Brynäs IF

714070 inlägg · 7953 ämnen

Forum

2702185 · »


Sidan uppdateras nu automatiskt med de nya inlägg som skrivs.


Sv: A propósito de nada
Peja: Nja, frågan ställs men inte några tydliga besked. Brynäs vill gärna behålla honom men Benn måste fundera.
Kommentera

Sv: A propósito de nada
Peja: då hade jag vart orolig om Brynäs gjort en sådan Ytter forwards värvning 😌
Kommentera

Sv: A propósito de nada
Farsang: Marcus Eriksson spelade ytterforward i Södertälje och kommer att fortsätta med det i Skellefteå. Det framgår i deras pressmeddelande att han inte kommer att spela center där.
Kommentera

Sv: A propósito de nada
Lemp: Någonting om Benn?

Det vore intressant att förstå kontexten med Hägg, om han var/är en spelare man undersökt som eventuell ersättare till Benn eller som ytterligare en klassback i laget.

För det låter verkligen som en otroligt stark backsida om man skulle ha Djoos, Benn, Kinnvall, Bertilsson och en back av Häggs kaliber/prisklass.

Surt om man tappar Nordh redan nu. Med honom, Tärnström och Robertsson borta ur leken skulle man behöva få in breddspelare framåt också. Hoppas det inte slutar med att man öser istid över vissa andra unga forwards som redan finns i truppen.
Kommentera

Sv: A propósito de nada
AIK ska presentera något vid 17 då kanske vi får klarhet runt Tärnström.
Kommentera

Sv: A propósito de nada
Bratwursten : fast samtidigt så värvar Skellefteå Marcus Eriksson 38 år gammal.

Kan tycka att den sista positionen man behöver oroa sig över ålder är just när det gäller en Center. Där är det smartness och att ligga rätt i banan för att ge ytter forwardsen dem bästa förutsättningarna. Så åldern på han kvittar faktiskt enligt mig :)

Hans stats är bra!
Kommentera

Sv: A propósito de nada
19BIF12: Varför inte?
Kommentera

Sv: A propósito de nada
Gavve: Brian O'neill, nej tack spontant. Om det nu är en förstacenter vi ska ha.
Kommentera

Sv: A propósito de nada
Gavve: Hmm helst inte fler gamlingar va…
Kommentera

Sv: A propósito de nada
Hugo Alnefelt går tillbaka till HV.
Kommentera

Sv: A propósito de nada
Lite kort sammanfattning av det matnyttiga i intervjun med Alcen i Sportbladet:

- Theo blir sannolikt utlånad nästa år igen, lutar dock mot att Noel stannar i Nordamerika. Brynäs räknar inte med honom.
- Man vill få in en förstacenter, så bra som möjligt. O'neill med på bruttolistan.
- Källgren kommer vara uttalad förstamålvakt (för dom som tvekade). Abris frågade om Jonas Gunnarsson som ett alternativ till andramålvakt vilket inte alls verkade uteslutet. Men inget nytt på den fronten.
- Man har undersökt möjligheten med Hägg, men utifrån indikationerna från agenten så var inte Brynäs aktuellt för honom.
- Det pågår tre förhandlingar som man hoppas gå i hamn med inom kort.
- Janne Larsson kändes inte aktuell.

Sen det här vanliga kring Djoos, Lindblom och Bäckis, men inget nytt framkom.
Kommentera

Sv: A propósito de nada
Groggfinken: Har man snittat ca 1p per match i KHL (Jokerit, ej Ryssland alltså) i 4 säsonger och sen strax under 1p per match i Schweiz i 2 säsonger i rad (alla 6 i rad alltså) så är nog det ett tecken på att man är rätt okej i.a.f. Och om det inte är nog är det bara att titta på hans rätt bra +/- statistik också. Säsongen 20/21 ser han ut att ha varit överlägsen i sitt lag (+30 mot tvåans +17).

