Luleå HF

93215 inlägg · 866 ämnen

Forum för Skellefteå AIK

1980868 · » Till forumet


Sv: Forum för Skellefteå AIK
Nu börjar vi närma oss:-)

På torsdag 16.30 spelar A-junisarna mot Apjunisarna och klockan 19.00 har vi A-laget på is i matchen Burkölen-Luleå.

Damerna lirar borta, först på fredag mot DamApan och sedan på lördag mot DamKärpät.

Västerbottenskuriren sänder matchen på torsdag och den kommer jag inte att missa:-)

Hockeylivet startar!
+1
Kommentera

Sv: Forum för Skellefteå AIK
Sven.Savage: visst är det han :-D
+2
Kommentera

Sv: Forum för Skellefteå AIK
Och så hyllar vi Fläskberget, som rehabbar på som han mest pysslat med senaste åren. För att med långa mellanrum komma tillbaka på is, där han visserligen är stillastående jämfört med alla riktiga spelare och sällan har ett byte utan att tappa balansen och ramla pladask på isen.

Men den gamle tjockisen ger sig inte och hoppas på en ny comeback för att återigen fröljdas likt han gjorde när han förra året lyckades beträda isen bara tjugo matcher efter det att säsongen startade.

Se nedan hur lyckligt Fläskberget blev!
Uppladdat:

450x252-images-6.jpeg

+1
Kommentera

Sv: Forum för Skellefteå AIK
DansbandsWolf: Ja, det finns förvisso ett antal normala hockeysupportrar som trist för dem råkar hålla på Apan, men än mer trist för den klubben är att de "tack vare" sin sekteristiska värdegrunnnnnnnd lockat till sig så många kompletta nollor.
+1
Kommentera

Sv: Forum för Skellefteå AIK
Wilhelmsson: Vilken underbar bild! Visst är det Fläskberget, utan hjälm?
Uppladdat:

205x300-x411x600-saiks-nyfrvrv21257848jpgpagespeedicctvubny-ni.jpg

+1
Kommentera

Sv: Forum för Skellefteå AIK
Sven.Savage: Håller med du broder, på Nordkraft forum finns kunniga och seriösa Apfans och inte bara troll som här på HS i Apboken.
Men även Nordkraft är besudlad med Yoda (Ossian) och Barbro (StigVig) där inte minst Barbro sprider sin svada som tex idag där han skriver med anledning hur få fler publik till Apkraft arena:

”Offensiv hockey med mer mål då kommer publiken tillbaka.
Dödgrävarhockeyn likt Fuleås Tråkhockey tror jag inte publiken vill se något mer av.
Hellre vinna med 8-7 än 1-0”

Stor komik och ett uttalande i sann fake News Trumpanda.
Att Barbro blundar för att Luleå gjorde 5:e flest mål säsongen 2018/19 tyder enbart på avundsjuka men det är klart att det är tråkigt att vi släppte in minst mål också.
Bara att tugga i dig Barbro / StigVig

Lustigt också att StigVig har Luleåsonen Hardy Åström som avatar men Yoda har ju Ledin så de är nog riktiga hard vore Luleå Hockeyfans innerst inne :-)
Det var ju alla i ApSchtaaaaan under de mörka åren då Apan håll till i lägre divisioner, någonting de lever i självförnekelse beträffande.

Man blir glad!
+2
Kommentera

Sv: Forum för Skellefteå AIK
Sven.Savage: Hittade en länk som visar Juniorer med SHL kontrakt.

https://www.hockeysve...rakt-19-20

Apan har fem stycken ....

Philip Broberg (b) – 2001
Adam Wilsby (b) – 2000
Jonatan Berggren (fw) – 2000
Albin Eriksson (fw) – 2000
Jacob Olofsson (fw) – 2000

Sen så kollar vi var dessa pojkar härstammar ifrån:
Givetvis så är dessa juniorer värvade med värdegrund från hembygden, precis som apan går ut med, där sönerna från den västerbottniska myllan givetvis väljs först eftersom dom är bäst lämpade.

