Luleå HF

115820 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #1815226

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Powerfade: Nädu, nu ska jag köra en Yååååda och sidekickare....nej, Sweatt SÖKTE sig till oss för att han såg en chans att utvecklas ett steg till och få gratisplats i NHL, så han erbjöd sig lägre lön än vad han hade hos er ;-)
Nädå, skämt å sido erbjöd Luleå bättre lön till Sweatt än Brynäs men säg vilka lag som inte gjort så i Elitserien och Allsvenskan.
Det finns dock tre lag som stuckit ut och det är Färjestad, Frölunda och Linköping som har haft stora plånböcker och bjudit hejvilt. Men för Frölunda och Färjestads del tog det stopp för några år sedan då kassan och framgångarna sinade (mkt pga av dyra och dåligt scoutade felköp) och t.om en så mäktig klubb som Färjestad har fått börja se om i kassan och organisationen de senaste åren...nytt för dem, men som för Luleå och Brynäs t.ex som har fått göra det de senaste 15-20 åren (för Luleå sedan 1997 iaf) för att överleva.
Frölunda hade ju redan en fungerande junisverksamhet så för deras del blev det lite lättare att hålla stadigare i plånkan men ändå få in bra spelare i laget samt givetvis bra köp av spetsspelare de senaste 4-5 åren vilket inte riktigt stämde innan.
I Linköpings fall vet jag inte hur deras ekonomi ser ut, de verkar ju än ha råd med många spetsspelare men hur länge till då framgångarna aldrig kommer?
SKAIK har ju kommit in som den nya maktfaktorn i ekonomiska sammanhang och få har råd att matcha deras bud till spelare de verkligen vill ha, men det känns som att SKAIK är farligt nära att hamna i samma sits som Färjestad och Frölunda att man bara tokbjuder och så blir det halvdant. SKAIK har ju förvisso haft framgångar och en bra junisverksamhet där man tagit till sig talanger tidigt men iår kanske det tar stopp redan i kvarten (pluss att det sr tunnare ut från junislaget)och detta år har nog varit en miss i kalkylerna i sånna fall för SKAIK och det är så det börjar.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
M.Lemiux: Håller med du.

Luleå har ju i många år haft en betydligt sämre ekonomi än de flesta andra klubbarna. Osten gjorde länge ett utmärkt jobb att scouta fram lämpliga spelare från Allsvenskan som vi tog upp och utvecklade till spelare på hög nivå. Tar ett exempel ur högen: Pär Arlbrandt. Elitserieklubbarna var överens om att Pär inte "höll" i Elitserien, efter att ha fått chansen i två klubbar men inte hållit måttet. I Luleå gjorde han succé och vad hände? Mike Helber ringde Pärs agent och förklarade: han får 4-5 ggr högre lön hos oss. Det här vet vi ju, för Mike har öppet erkänt det.

Det har varit våra villkor. De spelare vi själva utvecklat har köpts av andra, de vi rekryterat och utvecklat har köpts av andra. Medan Luleå taggade runt i nedre halvan av serien och vanligen åkte direkt i kvartsfinalerna. Med Rönkenhockeyn kom ett rejält uppsving men det handlade fortfarande om ett "budgetlag" och Luleå kunde inte lyckas fullt ut och anledningen var självklar: vi var för fattiga.

Sedan fick Osten ett förbättrat stöd och köpte in Sweatt och Rajala.

Det gick...sådär.

Sweatt ådrog sig ju en magmuskelskada och var borta större delen av säsongen. Laget i övrigt fungerade inte som det skulle; bl a pga att Osten inte kunde landa några dugliga centrar och Rajala som enda "köpta" spets neutraliserades vanligen utan problem av motståndarna.

Nästa år, dvs senaste säsongen satsades på Tim Kennedy och La Moulle men det var riktiga felköp förstås.

Jämför man med vilka nordamerikaner lag som Pölsan, Läjkers, Malmö, Pungen m fl lyckats landa inser man att Luleås kompetens för området saknades. Saknades rejält, det känns mest somvärvningar a la Bajens videojuggar.

Vi hade i alla år sökt komplettera laget med små resurser och när vi fick bättre ekonomiska möjligheter kunde vi ge oss ut på en marknad där vi helt enkelt saknade kompetens.

Villkoren för Elitserien SHL har rejält förändrats under senaste decenniet som följd av massflykt av svenska spelare och de flesta lag behöver ersätta halva truppen var och varannan säsong.

Då förstår alla att en klubb behöver en helt ny sportslig ledning än tidigare, en ledning som kan leta upp spelare som kommer att fungera och som kan värdera marknadsvärden för att satsa rätt. Cmore-avtalen som successivt givit SHL-klubbarna allt fler miljoner innebär att alla har råd att köpa och alla köper.

Men det gäller att ha kompetens för att köpa.

Nej, Luleås skicklighet på den nya köp- och säljmarknaden har inte varit speciellt imponerande senaste åren. Vi får se om vi lyckas bättre framöver.
Kommentera

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
M.Lemiux: Faktum är ju att både Brynäs och Luleå har ju hamnat i en sits där man tagit in spelare med potential och sedan blivit av med dem när de blommat ut och som i många fall med transatlanter, visat sig passa för SHL hockey. Det finns det flera exempel på. Sen har vi de rika klubbarna som försöker köpa sig till framgång. Det blir lite själlöst. Det är därför jag förespråkar något slags lönetak. Sett till alla miljoner som kommer in via tv avtal så borde det borga för att klubbar och föreningar satsar mer pengar på att utbilda framtidens stjärnor.
Kommentera

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
M.Lemiux: Angående LHC, Färjestad och HV - de var tidiga med nya moderna arenor vilket skapade ett ekonomiskt försprång gentemot konkurrenterna. När konkurrenterna renoverade sina befintliga eller byggde helt nya arenor försvann i mångt och mycket deras ekonomiska konkurrensfördelar.
Kommentera