Själv är jag lite försiktigt skeptisk (kan inget om honom mer än det jag sett på EP) men det är väl främst knutet till hans ålder. 36 år blir han i år och lagom till nästa säsong slutar fyller han 37. Bara spelat 29 matcher denna säsong också (vet ej varför).
Kommentera

Sv: A propósito de nada
Peja: Helt korrekt! Det är Brian O'Neill på bilden.
Googlar ni honom så dyker den där bilden upp. Frågan är om han är en "toppcenter".
Kommentera

Sv: A propósito de nada
Lemp: Ok, tack. Han är nog med på många lags centerlistor. Kopplingen som kanske kan vara till Brynäs fördel är väl att han känner Gällstedt och Djoos.
Kommentera

Sv: A propósito de nada
Peja: Det stämmer att det handlar om Brian O'neill, egentligen bekräftas det bara att han är med på bruttolistan.
Kommentera

Sv: A propósito de nada
Peja: Fotot som AB använder är från personens Twitterkonto.
twitter.com/Brian22ONeill

Kopplingen gjorde jag då han 2020 skrev några tweets på finska när han spelade i Finland.

Här är hans EP-profil.
www.eliteprospects.com/player/16709/brian-o-neill

Betyder så klart inte att det är han som åsyftas (jag har inte heller AB plus) men han är center, har bra stats och är amerikan. 35 år (blir 36 i år) dock.
Kommentera

Sv: A propósito de nada
IronKrook:
Ang Tärnström.
5-10 kg mer muskler på rätt ställe skulle ändra förutsättningarna rejält.
Kommentera

Sv: A propósito de nada
Peja: ”Alcén om statusen på lagbygget just nu: Pågår tre aktuella förhandlingar?”

Är det Lindblom, Djoos och amerikanske centern? Hoppas på Callahan Burke från Colorado Eagles, höjd till skyarna av statistiknördarna i Hockeylabbet. Finns grymma videoklipp på Burke på Colorado Eagles youtube-kanal. Härlig fart och flärd. Tjänar ”bara” 10-11k dollar i månaden (typ 120k SEK).

Jag är övertygad om att Burke skulle färga rejält i SHL.
Kommentera

Sv: A propósito de nada
Peja:
"Om jag räknar rätt har Kvist, Birgersson och Solem gjort sammanlagt 361 A-lagsmatcher för Brynäs, Jag tycker det är häpnandeväckande sett till deras talangnivå."

Verkligen.
Det gör inte så mycket när en organisation saknar de vassa målsättningarna?
En faktor är behovet av billiga spelare pga av faiblessen att lägga stora pengar på spelare som inte slår över sin vikt... när det borde vara omvänt (tex Kopacka).

Vad fan får vi för pengarna egentligen? 😀
Kommentera

Sv: A propósito de nada
Tärnström har en del spetskvaliteter och jag hade inte klagat om han hade stannat. Men samtidigt tycker jag det faktum att han inte fick förlängt tyder på att Brynäs har någon bättre, namnkunnigare spelare i åtanke för tredjelinan. Det gör i a f mig grymt hoppfull om att Alcén har ett par ess i rockärmen.

Och handen på hjärtat, skulle Tärna verkligen göra nytta i en fjärdelina? Jag är tveksam i a f.
Kommentera

Sv: A propósito de nada
Lemp: Vem är detta?

AVSLÖJAR: Brynäs jagar amerikansk toppcenter – bekräftar: ”Han finns med på vår lista”

Skulle kanske kunna vara Brian O'neill baserat på bilden men jag har inte tillgång till artikeln. Tror jag har varenda jäkla plustjänst förutom Aftonbladet.
Kommentera

Sv: A propósito de nada
Snack om Brynäs och med Alcén i Sportbladet. (Pluslåst)
Kommentera