Facit blev precis som väntat.

Örebro, Stockholm, Uppsala, Bollnäs, Piteå
Uppladdat:

205x300-saiks-nyfrvrv21257848.jpg

+3
Kommentera

Sv: Forum för Skellefteå AIK
Nog för att det finns mycket att glädja sig åt när det gäller Luleå Hockey men för mig personligen är det mest spännande målvakter och det är underbart att se hur Luleå byggt upp en sådan fantastisk vaktkultur och detta helt inom s k egna led, blygd och så vidare.

Naturligtvis är detta till stora delar ett arv efter Mannen, Myten, Legenden - den underbare Jarmo Myllys - men Luleås vakthistoria är längre än så. Alltifrån Sveriges förste vakt i NHL - Hardy Åström från Svartöstan och Östra skolan - vidare genom den ljuvlige Mats Blomman Blomqvists, Pajalafintens fader från Skurholmen, vars dotter Linda nu är vår magiska vakttränare i kombination med Luleås egen Gusten Törnqvist, en vakt som inte fått tillräcklig uppskattning för allt han gjort inklusive - enligt min bedömning: räddade ett Luleå i fritt fall från kvalserie och degradering.

Numera har jag förstås en massa originaltröjor från spelare men det intresset vaknade inte förrän jag insåg att nu var Jarmo Myllys dagar hos oss snart över. Då bestämde jag mig för att den originaltröjan ska jag ha och var beredd att betala hur mycket som helst för den. Men när auktionen kom upp visade det sig att Myllys tröja inte var med och jag fick reda på att Luleå beslutat att den utan auktion skulle gå direkt till den legendariske Luleåtröjasamlare som så många år köpt upp allt han kunnat och vars bostad, då belägen i nordvästra Stockholm, var ett veritabelt museum över Luleå Hockeys tröjor. Har själv köpt många direkt av honom, men någon Myllys har han inte släppt och det kan jag förstå.

Men jag bestämde mig för att ta Berguvens tröjor och faktum är att såvitt jag vet äger jag samtliga Luleå Hockey-tröjor som släppts med Rautio på ryggen. Missade faktiskt en, men hittade den senare på blocket och slog till. Mycket vacker komposition av Berguvens tröjor jag har på väggen.

Anders Nilsson hann jag inte slå till på, men när Lassi debuterade var jag inställd på att ta alla hans tröjor, liksom Berguvens. Men när den första kom upp smällde Frukthamster till med 25 000:- efter en minut och jag insåg att den tröjan hade han bestämt sig för och även om jag har det riktigt gott ställt visste jag att Hr Hamster kunde jag inte konkurrera med. Dessutom tyckte jag att han var värd tröjan, så mycket gott som han gjort för Luleå - inte bara sedan han kom i ekonomiskt god ställning, men definitivt också innan dess; och hans bakgrund och historia för hans Luleåhjärta liknar ju min egen så det kändes fint att han fick Lassis första tröja från den magiska genombrottssäsongen.

Nå, nu har vi Luleåpojkarna Lassi och Berguven som vaktpar och bara en sådan sak gör att varje Luleåmatch kommer att bli en härlig högtid för mig. Och till det kommer allt annat härligt och spännande att följa vad det gäller utespelarna. Hur bra går våra finska forwards in i laget? Hur väl lyckas övriga forwards, som senaste åren varit hyggliga och under perioder extremt lyckade? Slår Noel "the Gun" Gunler igenom med dunder och brak nu? Hur fortsätter det för ligans bäste back, vår kapare Erik? Vad kommer Lill-Nisse - efter en mellansäsong då han lagt på sig muskler för fortsättningen - att visa upp i år?

Och mycket annat med.

Medan Apan funderar på vad de ska göra med TjockSteffe....

Ha ha ha ha ha ha ha ha ha ....
+3
Kommentera

Sv: Forum för Skellefteå AIK
Och medan aporna vältrar sig i elände kör Luleå på som vanligt.

