Café

48404 inlägg · 1042 ämnen

Inlägg #1218039

Sv: Fråga experterna
Lumber Jack:

Jag kollade bakåt i tråden och hittade några inlägg om LAS.

Du har tvåor i samhälls och ni diskuterar arbetsrätt, nutida och historiskt. Ger du då alla elever som kapar LAS med motorsåg MVG eller krävs det mer analys? Kan det tänkas att det finns fördelar och nackdelar? Vilka är vinnarna på LAS och vilka är förlorarna?

Den största fördelen torde väl vara att de anställda får trygghet, ingen patron kan längre avskeda en anställd på samma godtyck sätt som förr. Det går inte sparka folk bara för att det finns lynniga chefer. LAS gynnar de som har jobb.

Den största nackdelen är väl en orörlig arbetsmarknad samt att det inte går att säga upp anställda som missköter sig. Arbetsgivarna kan inte välja vilka de ska ha kvar och företag riskerar att bli olönsamma. LAS gör det också svårare att anställa. LAS missgynnar också de som står utanför arbetsmarknaden.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Fråga experterna
hellge: Nu sitter facket och gnäller om bemanningsföretag i TV-soffan, ett hot mot LAS. Varför kan inte facket förstå att vi om åtta dagar går in i 2010-talet, inte 1930-talet?
Kommentera

Sv: Fråga experterna

hellge: Fler nackdelar är att människor som vantrivs inte törs byta jobb, en bekvämlighet infinner sig hos gamla medarbetare, drivet att kompetensutveckla dig själv sjunker och att du invaggas i en falsk säkerthet. Vid uppsägningar är facket beredd att göra vilka avträdelser som helst för vissa utan att du har någon som helst trygghet (förutom uppsägningstiden). Godtyckligheten är enorm.

Överlag är det största problemet med LAS att den är ruskigt otidsenlig, anpassad efter en tid av enkelt mekaniserat industriarbetet. En viss anställningstrygghet ska givetvis finnas, men den ska i allt större utsträckning bransch- eller t.o.m företagsanpassas.

Gör om gör rätt.

Redigerad kommentar

Kommentera

Sv: Fråga experterna
hellge: Jag uppfattar fördelarna och nackdelarna ungefär som du. Däremot ser jag inte att fördelarna motiverar den inskränkning man tvingar på arbetsgivaren. Vi lever i ett informationssamhälle och det är väl rätt få företag som inbillar sig att de kan bete sig hursomhelst utan att det ska hoppa upp och bita dom i arslet.

Min grundinställning är iaf att en företagare ska vara fri att välja sina anställda.
Kommentera