Brynäs IF

713166 inlägg · 7953 ämnen

Inlägg #2091200

Sv: Växjö - Brynäs IF 17-10-2020
Peja: Jag håller med dig om att +/- stats generellt sett är ett svagt verktyg för att mäta spelares prestation. Det finns ett antal relevanta invändningar mot dess användning vilket f ö gäller ensidig användning av nästan all statistik. Statistik måste sättas i sitt sammanhang och kompletteras med annan fakta och statistik för att vara relevant.
Det är dock inte helt galet att bedöma en spelare i fjärdelinan utifrån +/- eftersom det i de flesta fall är deras huvudsakliga uppgift att spela +/- 0. Men visst finns det en massa andra parametrar man måste hålla reda på som t ex om man tar en massa utvisningar, zonstarter etc. I min bok så är det dock en bra prestation om Alcén vid årets slut är +/- 0.

Och självklart är det så att det finns skäl till att vår förstakedja inte producerat som den ska. Men när du räknar upp orsaker till det så innebär det ju att du indirekt även håller med mig om att det är där problemet sitter.

Att jämföra med Timrå blir ju också lite tokigt just nu när de spelar med en förstakedja där sämsta spelaren hittills är Jesper Boqvist. Att Blomman skulle vara en förstärkning i vår 4:e lina håller jag dock med om men ekonomi och kontrakt är ju villkoren i denna idrott.
Låst ämne

Svarskommentarer

Sv: Växjö - Brynäs IF 17-10-2020
KalleTeodor: Jag ser det över lite längre tid. Vi vet att Anton Rödin är en fantastisk spelare. Vi vet att han kan vara bättre. Förra säsongen hade han vassa stats. Han levererar fortfarande poäng. Typ Alcén har däremot haft katastrofala underliggande stats i flera år nu, det vill säga har det ingenting att göra med skador eller form, han håller helt enkelt inte måttet. Sen, om man bortser från all statistik och kollar på matcherna, är det ju ärligt talat väldigt ofta uppenbart att han inte hänger med i tempot, alldeles för ofta steget efter motståndarna.

Tycker dessvärre ditt resonemang om +/- blir väldigt konstigt när du menar att det generellt sett är ett svagt verktyg för att mäta en spelares prestation, men menar samtidigt att det är relevant för Alcén & co. För mig låter det som en väldigt partisk vinkling för att hitta någonting positivt med deras stats. +/- kan ju inte vara irrelevant för en del spelare och relevant för andra, det är antingen relevant eller inte.

Håller däremot med om att fler parametrar hade varit önskvärt. Men vad tror du själv om man jämför typ förstalinan och fjärdelinan; vilka fixar flest utvisningar på motståndarna? Vilka etablerar mest spel i offensiv zon? Vilka lämnar troligtvis över till nästa lina med en tekning i anfallszon istället för tekning i försvarszon? Vilka tappar hela tiden pucken och vilka klarar av att behålla den inom laget? Om man bortser från +/-, corsi osv och bara tänker på hur det faktiskt ser ut när de är inne på isen.
Låst ämne