På torsdag träningsspelar herrarna borta mot Burkölen och på fredag "spelar" damerna borta mot DamApan. Det blir kul, och fram till dess har träningen kört igång rejält.

Under helgen körde Luleå koncentrerad målvaktskamp med herrar och damer och man hade hela 72 vakter på is, alltifrån den äldste som var 33-årige Berguven till den yngste som var Berguvens 9-årige brorson. Två av de deltagande vakterna intervjuas på Luleås hemsida och se på bilden nedan hur Berguven och Sara Grahn utstrålar harmoni, trivs och har roligt med uppslutningen och Luleås fokus på målvakter, nu, tidigare, och framöver. Robban frågar dem vilket lag i SHL och SDHL som har bästa vakterna och de svarar båda att det får andra bedöma - inte ett spår av sekt-värdegrunnnnnd att hybris-blåsa upp sig och klanka ned på andra.

Hur skulle det se ut om Apan försökte kopiera framgångsrika Luleå? Köpevakterna mannekängen, lille Gustaf och norsk-orskar på isen medan "vakttränare" Holm av och till ropar "Ta pucken!"

Ha ha ha ha ha ha ha ha.....
Uppladdat:

450x254-skarmavbild-2019-08-11-kl-132343.png

+2
Kommentera

Sv: Forum för Skellefteå AIK
Sven.Savage: Ja broder.

Lagom till 1:a Koskenkorvacuppen i november när Apan tappat hopplöst många matcher och sladdar i botten med Oskarshamn och insett att säsongen är förlorad, då kommer det ylas på Apforumen hur mycket man saknar kalkonen Olimb.

1:a center Svingpjatten vill inte ha puck, är sist i 5:an in i anfallszon och sist att komma hem till egen zon i backcheck.
Underbara besked.

Man är glad!
+2
Kommentera

Sv: Forum för Skellefteå AIK
DansbandsWolf: Underbar läsning, en beskrivning som värmer! TjockSteffe var en hygglig komplementcenter för en brunkarlina en gång i tiden men alla bedömare har ju uppfattningen att han lagt av helt senaste säsongerna och enda anledningen att han "fortsätter" är förstås för att mjölka ytterligare stålar så länge han kan. NHL har ju tagit definitivt beslut att den gratisåkaren har gjort sitt hos oss, AHL likaså. Och vare sig KHL eller Schweiz låter sig luras, inte heller SHL-lag på den övre halvan.

Men Apan! Svårt pungslagna efter Näsans vilda köpfest under tre år med >28 miljoner bortslösade har Apan ändå skrapat ihop lite resurser och, efter att ha plockat in billigt från andrasortering, sparat för att nu gå all-in för att plocka hem lösningen för The Apa Big Problem sedan åratal - en offensiv, kreativ tuff center som tar för sig i motståndarnas slott och har ett curriculum vitae av att servera målgivande pass. Kort sagt den felande länken mellan Möller och Highsticking.

Och in kommer TjockSteffe.

Man blir glad.
+2
Kommentera

Sv: Forum för Skellefteå AIK
Glädjande besked om Svingpjatten från sign. Krysset på Nordkraft:

”Snackde med spelare under träningen på så sett engagerad. Men tycker att när han får pucken så vill han gärna släppa den till medspelare sedan åker han iväg.
Åker mkt skridsko men det går trögt. Kan bero på att han ev inte är fulltränad. Släng in Jimmie så kommer han se vilsen ut också.

Man ser dock när det är spel att han när de anfaller hamnar långt bak dvs de andra forwards har han framför sig. Då spelet vänder hinner han än inte vara snabbt i egen zon han kommer sist näst sist in av de i femman. ”

Ser ut som om Apan fått sin egen TjockSteffe, som med en sommarträningen bestående av bbq och lek med barnen tänker spela sig i form under säsongen.
Gissa att kontraktet bryts före december.
Frågor på det.

Man blir glad!
+2
Kommentera

Sv: Forum för Skellefteå AIK
Blister Brigade: Du har förstås rätt i att lyckan kommer, lyckan går och än så går det upp, sen så går det ner.

