Café

48391 inlägg · 1042 ämnen

Inlägg #1295672

Sv: Viktigaste Valfrågan
Metal Guru: Att majoriteten av FN anser att Saddam utfört brott mot mänskligheten gör nog att det inte bara är västvärldsglasögon jag tittar med.
FN säkerhetsråd har spelat ur sin roll, genom att begränsa FNs syfte att lösa konflikter. Då inte FN löser saker som är deras roll i världen, då blir det såhär.

Det är naturligt att det under en övergångsperiod blir rörigare i världen men främst i Irak efter en sån här aktion.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Viktigaste Valfrågan
Gresky:

Thomas Malthus var inne på de där idéerna för 200 år sedan, nu börjar de kanske bli aktuella igen, men inte därför, som han skrev, att matproduktionen är långsammare än befolkningstillväxten. Nu är det väl, som du skrev, snarare frågan om naturresurserna kommer att räcka. Det finns ju enormt många tecken på att de inte kommer att räcka.

sv.wikipedia.org/wiki/Thomas_Robert_Malthus

Sen finns det också mycket som visar ett direkt samband mellan familjeplanering och social och ekonomisk välfärd. Hans Rosling visar med sin statistik, med sina Gapmminder-bollar hur Vietnamn utvecklats sedan man började införa familjeplanering.

Likaså kan man se utvecklingen i Bangladesh sedan imamerna började införa familjeplanering. Välfärden ökar, man lever längre, färre spädbarn dör osv. Om vi bara får en eller två barn kommer befolkningstillväxten stanna av och resurserna kanske räcker.

Min tolkning av detta är att ta bort religiös etik kring familjeplanering. Alla mår bra av mer sekularisering, mer livsåskådning som inte är invävd i politik och samhällsnormer.
Kommentera