Sv: A propósito de nada
Gavve: Verkligen värt att lyfta, helt klart.
Mitt inlägg var mer i syfte att lyfta Nordh snarare än att klanka ner på Tärnström (vilket jag vet att du förstår också). Men det är klart att den parametern är minst sagt en väsentlig del till Tärnströms något undermåliga produktion.
Sen missförstå mig rätt, jag tror AIK gör ett jäkla dunderdrag i att värva Tärnström. Den grabben har oerhört mycket hockey i sig och jag hade gärna sett både han och Nordh ta plats i laget.
Tyvärr så har vi inte riktigt råd att chansa med två så oprövade spelare som nykomling.
Kommentera

Sv: A propósito de nada
Tigerhjärta: Nu tänker jag inte gå in och säga vem som är bäst av Tärnström och Nordh på något sätt. Vill bara informera lite om sjukdomen han åkte på. Det är inte direkt en vanlig förkylning.

Viktigt att lyfta fram att Tärnström alltså hade körtelfeber (det har lyfts här tidigare). För er som inte vet så är det ofta fruktansvärt att få som vuxen (de flesta får det som barn och vet knappt om det och sen kan man inte få det igen). Min sambo fick det som ca 30-åring i år och var heltidssjukskriven 1.5 månad efteråt och var inlagd några gånger för dropp och smärtlindring, ambulansfärd 1 gång också. Man brukar säga att man kommer tillbaka till full styrka efter några månader (oftast max 6 men kan ta upp till 12 månader om man har otur).

Första tiden får man inte ens utöva någon aktivitet som riskerar skador mot organ i kroppen. Vilmos Gallo råkade exempelvis ut för samma sjukdom (2021) och kunde inte träna på en månad och hade ett antal veckor efter det med träning utan kroppskontakt.

Lassinantti drabbades också 2023 men "insjuknade först efter säsongen" trots att han hade haft det sedan januari.
"– Trots att sjukdomen låg kvar kunde jag faktiskt spela ganska bra under slutspelet. Jag frågade läkarna om just det, och de sa att det är möjligt för adrenalinet att trycka bort symptomen litegrann. Det kan dock ha bidragit till att jag blev så sjuk efteråt, och även under slutspelet hade jag svårt att orka med livet mellan matcherna."

Och för er som minns lite längre tillbaka så fick Felix Sandström mer eller mindre hela 14/15-säsongen förstörd av körtelfeber också (sängliggande i 4 veckor till en början). Det är verkligen en fruktansvärd sjukdom och inget man bara viftar bort enligt mig.
Kommentera

Sv: A propósito de nada
Peja: Du glömde en sak son gjorde en enorm skillnad...Att följa gameplan. Efter 4 eller 5 förluster i rad hemma så röt ledarna till och sa att OM vi ska gå upp så måste ALLA...följa det vi sagt att vi ska göra...Ödmjukhet. jobba hem...laget flre jaget.
Vore spännande att se statistiken före och efter det samtalet.
Kommentera

Sv: A propósito de nada
Thellen: Inte mer än att jag sett att de rullar lite då och då på tv4 Hockey fortfarande...
Kommentera

Sv: A propósito de nada
Einnor: Statistiken jag syftar till handlar inte om skottstatistik. Det handlar om A-chanser, B-chanser osv. Om man kollar på anledningarna till varför Brynäs släppte in många mål så var orsakerna främst
1) Dåligt målvaktsspel (helt fastslaget enligt djupdykande statistik). Det var inte bara det att målvakterna inte tog många, ibland inte något, svårt läge, det var också så att man helt uppenbart släppte in skott som borde tagits. Givetvis kan det också sprida en osäkerhet i försvaret, men det var väl ganska tydligt vad som var hönan och vad som var ägget?

Andra orsaken var:
2) Fjärdekedjan med tre unga spelare tappade pucken högt upp i banan vilket ledde till spelvändningar för motståndarna, detta skedde väldigt ofta mot de bättre lagen. Det var också någonting som per automatik raderades ut under säsongens slutfas när alla var skadefria och Blomqvist gick in och stabiliserade upp den kedjan.