Är inte så säker längre på att Luleå kommer att gå mycket starkt i år, eftersom så många lag förstärlkt så massivt. Med undantag för Apan, förstås.

Men liiite svårt att veta vad man hoppas för Apan i år.

• Att den skygglappsförsedda hybristparalyserande satsningen mot undergången fortsätter?

• Eller att Forsell, Lill-Nisses farsa och de egna produkterna som nu återvänder sedan CryBert fått silkessnöret får fart på Apan igen?

Troligen det förstnämnda. Men kanske det senare.
+3
Kommentera

Sv: Forum för Skellefteå AIK
Sven.Savage: Oj sent svar då det har varit mycket i livet! De jag menade var att de finns ett flertal värvningar hos er som kostat mycket pengar som inte fallit väl ut och det varit år med stort publik tapp då ni gått krabbgång och när de behövs har SSAB bland annat gått in och köpt sektioner med biljetter och en miljardär (kudos till han) som gått in med gigantiska belopp för att höja stämningen i hallen och dra mer publik, vi själva hade många fina år då laget gick som tåget men allt går upp och ner och med en mättade publik och sämre lag på isen så blir tyvärr publikintäkterna fort mindre, ni kommer också att drabbas av de igen även om ni just nu går som tåget! Träffar hela tiden lulefans i och med att jag jobbar mest i Luleå och gärna pratar hockey och hybrisen är total hos vissa 😄 och vem vet kanske ni tar ett "Glud" i år! Vore kul tycker jag själv och skulle verkligen unna några av era fans det 😀
+2
Kommentera

Sv: Forum för Skellefteå AIK
DansbandsWolf: He he :-)

2019-06-14 skrev Blizzard angående lill-Sunken "verkar som att han ska visa upp bucklan i schtan" men gav ingen länk eller så och jag vet inte var han fick det ifrån.

Men det verkar ju som att lill-Sunken - när han kommit på avstånd från sekten, dit han lurades av Aplasse J, som började ringa lill-Sunken i lönndom sena kvällar när Oscar vara bara 12 år - insett att han är Norrbottning med stort N och vet att han som pojke spelade med Boden från Luleås näromgivning, samt att han sedan han var liten såg alla Luleå Hockeys matcher i Delfinen med pappa Sunken, big bamboola hos oss, och att Oskar var deep lulesupporter och hoppades få komma till oss. Innan Apsekten lurade honom: När Luleå efter att ha låtit pojken utvecklats i lugn och ro tyckte att det var dags att han skulle fortsätta sin utveckling hos oss, hade han tyvärr lurats skriva på för Apan en vecka tidigare, och trots att det igen-kligen var Luleå han ville till, ville han inte bryta sitt ord.

Nåja.

Första Stanley Cup han tog hem visade han upp i en junismatch Luleå-Boden i Delfinen. Då "straffade" Apan honom genom att inte skriva ett skit om att lill-Sunken varit hem med bucklan medan de öste artiklar om typ N N som stått för tre passningar i AHL.

Nu påstod alltså Blissard att det skelle bli Apans tur och som sagt: vet inte varför det inte blir så. Kanske för att han inte vill stå på sekttorget i schtan bara? Spelarna brukar ju bara få ha bucklan 24 tim och 14 aug är det träningsmatch Apan-MooDoo, men nu kör han gröningarnas match 13 aug i stället. Låter lite konstigt att han inte skulle lyckats skjuta på sina 24 tim om han velat?

Tycker det luktar "ned med Apan" över situationen och det känns i så fall fint att konstatera att Oscar hittar HEM:-)
+2
Kommentera

Sv: Forum för Skellefteå AIK
Oskar S skiter i Apschtaaaan och visar upp Slanley bucklan i Boden istället.

Man blir glad!
+3
Kommentera

Sv: Forum för Skellefteå AIK
Och idag kommer vi alla ihåg att det är dan före dan före dan före dan före dan före flopparedan - Den Första Isträningen, som den betecknas med en apsanning eftersom det inte handlar om någon träning på is utan snarare fiskdamm och andra förlustelser riktade till de förskolebarn som bevittnar gratisspektaklet.

