Café

48332 inlägg · 1042 ämnen

Inlägg #1286476

Sv: Viktigaste Valfrågan

mattias - 74:

Nej, jag betraktar inte SD som rasister. Rasister eller folk med dålig insikt om sina egna fördomar, går det nog ganska lätt att hitta i alla partier...bara dom tror att mikrofonen är avstängd :-)

Deras uppgång sedan förra valet, beror ju knappast på att "svenskarna" blivit så mycket mer rasistiska under den senaste fyraårsperioden. Desto fler är väl missnöjda av en eller annan anledning. Vi har ju haft en ganska så djup lågkonjuktur och då är det som alltid att svagare grupper ställs mot varandra, när det gemensamma skall fördelas. Här tror jag att du hittar den mer genomsnittlige SD-väljaren. SD är alltså ett klassiskt missnöjesparti eller åtminstone en stor del av deras väljarkår.

De "etablerade" partierna börjar sedan direkt att rövknulla demokratin utan någon större eftertanke. Dom verkar helt glömt bort att demokratin kanske skall försvaras även när den är obekväm. Man undrar väl lite hur förstagångsväljare tänker och dom var ju ganska många den här gången? Slussas dom in i demokratins principer 2010 så ser väl inte framtiden allt för ljus ut. Att försöka påverka genom allmänna val och därigenom göra sin röst hörd, kan ju te sig smått bekymmersamt.

Tror att även detta spelar SD i händerna. Det parlamentariska läget för att överhuvudtaget regera och bemöta sina väljare blir ju oerhört svårt. Det går ju varken att föra en höger eller vänsterpolitik som det ser ut idag. Blir det fyra år av tämligen uddlösa kompromisser så tror jag att både vänster som högerblocket står som stora förlorare i nästa val.

Gör man inte det så lär det bli nyval inom det/de närmsta året och med tanke på hur det här har utvecklat sig så tror jag att SD blir minst dubbelt så stora vid ett ev. nyval. Vilket i sin tur leder till ännu större parlamentarisk osäkerhet, iaf om man fortsätter på den inslagna banan.

Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Viktigaste Valfrågan
Et tu Brute:

Jag har en känsla av att det är en viss skillnad på de flesta som valt SD och de som faktiskt leder partiet och vilken ideologi de egentligen står för.

Merparten av väljarna är säkerligen missnöjesröstare som nog också vill blöta frågorna om invandringspolitiken på ett mer intensivt sätt.

Ideologin hos partiledning och hos partiet andas däremot rasism/främlingsfientlighet lång väg, även fast det numera är förklätt i fina ord. Enligt min mening i alla fall.

Jag tror att folk tammesjutton inte förstår vad de röstar fram för något i det här fallet.
Kommentera