Sen håller jag helt med om att försvarsspelet blev bättre, men de här två faktorerna vägde betydligt tyngre.
Kommentera

Sv: A propósito de nada
Peja: Jag såg många matcher och brynäsförsvar var rena hönsgården många gånger. Det du säger om statistiken på försvarsspel och målvaktsspel stämmer inte alltid med verkligheten och försvaranda ska väl hjälpa sin målvakt. Ingen målvakt i världen har bra räddningprocent om inte försvarsspelet fungerar, visst i någon match kanske men inte över tid. Så de där med statistik är inte hela sanningen, ta som skottstatistiken där en förare från blå som målvakten bara styr undan lite lätt med klubban räknas som skott på mål.
Kommentera

Sv: A propósito de nada
Gavve: I den underliggande statistiken fanns det inte mycket som pekade på att Brynäs defensiva problem, som ofta var omtalade här inne, var särskilt omfattande. Det handlade mycket mer om dåligt målvaktsspel än dåligt försvarsspel. Det borde egentligen räcka med att kolla på målen från matcherna för att konstatera det, men så var det också enligt statistiken.

Brynäs hade ett av ligans sämsta målvaktsspel under säsongsinledningen. När man vann match efter match hade man ett målvaktsspel (Clara) som var topp5 i serien rent statistiskt (där man mäter svåra chanser osv), men det var inte i toppskiktet av serien då heller. Men eftersom det var ett OK målvaktsspel var det mycket, mycket bättre än säsongsinledningens målvaktsspel som var bland seriens absolut sämsta.

Jag håller med om att försvarsspelet blev bättre under säsongen, men det var aldrig tal om något "kaos" som en del skrev om här inne. Antalet seriematcher där Brynäs skapade kvalificerade målchanser än motståndarna kan du räkna på en hands fingrar.
Kommentera

Sv: A propósito de nada
Peja: "Brynäs antagligen inte gick på 100% lika ofta som många andra (sämre) lag."

Detta är faktiskt något jag tycker är viktigt att lyfta fram. Samt att vi hade rätt stora problem med det defensiva spelet i början av serien. Att Brynäs växlade upp i slutet tycker jag 9 raka segrar (i slutet av serien) samt 4-0, 4-1 & 4-0 i slutspelet visar på också.

Även om det är svårt att se nyktert på det som supporter när man väl är inne i det var det ju aldrig något tal om det sett till statistiken.
Kommentera

Sv: A propósito de nada
Gavve: Kan rekommendera Hockeylabbets poddavsnitt om HA 23/24. Mycket fördjupande statistik om spel 5mot5 där. Det visade det som vi alla visserligen redan visste om Kinnvall, Bertilsson, Larsson och Rödin - alltså att de är alldeles för bra för Hockeyallsvenskan. Och då skulle jag ändå säga, utan att vara för kaxig som Brynässupporter, att Brynäs antagligen inte gick på 100% lika ofta som många andra (sämre) lag.
Kommentera

Sv: A propósito de nada
Zzz: Berra vann ju plus/minus-ligan också. Inte bara i Brynäs utan i hela ligan på +29. Jag vet att plus/minus inte räknas i PP/BP, pekar bara på att han var inne på väldigt många mål framåt (60) och många bakåt (31) vid lika styrka också.
Kommentera

Sv: A propósito de nada
Tigerhjärta: Vi får se hur det blir. Jag skulle bli väldigt förvånad om Nordh klarar av att hålla en topp 12 forwardsroll i början av säsongen.