Men kunde förstås tänka sig att Apan skulle passa på att komma med rejäla och tydliga besked avseende Apans handel och vandel, men där floppar Apan som vanligt. Däremot har ju Apan för vana att presentera de kommande flopparna och nu hoppas vi alla att den potentielle floppen Pjatten, som floppat totalt i US senaste säsongerna, dyker upp och visar om han - som ryktet säger - är en jävel på fiskdamm!

Många har funderat på vad Pjatten kommer med, och viss bakgrund finner man tillgänglig:

"Kring 1940 är det de ungdomar som kallades för swingpjattar som väcker mest förakt i pressen. Swingpjatten förlöjligades rejält. Han var inte en riktig man utan bröt offentlig med sin stil mot beredskapstidens mansideal. Swingpjatten beskrevs som ”en kärring i herrkostym” och vek och ynklig i motstats till den tidens ungdomsideal: den sunda föreningsaktiva idrottsungdomen. Swingpjattens klädsel var en av de första moderna ungdomsstilarna i Sverige. Den skilde klart sig från de vuxna. Swingpjattens kläder var inspirerad av Zoot suit, en speciell kostym som förekom i Hollywood filmen. Swingpjatten hade förutom den stora, långa kavajen smalare byxben (stuprör), kanna på huvudet ungefär en sådan som gangstrarna hade i Hollywoodfilmerna– inte en rouléhatt och längre hår än normalt. Swingpjatte modet spred sig ut i landet. Men mest modemedveten var man ändå i städerna eftersom det var lättare att följa med i modets svängar här. De svenska swingpjattarna var en heterogen grupp men de var kontroversiella och retade upp folk. Som swingpjatte kunde man jagas ute på gatan av folk. Uppståndelsen kring och föraktet mot swingpjatten kan liknas vid det mot punken. "

”...väcker förakt...förlöjligas rejält...inte en riktig man...en kärring i herrkostym” och vek och ynklig....retade upp folk....."

Ja, det är tydligt att det handlar om Apan.
+1
Kommentera

Sv: Forum för Skellefteå AIK
div 2b södra: Tack för informationen och då förstår jag bättre. Och ja, Helsingborgskopplingen är ju rimligare för kommunfolkmängdsjämförelsen.

Dessutom intressant att fundera om - när det gäller lokal rivalitet av derbytyp - hur det påverkas när det förutom hockey på elitnivå förekommer sparkboll på elitnivå och hur det påverkar.

I Skåne MIF-Rögle samt Helsingborg-MFF; I Stockholm AIK-Djurgårn men också Hammarby, och i Göteborg dominansen för Frölunda utan konkurrenter och i Sparkboll väsentligen ICA men ibland GAIS, BK Arslet och ibland Örgryte.

Tror att som regel dominerar sparkbollsintresset, även om det vintertid får släppa till något annat, där dessutom också Armboll finns med i leken. När det gäller Göteborg uppfattar jag att mycket i den staden handlar om just sparkboll och att hockeyn för många bara är med lite för att ha något att göra.
Kommentera

Sv: Forum för Skellefteå AIK
Sven.Savage: ok, då förstår jag hur du tänker. I praktiken är dock rivaliteten mellan skånelagen så stor o grundmurad att väldigt få skulle besöka grannklubben.
I allafall inte från kärnområdena Malmö/Lund resp. Ängelholm/Helsingborg. Jag kan ge dig rätt i att Ängelholm är en genuin hockeystad med lång tradition
( har ingen konkurrens av andra sporter)
Det sågs därför inte med blida ögon när Percy köpte sig till framgång för Malmö på 90-talet - Idrottsföreningen Rögle blev omkörda av ?kapitalet? - detta satte djupa sår hos ängelholmarna.
Skulle påstå att Malmö är mer hatade i Ängelholm än vad Rögle är i Malmö...sen finns det oxå en rivalitet från fotbollen som delar södra o norra Skåne (MFF o HIF) många helsingborgare som vintertid ser hockey har så att säga malmö-avskyn med sig...Har uppfattningen att Malmö-publiken mer ?uppskattar? den extra nerv som derbyna ger ( deras publik är annars rätt så trött o svårflörtad ) ända gången de hörs är vid mål eller när jumbotronen säger till de att klappa ^o^
+1
Kommentera

