Luleå HF

115740 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #1966124

Sv: Forum för Skellefteå AIK
Dags att spekulera lite i Schtaans ekonomi. Eftersom vi ännu inte sett deras årsredovisning som väl dyker upp i maj/juni så får vi gissa.

Pea säger att man haft 4-500 färre årskort. Det ger max 2-2,5 mkr i förlorade inrtäkter. Var kommer resten ifrån?
Vi vet att man inför detta år i princip hade tömt sin likviditet genom satsningar på utbyggnader i arenan. Gav restaurangen inte utdelning? Få besökare som inte konsumerar? Har man snurr på företagsintäkterna? Börjar skeå kraft sina?
Ytterligare 7-11 mkr i underskott innebär helt säkert ökade skulder. Vi vet också att det dök upp en NHL ersättning för Per Lindholm på c:a 2,3 mkr. Detta är troligen med i årets resultat vilket innebär att hockeyn gått motsvarande sämre. Nya tv pengar med ca 16 mkr. Resten är gissningar.
Vi kan anta att man haft höga spelarkostnader, tom mycket höga spelarkostnader då man värvat friskt av dyra spelare. Vi ser att publiksnittet sjunkit återigen och att man åkte ut i kvarten. Troligen budgeterat för semi. Det kan man ana i kommentarer i media under året.

Nåväl, ett underskott på 7-11 mkr sätter stor press på föreningen. Det egna kapitalet är fortfarande 40 mkr men eftersom likviditeten är borta så är det kapitalet helt bundet i anläggningar. Men drar därför troligen stora summor på checkkrediten. Konsekvensen är begränsad rörelsefrihet och ökad räntekänslighet. Likviditetsproblem är en av de vanligaste orsakerna till konkurser. Om bankerna tvekar så stryps tillgången till nya krediter. Baserat på dessa gissningar så tror jag att likviditeten är det absolut allvarligaste problemet för SKAIK. Det innebär att man måste banta kostnadssidan och budgetera intäkterna försiktigt eftersom nya underskott kan bli katastrofala. Antar man att underskottet inte beror på nedskrivningar eller andra speciella poster utan är ett riktigt underskott ur hockeyverksamheten så kommer spelarbudgeten att behöva bantas ordentligt med motsvarande eller nya företagsintäkter tillkomma. Addera Lindholms NHL ersättning till ett strukturellt underskott på 7-11 mkr så närmar man sig ett behov av att banta truppen på 15 mkr. Att öka intäkterna i Schtaan är nog inte lätt, skulle tro att sponsormarknaden är tömd och vi vet att även kommunen har betydande ekonomiska problem att brottas med. Allt tyder därför på en rejäl bantning av truppen. Baserat på ovan kan vi förvänta oss en stor rörlighet där kontrakt bryts och ersätts med talanger från HA kryddat med någon namnkunnig spelare. Kontrakt som bryts har ju en tendens att kosta pengar, så att städa är inte billigt, det vet vi i Luleå av egen erfarenhet, vad jag förstår gäller några tyngre kontrakt också för kommande säsong. Konsekvenserna av det här kan man ju spekulera i. Om man inte har bra scouting så .....

Nog spekulerat från min sida, kanske har ni bättre koll på fakta. Vi får väl helt enkelt vänta tills resultatet blir offentligt. Men fortsättning lär följa och visst är vi vara nyfikna.
Kan vi få se ett kvalderby mellan Västerbottens nästa vår, ja visst, sannolikheten ökar dramatiskt.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Forum för Skellefteå AIK
Osj02: Mycket intressant analys av dig, Osj02, Jag har själv ytterst begränsad kunskap avseende företagsekonomi och redovisning och därför upplysande att ta del av den information du ger:-)

Inse nu att de 70 miljoner de menade att de hade i eget kapital för tre år sedan - vilket efter senaste tre årens ekonomiska förluster antas ligga på 40 miljoner idag, inte handlar om reda pengar på Apans sparkonto utan snarare bundet i anläggningar och om inte de kommande förlusterna de presenterar naturen av inom några månader handlar om nedskriven uppskattning av värdet av anläggningarna måste det handla om helt sjukt usla affärer troligen som följd av Näsans galna köpfester.