En helt annan sak. Intressant när man studerar individuell statistik är att Bertilsson är på inne flest mål framåt i hela laget och näst flest bakåt efter Kopacka. Detta trots att han bara är fyra i istidsligan bland backar. Att han är inne på många bakåt är väntat då han spelar väldigt mycket boxplay, men att han är inne på så många framåt utan istid i PP är imponerande.
Kommentera

Sv: A propósito de nada
Anders Berg: Ingen av de tre spelarna hade blivit A-lagsaktuella om de tillhört de starkaste Gästrikekullarna. Och de hade aldrig lyckats vara kvar i A-laget i flera år om det kommit nya bra kullar underifrån.
Kommentera

Sv: A propósito de nada
Peja: Hänger nog ihop en del med "Sundlöv-sjukan" där man hela tiden hoppades på att "nästa säsong, DÅ kommer det att vända för dessa spelare". Men det gjorde det aldrig.
Kommentera

Sv: A propósito de nada
Tigerhjärta: Brynäs skulle behöva bli bättre på att ta in spelare utifrån och släppa egna produkter när man har svaga kullar. Det är antagligen mer en fråga om prestige än kompetens. Om jag räknar rätt har Kvist, Birgersson och Solem gjort sammanlagt 361 A-lagsmatcher för Brynäs, Jag tycker det är häpnandeväckande sett till deras talangnivå.
Kommentera

Sv: A propósito de nada
Nordh spelade väl dock PP på Ölands position när han var skadad? Vet ju dock inte om han drog ihop några poäng där
Kommentera

Sv: A propósito de nada
Zzz: Sen är ju det här med att Tärnström bättre än Nordh ganska subjektivt också.
Tärnström mäktar alltså med 17p på 45 matcher där han fått spela i en offensiv kedja tillsammans med Ölund och Kopacka. Nordh och andra sidan lyckas skrapa ihop 15p på 50 matcher i en defensiv kedja i sällskap med Blomqvist och Kvist.
Och nej, poängen är inte allt, men det säger ändå en del av den potential som Nordh besitter. Oddsen för att Nordh tar större kliv än Tärnström nästa säsong måste ju ändå anses låga.

Den andra halvan av ditt inlägg när det kommer till utlåningar till HA så är jag enig. Inte kanske specifikt Nordh men att signa upp yngre och låna ut dem till HA-klubbar är något som Brynäs borde bli bättre på.
Kommentera

Sv: A propósito de nada
Zzz: Med lite ambitioner så är det nog så att inte heller Nordh ska ha speltid i Brynäs denna säsong utan lånas ut för att få en större roll. Ser inte riktigt han han ska kunna ta SHL-klivet redan i år.
Kommentera

Sv: A propósito de nada
Eftersom man lägger ut att Brynässpelare som är med i Vm är Indrasis och Cukste. Betyder det att dem har gjort klart med Cukste med då?🤔

Och är det en liten teaser att Benn kommer bli kvar med tanke på videosnutten om Seriekort 🤔
Kommentera

Sv: A propósito de nada
Tigerhjärta: Det är klart man ska. Men att tacka nej till Tärnström för att spränga in Nordh i truppen när Tärnström är bättre just nu och att man vet att Nordh garanterat kommer försvinna efter ett år är fel anser jag. Lånar man ut Nordh tlll en allsvensk förening under hösten där han får mycket speltid kan han ta flera steg i utvecklingen och kommer tillbaka och bidra i Brynäs efter jul. Jag tror det utvecklar honom mer och ger Brynäs mer värde för den korta tid han ska göra i klubben än att han spelar 5-7 min per match i SHL under hela säsongen.
Kommentera

Sv: A propósito de nada
Halloj gänget!

Någon som vet om man kan kolla om slutspelsmatcherna nånstans? Tänkte kolla igårkväll men hittade dessvärre inget.

Gärna hela slutspelet, men bara finalerna duger bra de med.
Kommentera

Sv: A propósito de nada
Peja: Lite dit jag vill komma.
Kommentera

Sv: A propósito de nada
Tigerhjärta: Det finns väl inget särskilt som talar för att Tärnström skulle bli en trotjänare i Brynäs heller. Killen är 21 år , har ingen koppling till Gävle och Brynäs var hans femte lag på A-lagsnivå (lån inkluderade). Nu ska han göra sin andra sejour i AIK. Utan att döma ut hans karaktär, så framstår han inte som trotjänartypen.
Kommentera

Sv: A propósito de nada
Zzz: ”Nordh kommer inte spela i Brynäs om tre år oavsett utveckling den här säsongen. Lämnar han inte redan i sommar försvinner han troligen direkt när Brynäs har spelat färdigt nästa vår.”