Sv: Forum för Skellefteå AIK
div 2b södra: Intressant analys kring fansens lokalisering... men håller med ... inte många rögle supportrar som åker ner för att se rödhökarna spela...
+1
Kommentera

Sv: Forum för Skellefteå AIK
div 2b södra: Hej, och välkommen hit!

Du har förstås bättre koll än jag när det gäller Rögle. Hur jag tänkte var att Rögle har en mycket längre historia än Malmö i form av ett genuint hockeyfäste längst ned i Skåne och med ett imponerande antal spelare man utvecklat till internationella stjärnor under alla år. När så närliggande Malmö klev in på banan med överlägsen Percy-ekonomi i början av 90-talet och av och till därefter var förstås risken stor för att mindre Rögle skulle kvävas, men så har det inte blivit. Rögle har envist hållit sig kvar på hög nationell nivå och ofta varit det bättre laget i Skåne. Personligen gillat jag båda lagen och matcherna er emellan är alltid spännande och trevliga att följa.

Men - och här kan jag ha fel? - jag skulle gissat att för en som uppskattar hockey på alla sätt skulle det vara mer rimligt att hålla på genuina Rögle än mer köpta Malmö och därför tänkte jag att det kan nog finnas en del, boende i Malmö, som håller på Rögle.

Fast så kanske det inte är? Vad är din uppfattning?
Kommentera

Sv: Forum för Skellefteå AIK
Sven.Savage: tack för intressant läsning !
läser ofta i andra lags forum för att rent allmänt få inblick i de andra SHL lagens tankar o funderingar. Håller med dig om att det alltid ska gullas med Lyxfällans IF - j-vla tjatande om deras fans hela tiden. Se måste jag säga att det är med visst nöje jag läser om Rivaliteten mellan näraliggande klubbar - ger ligorna en extra krydda . (läs Luleå - Saik, Modo - björklöven m.fl ) förstår därför inte ditt resonemang/jämförelse ovan med Rögle o Malmö - Är det så att du menar Helsingborg istället? Finns ju ingen från Malmö som skulle se på hockey i Ängelholm o vice versa...skulle säga att rent geografiskt så går ”gränsen” mellan Rögle-land o Redhawks någon stans vid Landskrona i nord/sydlig riktning. Landskrona verkar vara delat
( Även om det är en klar övervikt för Rögle sympatier (^。^)
Tycker för övrigt att Luleå ser starka ut i år - dessutom med det klart bästa målvaktsparet.
+1
Kommentera

Sv: Forum för Skellefteå AIK
eltifoso: Du har förstås helt rätt. Att ett lag drar mycket folk på bortais kan ju bero på
a) där finns utflyttade supportrar som kommer när deras favvolag är på besök
b) de har med sig supportrar hemifrån
c) hemmalagets supportrar är intresserade av att se matchen mot det bortalaget.


vilket förstås blir lite för avancerat för nysström och wenngrop, men faktum är att det finns ytterligare en teoretisk faktor att ta hänsyn till.

Se t ex Frölundas situation.
• De lyfter samtliga bortalags bortastats med c:a 350 åskådare eftersom de får räkna in publikmassorna i Scandinavium
• De själva drabbas av de generellt tomma läktare de möter på andra arenor, inte för att folk är ointresserade av Frölunda utan eftersom de arenorna inte fylls speciellt vilka lag som än kommer dit.

Jag som begriper det där brukar förstås plocka fram bortastats ibland under serien - gärna när Luleå redan mött Frölunda och Djurgårn borta, medan Apan inte gjort det, och så "bevisar" jag att hela landet är superintresserade av Luleå, medan de ger fan i Apan.

