Luleå HF

115803 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #1588323

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!

Hannu Neimi: Ja, det stämmer ju till viss del. David är ju två år äldre så de var ju inte konkurrenter som junisar. När de lirade i samma lag var det David som hade spaden, men mot slutet lirade David förstås med J20 medan Mattis hade J18.

En som kom i kläm där var dock Daniel Larsson, bodensaren som gick till Luleå för att få en framtid. Daniel, i ålder mellan David och Mattias, konkurrerade ut Mattias hos B-junisarna. Året efter steppade Daniel upp till A-junisar och menade att han lovats varva förstaspaden med David. Efter tio matcher hade David fått stå 7 och Daniel 3 och det var för långt från 5-5 för Daniel som åkte hem till Boden. 

Ovanstående har varit det som Daniel hävdat varit orsaken till att han hatar Luleå: han fick ta båsdörr i två matcher. Men i Daniels version dvs hans "minnesbild" ljuger han och påstår att han inte fick stå någon match alls. Ful lögn, det gillar man inte. 

I konspirationsteoretikernas kom-i-håg menar man att A-junisarnas tränare sidsteppade Daniel till förmån för Rautio bland A-junisar i syfte att bli av med honom och därmed rensa vägen för Mattias Modig, som då vaktade B-junismålet; ett påstående som stärktes av att A-junisarna tränades av Mattias farbror Olof. 

Ska man tro på det? Nja...

Så småningom steppade David och Mattias upp sig och säsongen 2006-2007 hade Luleå i A-laget tre målvakter: Lejonet Tero Leinonen samt 21-årige David Rautio och 19-årige Mattias Modig. Leinonen var tänkt som förstemålvakt - på den tiden stod verkligen förstemålvakten alla matcher om inte något inträffade. 

Och så kom man överens med Bofors att de skulle få låna någon av våra andra två unga vakter, man beslöt att David körde halva säsongen nere i Bofors och sedan skulle han byta med Mattias.

Tero hade ingen bra säsong i Luleå, hans fru som längtade hem drog och själv ville han hänga med henne men tvingades kvar. Efter ett tag lät man Mattias ta några matcher och det gick klart bättre. Mattias kom sedan att stå hälften av matcherna, fick nästan bästa stats av Elitserievakterna, släpptes t o m fram för en match med tre kronor.

Nere i Bofors gick det inte så bra för David. Bofors - för den som inte vet det - är sveriges mest kaotiska lag. Inledningsvis glassade utespelarna bort matcherna men man skyllde på David. Det blev som ett mantra det där, ledare och supportrar i Bofors menade att David "skulle ju vinna matcherna för oss" men gjorde det inte. Successivt släppte de i stället fram sin egen vaktprodukt, en grabb som alla tidigare var överens var skitkass, men nu hyllades denne trots att han knappast gjorde bättre i från sig än David. 

I alla fall närmade sig årsskiftet, då Bofors skulle swicha vakt, dvs Rautio skulle upp till Luleå och Bofors skulle ta över Modig. Hurra, ropade man i Bofors, nu får vi en landslagsmålvakt, han med Elitseriens bästa stats, nu jäklar! Och allt var verkligen upplagt för bytet. Luleå skulle ned och spela en viktig match mot något lag därnere, kommer inte ihåg om det var Warulfven eller Malmö eller vad det var mot för lag. Men vaktbytet skulle bli av, Modig hade trunken med sig, Rautio hade packat trunken. Men så blev Leinonen förkyld i strumpan eller vad det nu var, och Luleå beslutade att skita i vaktbytet utan bestämde att Modig måste bli kvar.

Och så blev det. David Rautio lämnades i Bofors, som struntade i honom, samtidigt som Luleå skrev av honom. 

David kämpade dock vidare. Efter "året" i Bofors gick han till Amtuna, fick inte så mycket chans men emellanåt gjorde han stormatcher där ändå. Därefter drog han till Lillehammer ett år och då lyfte det: han valdes till bäste keeper i Tippeligan. Gock sedan till Oskarshamn ett år och levererade utmärkt vaktande, tillhörde Allsvenskans bästa vakter. Och säsongen efter hämtade Rönken och Osten hem honom. Nu gör han sin fjärde säsong i rad i Luleå och han har helt klart blivit bättre och bättre varje år. 

