Luleå HF

115757 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #1613054

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!

Kvalserien 2014!

Den lovar att bli intressant och nu börjar det stå klart vilka lag som kommer att delta.

Från SHL kommer

1. Örebro
2 AIK

Och från Allsvenskan kommer

3. Malmö
4. Västerås

När det gäller den sista direktplatsebn från Allsvenskan kommer det att bli

5. Djurgården eller Bofors

Och därefter har vi bara en enda plats kvar vilken kommer att tas av ett av de lag som slutar på plats 4-7 i Allsvenskan.

De lag det kan handla om är följande:

3. Djurgården 90 p
4. Karlskoga 88 p 
5. Karlskrona 88 p
6. Rögle 78 p 
7. Mora 75 p
8. Timrå 73 p
9. Oskarshamn 71 p 

Rögle är nästan klara de med. Två pinnar minst mot Burkölen ikväll och de är klara, det fixar de nog. Visserligen har Rögle Djurgårn i sista, men både Mora och Timrå har kvar att möta Malmö, knappast några säkra poäng där.

Den återstående playoffplatsen står i så fall mellan Mora, Timrå och Oskarshamn och faktum är att det kanske kan sluta hur som helst. Oskarshamn är inte alls uträknat. I kväll har de Almtuna, medan Mora har Malmö och Timrå Troja. Om man gissar att Tímrå och Oskarshamn tar väntade 3p medan Mora tar 0p har vi inför sista 7. Timrå 76 p, 8. Mora 75 p, 9. Oskarshamn 74 p. I sista omgången har Timrå Maömö vilket förstås kan bli 0 p för Timrå. Samtidigt går matchen Oskarshamn-Mora vilket innebär att tar Oskarshamn då alla tre poängen passerar man de andra två lagen och tar playoffplatsen!

Så, sammanfattningsvis, den sjätte platsen i kvalserien kommer att tas av vinnaren från playoff och de fyra lag som kommer att spela playoff är

Djurgården eller Bofors
Karlskorna
Två av lagen Rögle/Mora/Timrå/Oskarsham.

Det kommer att bli en högeligen intressant kvalserie! Visserligen saknar vi klassiker i kvalserien som Leksand och Skellefteå men för första gången har vi sannolikt Djurgården och Gnaget i kvalserie. Dessutom kan det bli Malmö och Rögle. Matcher av hög derbykaktär! Slutligen också gnällbältesderby mellan Örebro och Västerås! Ojoj!

Nu är det fortfarande spekulativt eftersom det fortfarande finns en risk/chans att såväl Djurgården som Rögle missar kvalet. Men det förutsätter att Djurgårn först missar direktplatsen, därefter att Rögle missar playoffplatsen alternativt att Djurgården och Rögle inte fixar playoff mot Karlskrona, Mora, Timrå, Oskarshamn. 

Nå, det klarnar snart. Vissa svar kan komma i kväll. Sedan har vi sista omgången och därefter ett playoff. Men snart är det dags för kvalserien.

Jag har svårt att tro annat än att Örebro tar ena platsen i nästa års SHL. Räknar det som självklart.

När det gäller det andra SHL-laget - Gnaget - talar det mesta för att de nu åker ur. Känns rätt omöjligt att de skulle placera sig före Djurgårn i en kvalserie. Och troligen har vi därmed de två lagen klara: det blir Örebro och Djurgården. Det enda lag som skulle kunna överraska är väl Malmö, men det får vi nog reda på första matcherna i kvalserien, om Malmö blir att räkna med.

Intressant för övrigt att spekulera om hur de ska arrangera derbymatcherna i Fjollträsk. Såvitt jag förstått har båda lagen tackat kategoriskt nej till Fjollbollen så det blir på Hovet. I SHL har Gnaget haft sämsta siffror, runt 4 000 per match, medan Djurgårn haft bästa i Allsvenskan, runt 5 000 per match. Och faktum är att det fortfarande alltså finns många hardcore DIF.supportrar medan Gnaget egentligen saknar hockeysupportrar eftersom de varit rätt kassa i många år på hockey, innan senaste årens framgångar, men Gnagets supportrar är i frösta hand intresserade av sparkboll.

Nu har Gnaget och Djurgårn t om diskuterat i termer att vika respektive derby för sina egna supportrar. Dels för att reducera kostnaderna för polisinsatser, antar jag, dels eftersom man säkert skulle kunna plocka in 15-20 000 åskådare för dessa derbyn, om det fanns plats nog. Vi får se hur det går. Jag som sett dessa båda lag möta Luleå här nere under alla år är rätt övertygad om vilket stöd supportrarna kommer att kunna ge från läktarna. Jag räknar med att

Djurgården-Gnaget
Djurgårn kommer att fullständigt äga hela Hovet som kommer att fungera, inte som en hemmaklack på en sektion kortsidan utan tvärtom kommer hela j-a Hovet att fungera som en gemensam unison klack. Det blir ett tryck som inte kan åstadkommas på någon annan arena i landet.

Gnaget-Djurgårn
Hur de än hanterar platstilldelningen kommer Gnaget att - hur mycket man än mobiliserar - ha en halvhjärtat stöd. Även om inte DIF-supportrarna får en sektion att verka ifrån tror jag att utspridda DIF-supportrar kommer att supportrera minst lika bra som en svartgul, samlad klack som inte riktigt förstår hockey... 

Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Sven.Savage: Av egenintresse vill jag att Malmö lyckas ta klivet upp. Vill gärna få möjligheten se ett par Luleå matcher live nästa säsong. Ovant att efter sett de flesta hemmamatcher senaste åren gå till att se noll matcher. Trivs ändå alldeles utmärkt i Malmö, funderar ev gå och se någon match i kvalserien.
Kommentera