Men säg det inte till någon...
+2
Kommentera

Sv: Forum för Skellefteå AIK
Signature: Oh, ja, det gör ni och det gör mig glad att jag gör dig glad :-)
+1
Kommentera

Sv: Forum för Skellefteå AIK
Sven.Savage: Intressant betraktelse.

Men Nyström måste hittat på eller sitta på siffror ingen annan har.

Han menade säkert i sitt uttalande att de hade flest bortafölje med sig!?

Hur eller var finner han de siffrorna, de siffror som du så fint lade fram inkluderar ju hemmafansen.

I teorin och troligen oxkså praktiken så var det väldigt väldigt få supporter till leksand på deras matcher , men desto fler hemmafans som ville se krossen av LIF innan de ännu en gång skulle åka ur

Så frågan kvarstår.. hur vet Nyström hur många Leksandsfans som är på deras bortamatcher, och ännu mer intressant hur vet han att de har flest ?
+2
Kommentera

Sv: Forum för Skellefteå AIK
Sven.Savage: Tack för ditt engagemang om en sådan obetydlig klubb i dina ögon ;). Det gläder mig att vi fortfarande berör!!
+3
Kommentera

Sv: Forum för Skellefteå AIK
Nu är det bråda tider i Schtan, ungefär som när det lackar mot jul och julgransljusen sprider sitt inspirerande sken, på andra platser.

Dev nakas ju Den Första Isträningen! Och idag är det dan före dan före dan före dan före dan före dan före dopparedan i Schtan, då förväntansfulla förskolebarn får metspöet i sin hand för att doppa ned det bakom den förtrollade duken innan de får se vilken present just de lyckats erövra!

Men inte bara att metspön servas vidare ska ansiktsfärger testas, sexsträngade banjos stämmas och Apans symbol Apan träna på sitt "HöHö, finns det några snälla barn här, höhö?"

Det enda ingen har tid med, vid denna tid på året, då högtiden nalkas, är hockey. Men den drar väl igång senare fram emot hösten.
Uppladdat:

450x194-skarmavbild-2017-08-01-kl-105955_9.png

450x172-skarmavbild-2017-08-01-kl-112417_4.png

434x300-skarmavbild-2019-07-31-kl-140028.png

186x300-apbild_60.png

+1
Kommentera

Sv: Forum för Skellefteå AIK
Trottoarkantens IF

Ja, nu när trottoaren för fyrtioelfte gången återtågat är det ju mer eller mindre självklart att s k hockeyexperter ska plocka fram ordboken för hyllningar och överdrifter, allt i syfte att gulla med den klubb, som den s k hockeyexpertisen i media har som första grundregel att den ska man man älska.

Sant är att den lilla orten under massor av år fick fram egna produkter i imponerande antal och höll sig uppe i svensk elit under lång tid. Runt sjuttiotalet t o m i topp, i kamp med Pölsan, fast därefter mer som ett lag längre ned i tabellerna, ofta krafsande nedåt strecken.

Men under 2000-talet har det inte varit så mycket med klubben. Annat än en väldig massa inköp av spelare och dessutom en massa fuffensaffärer för att bekosta detta ekonomiska vanvett. Övergripande liknar det väl mest alla historier om Apan.

Men nu är de tillbaka, och nu ska det gullas. Idag kommer sexpressens nyström ut ur trottoargarderoben för att sprida hockeyvisdom och förklarar att

"Inget svenskt hockeylag har fler supportrar på sina bortamatcher än Leksand."

Var får han den kunskapen, den sanningen ifrån?

Ja, farbröderna som utnämnt sig själva till hockeyexperter i de rickbetäckande tabloiderna trasan och sexet som venngren, roosen och nysström är ju Fjollträsksbaserade och den livehockey de orkar släpa sig till är bara den som utspelas på Hovet. Och där dyker säkert upp en massa nedflyttade masar för att hylla sitt lag.

Inget konstigt med det. Jag, som ser i princip alla Luleå Hockeys matcher här nere vet ju att vi är massor med folk från Luleå och Norrbotten som är här på våra matcher.

