Luleå HF

115681 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #1938267

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Vilken härlig match i natt i Carolina, när fyra spelare var samtidigt på is och snackade om hur glada de var för att Luleå Hockey toppar högsta ligan för både herrar och samer i Sverige☺
• Anders Nilsson, målvakt, Ottawa
• Christian Jaros, back, Ottawa
• Lucas Wallmark, forward, Carolina
• Justin Williams, forward, Carolina

Att de tre först nämnda är Luleåprodukter är ju allom bekant. Men alla har nog inte koll på att en 22-årig Justin Williams under NHL-lockoutsäsongen 2004-2005 spelade i Luleå och bildade en synnerligen effektiv lina tillsammans med Per Ledin och Jonas Nordquist.

Per Ledin 16 mål 20 pass 36 poäng
Jonas Nordquist 16 mål 16 pass 32 poäng
Justin Williams 14 mål 18 pass 32 poäng

50 mål och 96 poäng av en enda lina - och detta i den starkaste SHL-säsong vi någonsin haft!

Det visar ju bl a att Per Ledin detta gyllene år i den största konkurrens tog flest pinnar i en lina som utklassar exempelvis den s k "OS-linan" med psykbrytet för Apan som runkats opp som så jättebästigast i lägre konkurrens.

Justin Williams blev ju sedemera storstjärna i NHL med Stanley Cup-ringar som kapten för Los Angeles. I NHL kallas han clutchkungen, eftersom han avgjort fler ”Game 7”-draman än någon annan i NHL-historien. För ett par år sedan intervjuades han av Atontrasans NHL-utsände och förklarade att " Jag hade en fantastisk tid i Luleå, säger han med ett brett leende – Jag fick många fina vänner där borta, jag lärde mig mycket och blev en bättre hockeyspelare i Luleå"

Känns verkligen fint att denne 22-åring utvecklades så fint och har så fina minnen av Luleå.

Speciellt om man jämför med en annan 22-åring som samma säsong reste över Atlanten och spelade för ett annat svenskt hockeylag. Jag säger inte vilket men det gäller en schtaad c:a 13 mil söder om Luleå. Vi kan kalla spelare "Chad Hinz" eftersom han hette så. Hinz gjorde succé i sitt lag hela säsongen men när bara några matcher återstod lurade spelarna och tränare med honom på en vild suparfest och det slutade med att Hinz blev tagen av polisen sedan han i fyllan kört i diket. Klubben i fråga förklarade att "ingenting hänt, det var bara Hinz fel" och gav order om att ingen i klubben fick ha vidare kontakt med Hinz som blev sittande helt isolerad i en enrummare i väntan på polisutredning, skandaliserad i schtaan. Och han var därefter knäckt för livet.

Nej, trevligare var det för Justin Williams uppe i Luleå och rätt kul att tänka sig - när alla fyra Luleåspelare var på NHL-is samtidigt i natt, att de kunde passa på att snacka gamla minnen och dessutom glädjas hur bra det går Luleå Hockey numera☺
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Kul med Luleåkvartetten i matchen men nu undrar väl många hur det gick i matchen och fick Anders ta spaden?

Yep! Craig Anderson - Ottawas uttalade förstamålvakt senaste sex åren var tillbaka efter sin hjärnskakning och gick in i laget. Men fick sitta på bänken för spaden tog Anders Nilsson och...

ANDERS NILSSON GJORDE DET IGEN!

Han räddade 33/34 skott - >97% räddningar och Ottawa vann med 4-1; 4e vinsten på 5 matcher efter åtta förluster i rad!

För oss som gillar vakter speciellt och följer Luleås vaktexplosition genom arvet av Mannen, Myten, Legenden är det ett nöje att följa den störste vi fått fram hittills - Anders Nilsson - och hans kamp för att slå helt igenom på allra yppersta nivå. År efter år har Anders gjorde remarkabla insatser men oturen har grinat mot honom eftersom han aldrig riktigt fått chansen, då de klubbar han spelat för redan investerat i andra vakter och det har inte spelat något roll när Anders gång efter annan varit den bättre. Och många gånger har han därför ledsnat.

Men den helt överraskande flytten till Ottawa har slumpartat givit honom en chans, då klubben bara har en egentlig vakt - Craig Anderson - sedan många år men denne har varit lite mindre bra senaste säsongen och fyller dessutom 38 nu.

Första matchen för Ottawa för Anders - mot starka Minnesota - gick "sådär". Man förlorade med 3-4 efter skotten 27-26 och Anders fick beskedliga 84,6%.

Nästa match (mot Carolina) gav Ottawa spaden till reserven Marcus Högberg, men sedan denne silat tre mål på 16 skott och ställningen var 1-3 fick Anders ta över spaden igen. Då gick Ottawa upp till 4-4 men i tredje avgjorde Justin Williams till 4-5 och Ottawa förlorade därmed åttonde matchen i rad!

Men sedan hade Anders blivit varm i kläderna och steg in rejält! I följande fem matcher har han haft spaden:

96,97% 32/33 Anaheim-Ottawa 1-2 VINST
97,06% 33/34 Los Angeles-Ottawa 1-4 VINST
90,32% 28/31 San Jose-Ottawa 4-1 förlust
93,75% 30/32 Ottawa-Colorado 5-2 VINST
97,06% 33/34 Carolina-Ottawa 1-4 VINST

Vilken strålande rad av insatser och Anders har på dessa fem matcher fantastiska 95,12% räddningar och har gjort Ottawa till ett vinnande lag. Enda förlusten i bortamatchen mot San Jose Sharks - ett av NHLs just nu allra starkaste lag och där stod man ändå emot länge med 0-0 efter första perioden, 1-0 efter andra.

Ottawa spelar nästa match redan inom 24 h. I natt 01.00 svensk tid möter man St Louis Blues borta. Alla "vet" ju att Ottawas förstemålvakt sedan massor av år - Craig Anderson - som nu är fit for fight ska ta spaden igen. Dels är det ju match två dagar i rad och då byter man vakt (men matcherna mot Anaheim och Los Angeles gick inom 24 timmar, Anders hade spade i båda och levererade 97% räddningar i båda...) och Craig ÄR ju förstevakt i Ottawa. Väl?

Ja, det blir en spännande fortsättning!
Kommentera