Luleå valde alltså kvar Mattias i A-laget när hans junistid var över. Men det gick "sådär". Han uppfattades som en lovande talang men på något vis tog han inte sista steget. Till det kan höra att han kontinuerligt nedvärderades av en stor del av supportrarna som menade att han fått chansen bara som följd av alla Modigs som var legender i Luleå Hockey. Säsongen 09/10 delade Modig vaktsysslan i Luleå med 19-årige Anders Nilsson och Grizzly var lika bra som Mattias, men utvecklades snabbt och blev bara bättre. Inför säsongen 2010-2011 när Rönken och Bulan tog över Luleå Hockey, och plockade hem David Rautio, bestämde sig Mattias Modig för att dra.

Mattias värvades till Brynäs, som var kända för bra målvaktstränare, och de menade att de skulle få Modig att blomma ut. Jag tror det skulle ha blivit skitbra. Det hade varit bra för Mattias att komma bort från Luleå av olika skäl och några år i Brynäs kunde ha fått honom att blomma ut ordentligt. Tyvärr blev det inte så. Mattias hade några år tidigare draftats av Anaheim och fick under sommaren ett ej speciellt genomtänkt skambud från Anaheim men beslutade sig dra över - jag får CHANS PÅ NHL!!!!  

Det gick åt helvete. Han fick förstås inte någon NHL-chans, det blev farmarligan där det inte gick bra så han skeppades till farmarligans farmarliga där han inte heller gjorde succé. Men han bet i och det kunde kanske vara på väg att ordna upp sig - och så åkte han på värsta skadan och försvann för lång tid från hockeyn. Under två år efter att Mattias lämnat Luleå spelade han nästan ingenting alls.

Men så i fjol fick han ett offer från Växjö Lakers och hängde på. Mattias fick hoppa lite mellan Växjö och sedan hjälpa deras farmrgäng Karlskrona i kvalserie och utan att göra succé tyckte ändå Växjö att det var OK att bygga vidare på och i år är han kvar i Lakers tillsammans med Scott Munroe. 

Tyckte inte att Mattias gjorde någon dålig match igår, tvärtom, men dock var det besvärligt att se hur Johan Forsberg enkelt dribblade bort Mattias vid friläget. Var väl det som kändes jobbigast uppe i Luleå att matcher när Mattias inte lyckades var han riktigt misslyckad just på frilägen; kom någon fri mot honom blev det alltid mål om de drog honom, han verkade perplext fastfrusen i sådana situationer tyvärr.

Så, hur blir det nu? Håller med om att David Rautio Berguv nu är etablerad och självklar för elitserien i många år framöver, även om det nu ska heta SHL. Jag tror dessutom att Berguven kommer att bli ÄNNU bättre. Härligt att fortsätta följa honom. 

Kommer Mattias Modig att lyfta, att få ett rejält genombrott också? Vet inte. Men han är två år yngre och fortsätter han kämpa får vi se. Men jag tror att han skulle behöva stöd från en riktigt fin målvaktstränare, vet inte om han får det i Växjö.

Slutligen. De som vet, vet ju att jag känner mig oerhört lycklig över att Berguven nu lyckats. Under alla år han hade det tungt fortsatte jag tro på honom och "förpestade" nätet genom att rapportera, hylla och hoppas på honom. Och på mitt arbetsrum hänger fyra original matchworn jerseys i olika färger från Luleå Hockey med namnet Rautio på ryggen:-) Dessutom kommer jag ihåg för mer än ett decennium sedan när jag började skriva om den talangfulle junisvakten Rautio hur någon Hannu Neimi  alltid svarade "hur många matcher har du sett honom spela"? Det var tider det;-)

Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Sven.Savage:Idag får du inte se David spela (om han inteblir inbytt.)Rautationen fortsätter som Kurirens rubriksättare vistsigt fick till det :-))
Kommentera