Luleå HF

115803 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #1717702

Sv: Julöhlade tråden för fullvuxna 2015
Junis-VM.

Danmark väldigt nära en historisk skräll - hade 3-2 i kvartsfinalen mot Ryssland fram till 19.15 i tredje perioden då ryssarna kvitterade och därefter vann i sudd. Andra året i rad som Danmark tar sig till kvarten i JVM och som vi vet har Danmark ett flertal duktiga seniorspelare b l a i Elitserien EHL men också i NHL, några år efter Norge typ men i samma läger ungefär. De skulle förstås behöva en mer omfattande hockey med fler spelare och lag för att nå bredd för att kunna på riktigt utmana de stora lagen Kanada, USA, Ryssland, Tjeckien, Finland och Sverige inom seniorhockeyn. Vi har ju Slovakien som av och till lyckas, samt kanske Schweiz, Norge och Danmark därefter. Salo skulle väl hävda att Vitryssland hör till men det tycker jag inte.

Men ryssarna har haft bekymmer; uddamålsvinst mot Danmark alltså, tidigare detsamma mot Slovakien. De vann dock den ena gruppen men i semi lär de åka på US of D, som bör slå Tjeckien och då behöver ryssarna lyfta rejält om de ska ha chans att vinna och nå final. Ryssarna har naturligtvis tillräckligt duktiga spelare individuellt men som ofta förr har de svårt att organisera ett vinnande lagspel.

Kanada-Finland en oklar historia senare idag. Kan finnarna lyfta, i hemmaturneringen inför rekordantal åskådare? Rekord, med europeiska siffror vill säga, med 6-7 000 åskådare i snitt på alla matcher i turneringen. Inte att jämföra med hur det ser ut när junis-V; liras i Kanada, inför 12-14 000 åskådare... Kanadickerna har tydligen c:a 3 000 supportrar på sina matcher var de än spelar i andra länder i världen, så också här. I kanadensisk media på hemmaplan beskrivs f ö Kanadas hittills resultat i junis-VM - med förluster mot US of D och Sverige, samt poängförlust mot Schweiz som "katastrof" och "Mega-fiasko". Nåja. Naturligtvis har Kanada inte imponerat så väldigt med de nämnda resultaten, fast de är förstås inte uträknade när slutspelet går och matcherna blir mer viktiga. Nu behöver de alltså slå först Finlamd och sedan Sverige för att nå final mot US of D och den som tror de är chanslösa att ta hem hela skiten känner nog inte Kanadas historia.

Småkronorna? Har ledningen 2-0 mot Slovakien efter ungefär halva matchen och ska väl ta detta. Men Slovakien är imponerande bra tycker jag. Härledda av Luleå-backen Christian Jaros förstås:-) Men j-t väl samspelta lag som kämpar rejält och har utmärkt checking över hela isen och därmed också utmärkt box. Ta t ex Småkronornas 2-0 som gjordes i PP: Otroligt bra tryck av slovakerna på all svenska spelare som trots detta lyckades passa puck till varandra och nå 2-0 målskott fastän varje svensk under de 10-15 passen innan målskottet var skitnära att tappa puck till attackerande slovak. Men Småkronorna har både starkare spelare och starkare lagspel och det ska mycket till för att slovakerna ska kunna röra oss. Nu gör vi dessutom 3-0 och då blir förstås uppförsbacken alltför brant för Slovakerna. Småkronorna kan börja planera för nästa match och frågan är bara om det blir Kanada eller Finland för oss i semi.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Julöhlade tråden för fullvuxna 2015
En spelare man kan fundera över är norrbottningen Axel Holmström som spelar sitt sista junis-VM. Denne Arvidsjaurkille flyttade ju tidigt till Apan och lyckades utmärkt som junior.

Draftades oväntat lågt plats 196 i sjunde rundan av Detroit och jag vet inte varför. Kanske att NHL-draftarna påverkades av att många Apor som dryftats högt kom över och inte alls imponerade väl i Nordamerika. De flesta blev ju mer som Jocke Lindström - mycket framgångsrika nationellt men höll inte alls internationellt. Ska dock sägas att flera faktiskt tagit hundår i AHL och nu kämpat sig in i NHL; dock inte som stjärnor, men imponerande ändå.

Men säsongen efter draften dvs 2014/15 slog ju Axel igenom med dunder och brak för Apan i SHL men i år har det allmänt ansetts att Holmström inte fungerat - det må så vara när det gäller skotten där han målat ungefär hälften av vad han gjorde i fjol, men däremot har han betydligt fler målgivande pass än i fjol och sammantaget levererar han ännu fler poäng än han gjorde i fjol.
Kommentera