Luleå HF

115805 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #1831493

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Luleås målvakter. Ja, vi har ju så många egna produkter från egna led när det gäller målvakter från vår bygd och allt har vi mannen, myten, legenden Jarmo Myllys att tacka för. Ikonen som inspirerade generationer av pojkar i bygden att vilja få det som Jarmo Myllys hade: Luleå Hockeys målvaktsspade. Jarmo Myllys, och an alldeles strålande organisation för utbildning av vakter, alltifrån små pojkar ända upp i A-laget.

Nu har vi Luleåutbildade Viktor Fasth som kommer hem från KHL och väljer att fortsätta hos Läjkers, den klubb där han tog det stora klivet från en kämpande målvakt i mängden till en puckmagnet som ett tag höll en förstaspade i NHL, något som få svenska vakter lyckats med.

David Rautio Berguv, som efter åren som junisstjärna fick vandra runt en tid medan hans spel utvecklades, kom så småningom hem till Luleå och etablerades på hög Elitserienivå vilket han senare fortsatt hos Pungen och nu i Pölsan.

Joel Lassinantti, vår senaste stjärna fick en mellansäsong i fjol, och delvis undrar man om hur mycket hans karriär påverkats av höftskadorna, något som drabbar många vakter med den nya vaktstilen, men som operationer - som Joel gått igenom - ofta lyckas ordna.

Filip Gustafsson, nu treårssignad med Stanley Cup-mästarna Pittsburgh, men lär bli kvar i Luleå kommande säsong. Tryggt att ha både Filip och Joel nu.

Och så Anders Nilsson, som gjorde en alldeles utmärkt säsong senast för Buffalo, men som hamnat lita grann i sidoläget som många vakter gör i NHL; där allt fokuserar på a) plocka fram vakter som visat att de kan ta spade 80 matcher per säsong, leverera på hög nivå, och får guldkantat långårigt kontrakt b) unga vakter som kan komma att ta det steget.

Anders gick ju över till Islanders redan som ung och kom att tillbringa flera år där, väsentligen på AHL-nivå men fr a mot slutet med många NHL-matcher då han med runt 90% inte övertygade och fick inte förlängt kontrakt. Dessa tre år i Islanders organisation har sedan dess legat Anders i fatet, och kunskapen om att han under de åren väsentligen var hämmad av att han led av oupptäckt glutenintolerans, vilket påverkade hans resultat och stats från de åren; det räddar honom inte, det har i NHL-ögon delvis tagit bort hans chans att på visitkortet kvala in som b) lovande ung vakt som kan bli a) etta.

Men sedan dess har han tagit steg efter steg först som bäste KHL-vakt en säsong, därefter arbetade han sig fram till en match om förstaspaden med Cam Talbot i Oilers och nu senast utmanade han Robin Lehner om förstaspaden i Buffalo, men eftersom GM hade satsat stenhårt på Lehner som etta körde Buffalo konsekvent Lehner under våren för att testa många matcher-konceptet, trots att ANders var lika bra eller faktiskt bättre.

Men Buffalos GM och dessutom Buffalos huvudcoach fick sparken efter säsongen och nu har de anställt nya så hur blir det nu?

enkelP berättar på Hockeysverige (länk) att han uppfattar att det drar ut på tiden med kontraktsskrivande med Lehner och möjligen blir det inget? Men däremot att Anders, som vi alla väntade skulle fortsätta i annan klubb kanske ändå blir fortsatt signad med Buffalo?

Läget är verkligen oklart och vaktsituationen i NHL - liksom spelarsituationen - är extremt komplicerad i år med hänsyn till att Las Vegas Golden Knights har förtur plocka spelare av andra klubbar och dessutom finns målvaktsstjärnor som Fleury och Crawford bl a i diskussioner.

Buffalo har iaf signat Ullmark, som ses som vakt av b)-typ dvs ung lovande talang som kan utvecklas till etta, men har också haft nuvarande också unga junisstjärnan Cal Peterson draftad, något som Peterson som gått klart plugget fyra år efter draften, kanske ser till att växla mot ny klubb efter bedömning att det är kanske för trångt att få chans i Buffalo med Lehner och så vidare. Apropos vidare är läget alltså oklart på Lehnerfronten - tidigare GM Murray gav bort ett förstavarvsdraftval för att få Lehner - något som är mycket ovanligt och som han i åratal kritiserats för - och var alltså tvungen hårdköra Lehner för att "visa att han haft rätt" men nu är Murray borta och hur ställer sig Buffalo till Lehner nu? Det väntade hade varit att han skulle få fyraårigt med 4 US-millar per år men nu diskuteras bl a bland supportrar att kanske Lehner kräver mer än så? Och många vill nu inte alls låsa sig vid Lehner utan föreslår max 1-2 år för att "bereda" plats för Peterson - om han kommer - eller Ullmark?

Ja, nog är det konstigt. I allt detta har verkligen Robin Lehner levererat en fin säsong på medelgod-hög NHL-nivå med >50 matcher. Och detsamma gäller Anders Nilsson visserligen <30 matchen men bättre stats än Lehner. Vore det svenska förhållanden skulle de båda förstås ha hårdtjing för fortsatt satsning men i NHL-sammahang resonerar de märkligt och prioriterar "att bereda plats för lovande 20-22-åringar som kan bli storstjärnor" alternativt inte binda upp sig om man inte har i princip någon av de 5-10 etablerade största vaktstjärnorna. Ja, det är i sanning men märkligt men samtidigt intressant att följa hur det går framöver i denna målvaktscirkus för ANders.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Inte nog med att Skeå fuskar gällande spelare från egna led/bygden/bla bla och alla olika versioner de har, så måste det ju svida att de dessutom har 50 % fler utlänningar i truppen av vad Luleå har...ett lag de kallat köpelag trots att de själva behövde hela 12 utlänningar för att ta sig upp till SHL :)
Kommentera