Apledningen med ApPea som megafon skyller ju varje gång på Skellefteås invånare: de har inte kommit på matcherna, de har inte löst årskort, och det är klart att när Apan nu för andra gången i senaste tre slutspelen sparkas ut redan i kvarten så blir det färre matcher.

Men en semifinal skulle betytt bara 2-3 matcher ytterligare och så många miljoner skulle det inte betyda.

När det gäller tappat på publiksidan har det ju pågått minst fem år så det måste de ju kunnat räkna med - annars har de ju ställt prognoser och ekonomiskt planerat på ett sätt som antyder att de är helt inkompetenta.

Nej, man gissar väl att det handlar om köpfest på spelare. Och att det därmed är Aplasse J, följt av Näsan som med stöd av ApPea genomfört alla dyra och misslyckade affärer.

En del av dessa känner vi ju till.

T ex att Aplasse innan han försvann skrev kontrakt med Fläskberget som fick 300 000 kr i månadslön i två år! Helt sjukt förstås. Ett avtal som kostade >7 miljoner bara i lönekostnader och lägger vi på sociala avgifter kostade påskriften >10 miljoner! Det är också möjligt att Aplasse betalade ut en sign-on bonus som vi inte har koll på om den betalats utomlands t ex till Fläskberget limited, registrerat på Malta. Vidare kan förstås en hel del av pengarna vara lagda som pensionsavsättningar, men jag tror att de i så fall ska vara inräknade i de 300 000? Men det kanske också ingick bestämmelser om senarelagda pensionsavsättningar som först på senare år kommer att märkas?

Ja, ni hör ju. Sådana enorma pengar lagda på det fuskande, filmande, fulspelande Fläskberget! Det är ju en extrem överbetalning och det kan bara uppfattas som att kasta bort pengar.

Och om de överbetalt Fläskberget så extremt; hur mycket kan de ha lagt på sådana som Möller, psykbrytet, Hollooway, Ortio med flera?

När det gäller Zahrisson läckte det ju ut att man givit honom en miljon i sign-on bonus, dvs pengar som inte inräknas i lön utan som utbetalts till något företag i utlandet och därmed gömts undan från svensk skatt.

Personligen brukar jag ju karakterisera dessa sign-on som "svarta pengar under bordet" och det beror på att jag är helt säker att den gång en skattemyndighet väljer att pröva dessa utbetalningar kommer de att vinna ett sådant mål med följd att det prejudicerande innebär att samtliga sign-on betalda till utlandet kommer att uppfattas som ersättning för arbetsinsats därefter i Sverige och då smäller det till, för därmed ska där påk
läggas skatter och sociala avgifter och då kommer det att bli tredubbla kostnaden för klubbarna.

Apan HAR ju köpt många spelare som befunnit sig utanför Sverige när de ritat på så vi kan bara spekulera om hur mycket de betalt ut för sign-on. Man tycker ju att det ska redovisas offentligt i boksluten?!

Och förutom alla "stjärnor" Apan köpt in, som därefter helt misslyckats har de ju också köpt in spelare som i stort sett hela tiden varit skadade innan de dragit. Ta mygel-RitOla, exempelvis. Apan la in massor av pengar och för det skulle de få 1,5 års spel av RitOla, efter ett halv års rehab, men då förklarade RitOla att han var yr, och därför måste skita i att spela 1,0 av 1,5 år och Apan släppte honom hejhej.

Eller Aaltonen. Långt kontrakt, 1 mål på 35 matcher, därefter sparkad till finska Liiga där JMA öser in mål och poäng och det är nog Apan som betalar största delen av hans lön nu och dessutom nästa år också!

Eller Jesper Jensen. Han tar de över för ett fyra månaders kontrakt med en månadslön på 170 000 kronor, dvs en kostnad på en dryg miljon.

Vad fick de för det? 10 matcher i SHL, 6 matcher i slutspelet. Inte ett enda mål men >30 minuter utvisning.

Vad tillförde han hockeymässigt för Apan?

Ingenting alls, naturligtvis. Ingenting, ingenting, ingenting alls. Och det kastade Näsan bort en miljon på!

Ja, med sådan kvalitet på de sportsliga besluten förstår man att det går åt helvete.

Vilka är då dessa amatörer, som tycks ha drivit Apan till - om inte ruinens brant så betydligt närmare den?
Kommentera

Sv: Forum för Skellefteå AIK
Osj02: Ljuvligt att läsa!!!!
Kommentera