Luleå HF

115475 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #1944853

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Vombat: Väldigt trist. Anhopningen av städer vid Norrbottenskusten där Luleå-Piteå-Boden och strax norr Kalix, eller i fyrkanten Älvsbyn legat så tätt att ingen kunnat expandera just. Nedläggningen av regementena blev det definitiva sänket för Boden.

Och när därefter det blev strid om var länets lasarett skulle placeras - Boden vägrade och vägrade acceptera att ganisionssjukhusets tid var över, samtidigt som det var självklart för alla utomstående att länets lasarett måste placeras i Luleå, varpå länets då starke man - från Piteå - beslutade att lägga sjukhuset MELLAN Luleå och Boden...ja, det var ett fiasko anser jag.

Boden har naturligtvis därefter tappat medan den naturliga urbanisering som sker i hela landet inneburit att inom länet sker en inflyttning till Luleå - som i sin tur tappar folk som flyttar söderut. I allt detta tycks Piteå - som fortfarande är stort och inte så långt bakom Luleå - fightats för sin rätt att överleva.

Hubdra mil söderut där jag befinner mig känns det som att Norrbottenskustens Luleå och Piteå har allt att vinna på rationell samverkan och att båda dessutom bara förlorar på att tappa resurser i konkurrens. Det handlar förstås inte bara att kämpa om utrymmet i Norrbotten utan i Sverige, i EU och i världen.

Jag tror att klubbhockeyn tyvärr kommit att bli en symbol av denna politiska kamp och att Piteå alltsedan slutit av 70-talet vägrat acceptera att Luleå Hockey lyckades och genom att samla länet kunnat lyfta upp Norrbotten på svensk elithockey vilket övriga klubbar av olika skäl aldrig lyckats med; framför allt eftersom de bästa spelarna konsekvent värvades söderut till klubbar i Sydbotten.

Luleå Hockey har gjort massor för att bli Norrbottens lag och agera så att motståndet ska upphöra och naturligtvis har det gått rejält framåt och till slut är vi där vi bör vara; hela Norrbottens lag.

Men det har funnits en minoritet inom Pite Hockey som med jämna mellanrum poppat upp med aktioner riktade mot Luleå Hockey.

På nittiotalet kom några "tänkare" i Piteå på att deras bästa spelare hade gått till Luleå (utan att inse att om inte Luleå Hockey funnits i Elitserien, hade spelarna dragit till Skellefteå, Pölsan, Djurgårn, tiktiga AIK m fl). Då tyckte dessa tänkare att Luleå måste stoppas varpå Piteå och riktiga AIK skrev ett farmaravtal: Piteås bästa spelare skulle skickas 100 mil söderut till riktiga AIK, medan detta AIK skulle skicka överblivna spelare till Piteå.

Det var redan från början en dödsfödd idé och alla begrep att inget av lagen skulle vinna speciellt på det där. Men det egentliga syftet var förstås att försöka sänka Luleå. Grejen är den att Piteå år efter år knappast fick fram några duktiga spelare, varpå farmaravtalet blev värdelöst. Riktiga AIK köpte in landslagskedjor med hockeyfrillor från Tjeckien i stället, samt avtalade med en fisk kastrulltillverkare att skicka finnar till Gnaget. Den enda effekten mellan pite-aik blev att pite tvångsskickade en ung janne sandström till riktiga AIK och därför tog det tre säsonger innan han kunde komma hem till Luleå där han var född och därefter bli vår meste spelare.

Det var den tragiska och patetiska historien om pites sorgliga historia med riktiga AIK. Följden blev att de vände sig till kopie-AIK dvs Apan och när denna Apa med 95% köpespelare myglade sig upp i Elitserien aktiverades samarbete mellan pite och Apan. Dvs pitepojkar sökte sig förstås till Luleås hockeygym för att att söka lyckan i länets lag, men illvilliga piteföreträdare - typ Aplasse - gjorde nu allt för att stoppa all samverkan med Luleå för att i stället bygga upp ett samarbete med Apan. Inte för att pite skulle vinna ett skit på det där - men det huvudsakliga syftet var att förstöra för Luleå Hockey.