Men med den inställningen så kan vi ju aldrig satsa på egna juniorer?
Kommentera

Sv: A propósito de nada
Tigerhjärta: Ja jag tycker Tärnström är en betydligt bättre spelare än Nordh, och inget konstigt i det då han är tre år äldre. Men Nordh kommer inte spela i Brynäs om tre år oavsett utveckling den här säsongen. Lämnar han inte redan i sommar försvinner han troligen direkt när Brynäs har spelat färdigt nästa vår.
Kommentera

Sv: A propósito de nada
Tigerhjärta: Tärnström har kvalitet men räknar med att Nordh är minst lika konkurrenskraftig som honom på SHL-nivå 24/25. Kanske rent av är bättre med en fysiskt spelande, tyngre och yngre Nordh i en breddroll än en vek spelare som Tärnström, även om han givetvis har andra kvaliteer. Beror lite på hur man värderar de olika egenskaperna, men Nordh har ju definitivt en större uppsida än Tärnström.

Hade gärna haft kvar Tärnström, men det finns många som honom i svensk hockey. Ingen större förlust. Tror det är svårare att hitta någon motsvarande Nordh eller för den delen Robertsson.

En spelare som jag tyckte imponerade i HA var Dmytriw i Västerås. Han är ingen skicklig toppspelare, men han är en riktigt bra karaktärsspelare. Tycker han hade varit intressant som breddspelare även om det vore en ruggig högoddsare.
Kommentera

Sv: A propósito de nada
Zzz: ”Tärnström var ju t.ex mil före Nordh i utvecklingen och en spelare som troligen hade kunnat göra flera säsonger i klubben. Nordh kommer troligen lämna senast efter nästa säsong.”

Fast är verkligen Tärnström mil före Nordh i utvecklingen?
De skiljer 3 år på grabbarna, klart att Tärnström är mer mogen i sitt spel. Däremot tror jag Nordhs utvecklingskurva lär vara mångt mycket vackrare än det som Tärnström fått uträttat hans senaste 3 år. Det är ju lite det man får gå på när man väljer Nordh före Tärna.
Kommentera

Sv: A propósito de nada
Peja: Det är skillnad, men jag tycker Stenberg är mer komplett än Nordh och kan ta en roll i vilken kedja som helst. Nordh är mer valpig medan Stenberg är en har bevisat sig vara minst en allsvensk toppspelare. Stenberg kommer att ha större chans till en stor roll i Malmö (eller i Brynäs för den delen) än Frölunda men frågan är vilken SHL förening som hade gett Nordh kontrakt om Brynäs inte hade gått upp?

Tärnström var ju t.ex mil före Nordh i utvecklingen och en spelare som troligen hade kunnat göra flera säsonger i klubben. Nordh kommer troligen lämna senast efter nästa säsong.

Jag säger inte att man ska släppa Nordh, men för hans utveckling kanske det bästa vore att starta säsongen i allsvenskan.

Synd att Stenberg inte kom till Brynäs. Brynäs har flera St.Louis kopplingar i stan med Lindstein och Sjödin.
Kommentera

Sv: A propósito de nada
SuneMangs: Nej, det är såklart inte troligt att Brynäs kan locka över Linus Eriksson. Om han mot förmodan lämnar Djurgården redan nu så kommer i stort sett alla andra SHL-klubbar att vara intresserade av honom, och att han i det valet skulle välja just Brynäs är såklart aningen långsökt.

Djurgården har dock Krüger, Costmar, Rensfeldt och snart Weigel, verkar det som, så de har relativt tjockt på centersidan. Det gör mig lite misstänksam för om de håller på att ta höjd för att Eriksson är på väg bort.
Kommentera

2702185 · »