens ögon en väldigt mycket. Det har också en tendens att vara väldigt konservativt, till och från. Man ANTAR att en back som är stor och tacklas mycket men har rätt dålig skridsoåkning och puckhantering är bra defensivt. Statistiken har redan slagit hål på den myten. Kolla utvecklingen på backar i NHL. Dom klassiska "defensiva" backarna är i princip utdöda. För man har förstått att en spelare som har bra skridskoåkning, är bra på att transportera puck osv. är en bättre defensiv back än den traditionella "defensiva" backen.

Varför trodde man då att dessa backar var bra defensivt? För det ser ut så, en sådan back spelar mycket i defensiv zon, därav epitetet "Stay-at-home defenseman". Man trodde att det var bra att ha en back som sällan deltog i det offensiva spelet, att ha en back som håller sig hemma. Vad visar statistiken? Att det är bedrövligt att spela mycket i defensiv zon. Dessutom finns det någon slags myt, som fortfarande hänger kvar, att en back som producerar mycket och ofta är med i det offensiva spelet är dålig defensivt. Det är inte sant. Ofta är det backar som också producerar mycket offensivt som är bra för defensiven. Folk tror fortfarande på riktigt att Erik Karlsson är dålig defensivt. Det är rent trams. Enligt det traditionella synsättet så skulle det däremot vara lätt att tro det. En back som Erik Karlsson kommer dessutom göra fler synliga misstag än en klassisk "defensiv" back, just för att Karlsson mycket oftare har pucken än en "defensiv" back. Dessutom så kommer Karlsson göra fler öppnande passningar än än "defensiv" back som mest kör sarg ut. Då händer det ibland att passningen blir fel, däremot kommer det att löna sig över tid istället för att köra sarg ut. Sådant kan man inte se med blotta ögat, sådant ser man med hjälp av statistiska verktyg.

Jag tar mest upp det här med backar för att det är ett så tydligt exempel. Dessutom när man redan har sett en relativt drastisk förändring inom det på NHL-nivå

Vill bara säga det igen: Ingen tycker att traditionella analyser av hockeyn ska försvinna, det finns ett värde i det också.

"Och jag tror heller inte ett dugg på att ex Janne Larsson skulle vara totalt ovetande om utvecklingen inom det här området på hockeysidan, det låter högst osannolikt."

Det är klart det låter osannolikt, hockey är ju hans jobb. Men det är Bulans också? Det låter även högst osannolikt att någon som är avlönad som EXPERT inom hockey inte heller har koll på sådant här men vissa experter verkar inte ha någon koll alls. Vissa har börjat öppna ögonen mer för sådant här, Rönnqvist bland annat. Även Sanny har börjat få mer förståelse för det. Wikegård verkar knappast ha någon koll. Ett exempel är hur han hyllade Karlskrona och deras spelsystem när det gick som bäst för dom, att andra lag skulle börja ta efter osv. Har man dock lite koll på statistik så förstod man dock att Karlskrona hade överpresterat extremt mycket. Wikegård är ändå högt avlönad för att vara expert på hockey? Leif Boork verkade knappast ha koll som expert och han verkar knappast ha det nu heller och då är han ändå förbundskapten för damlandslaget. Visst låter det osannolikt? Men det är så det ligger till.

"Men som Auchinleck redan sagt: varför inte fråga honom lite mer ingående och dessutom jämföra med hur övriga SHL-lag ligger till när det gäller statistikbiten och det vi talar om, då får man ju en lite klarare bild över hur det verkligen ligger till."

Jag har rätt okej koll på hur det ligger till i andra lag, Brynäs är inte ensamma liksom. Däremot är det frustrerande när fler och fler SHL-lag börjar ta upp sådant här.

Vissa har också kommit rätt långt: www.frolundaindians.com/artikel/y5wmaitpi-24601/scouting-pa-distans

Sen så får du tro vad du vill om detta. Men framtiden inom hockeyn kommer lut sig mycket mot statistisk analys, vare sig du vill det eller inte.
Kommentera

Sv: Rodrigos statistiktråd
Huge: Hahahaha, vilket haveri till inlägg. Huge, snälla. Du vet INGENTING om det här. Jag kommer att bryta ner dina argument när jag har jobbat klart. Du visar total okunskap. Sluta uttala dig om det här i framtiden.
Kommentera