Och det räckte inte med det. Dessutom samlades Norrbottningar i sin "kamp mot Luleå Hockey" nere hos Apan - Aplasse från Piteå, Apwallson från Kiruna, mummelklockare från Kalix och gjorde allt de förmådde för att dränera Norrbotten på talanger som skulle övertalas att skita i Luleå och komse, komse, komse-luras till Apan. Så vidrig var denna inställning att man inte drog sig för att utsätta 12-13-åriga pojkar för locktonerna och därefter skita i hur det gick för unga pojkar att växa upp till människor - bara några av dem blev dugliga hockeyspelare och kunde tas in i Apans a-lag.

Så ser jag hela bakgrunden. Piteå Hockeys galna kamp där de förenades med liksinnade galningar i Apmundering kommer inte att lyckas och förlorarna kommer att bli såväl Piteå som Apan, medan Luleå Hockey kommer att gå starkare som segrare i den här striden.

Jag har inte tillräcklig koll men tror att numera är en majoritet av Piteåbor som bryr sig om hockey FÖR uppfattningen att Luleå Hockey är länets lag och håller man på någom klubb är det Luleå. Men den försvinnande minoriteten som är MOT Luleå Hockey fortsätter sin högröstade Don Quijote-kamp och är beredda att göra allt under den officiella parollen att "stödja Apan" medan det hemliga mer fula syftet är att bara "sabotera för Luleå Hockey".

Piteå i det sammahnaget är som skorpionen i berättelsen:

Det var en skorpion och en groda som skulle över en älv. Skorpionen föreslog grodan att få rida på dennes rygg. Då får du lova att inte sticka mig, sa grodan. Är du dum, svarade skorpionen, om du dör drunkar jag ju! OK, sa grodan och de satte av. Mitt på älven sticker skorpionen grodan som börjar dö och ropar: Vad gjorde du? Nu går vi båda under! Varpå Piteå.skorpionen svarade: Jag kan inte hjälpa det. Det är min natur.

Även om jag själv är född och uppvuxen i Luleå kommer all min släkt på både fars- och morssidan från Piteå och jag mår illa när den där skorpionen kommer fram.

Som t ex kommunalrådet fjäskande med Fläskberget. Eller när några illvilliga i Pitetidningen (herregud, vi talar om en tidning där några av mina tidigare släktingar är legender!) släpper ut en tidningspodd där de skrattar gott när deras "gäst" brännvinsadvokaten-galningen Fehlman oemotsagd får sitta och ljuga hur mycket som helst om en sportchef i Luleå Hockey samt tillägga "det finns mycket värre saker om honom också" medan de s k hockeykunniga på PT gläds.

USCH!
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Sven.Savage: Jag känner inte till alla turer bakom de olika försök till samarbete mellan våra klubbar som har gjorts. Men jag vet att i slutet av 90 talet så hade man diskussioner om ett samarbete mellan Luleå och Piteå. Men det gick visst väldigt hett till på mötet och några ungdomsledare från Piteå lämnade mötet i argen
I efterdyningarna till detta så slöts avtal med det riktiga AIK där bla Janne dragskott åkte söderut och två unga kisar kom norrut.
Men det samarbetet dog ju fort.
Men det har varit spelare som har åkt emellan ett antal klubbar här uppe men vi pitebor som hör till pite norra (vilket är det stora flertalet av oss hockeyintresserade) vi önskar ett likadant samarbete med Luleå som Aplöven hade. Om vi bara kunde spela oss upp till Allsvenskan så...
Vi var nära ifjol men i år verkar Boden ha större hugg på det än oss. Nåja det ger sig med tiden.
Kommentera

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Match igen i färgburk-koskenkorvakupp och efter att ha torskat mot Tjeckien - som vi brukar slå - ska vi nu upp mot den starkare ryssen.

Tänker dock att våra chanser kan vara bättre, eftersom Grönborg plockar bort den köpespelare från Apan som igår smutsade ned laget. Visserligen är han inte från blygden, men vi vet ju hur skadad man kan bli av att komma nära sekten och tappa all känsla för sportslig hockey.

Tyvärr plockar Grönborg också bort den Lulespelare - Oscar Engsund - som fick det omöjliga uppdraget att vara backpartner med köpespelaren från Apan och städa upp så gott det gick.

Men på pluskontot lyfter vi att Grönborg nu sätter in två till Lulespelare - de två unga men duktiga Isac Lundeström och Jesper Sellgren.

Dessutom fortsätter förstås Luleåprodukten Emil Larsson och dessutom ingår också Emil Sylvegård som fått fin utbildning dvs i Luleå Hockey.

Mycket Luleå men inget apanfrätt i Tre Kronor idag. Det kanske finns en chans mot ryssen trots allt?
Kommentera