Men det tycks inte nysström ha upptäckt, troligen förblindad av Den Första Sanningen Om Hockey: ALLA ÄLSKAR TROTTOARKANTEN.

Nåja. Vi som inte är lika kreativa som nysström, vennsjö och de andra gör väl som vi alltid brukar göra. Talar sanning, genom att påstå sådant som har stöd av riktiga fakta, inte av egna hittepåfakta.

Vi kollar väl publiksiffrorna för 2016-2017, när Trottoarkanten senast var upp till Elitserien bara för att som vanligt komma sist och kvala sig ur.

Hemmasiffror:

1 FRÖ 9029
2 DIF 6989
3 MIF 6852
4 HV71 6481
5 FBK 6241
6 LIF 5737
7 LHC 5701
8 BIF 5425
9 ÖHK 5316
10 LHF 4896
11 VÄX 4757
12 SAIK 4686
13 KAR 4005
14 RBK 3790

Javisst är det imponerande att Trottoarkanten har så höga siffror hemma. Speciellt för att vara en till folkmängden liten kommun. Man kan förstås bearbeta siffrorna något för att beskriva hur mycket folk drar klubbarna, jämfört med hur stor kommunen är. Visserligen kan man invända med att till klubbar som Trottoarkanten och Luleå är ju folk beredda att åka flera timmar dvs 10.30 mil för att se hemmamatcher, vilket nog är tämligen ovanligt när det gäller typ Frölunda, Djurgårn m fl.

Men det vet vi ju bara och det blir inte så lätt att värdera hur man ska räkna fram något vettigt, om man ska utveckla lokal siffror till större regioner, även om det borde vara självklart att räkna in närhet till ännu större städer utan egen hockeyrepresentation på hög nivå, typ Timrå med Sundsvall, Leksand med dalastäderna, Rögle med Malmö m m etc. Eller hur mycket annat "händer" överhuvudtaget i kommunerna samtidigt som det spelas SHL-hockey?Snart måste man väl då ta in bensinpriset, genomsnittsinkomster, utbyggnad av kommunala trafik och så vidare och så vidare.

Men vi kan i alla fall ta det en bit på vägen för att något lite mer visa hur lagen uppskattas lokalt, genom att jämföra med folkmängden i den kommun där klubbarna är belägna.

Det har jag gjort.

Här har vi SCBs folkmängd 2016-12-31 för kommunerna i fråga:

1 Stockholm 935619
2 Göteborg 556640
3 Malmö 328494
4 Linköping 155817
5 Örebro 146631
6 Jönköping 125297
7 Gävle 99708
8 Karlstad 90198
9 Växjö 89500
10 Luleå 76770
11 Skellefteå 72266
12 Karlskrona 66262
13 Ängelholm 41336
14 Leksand 15507

Så nu har vi något att räkna med. Och då ska vi uttrycka det i något begripligt och jag väljer

Hur många, av tusen invånare i klubbens kommun, ser på klubbens hemmamatcher. Typ. Då får vi:

1 LIF 370
2 RBK 92
3 FBK 69
4 SAIK 65
5 LHF 64
6 KAR 60
7 BIF 54
8 VÄX 53
9 HV71 52
10 LHC 37
11 ÖHK 36
12 MIF 21
13 FRÖ 16
14 DIF 7

Intressant? Jo, lite. Och som alla förstår skulle man för lag som Trottoarkanten behöva - inte bara räkna på invånarantal Leksand utan också åtminstone Falun och Borlänge som båda ligger mindre än fem mil från Leksand och de båda städerna har 109289 invånare! Och då blir det liiiiite annorlunda.

Luleå kanske ska relateras till fler orter vid Norrbottens kusten, men den dominerande är Piteå med nästan lika nära till Skellefteå så det blir förstås lite vanskligt.

Är det inte dags att herrar självutnämnda hockeyexperter överför sitt vurm för Trottoarkanten till att beundra vad Timrå - med invånarantal i samma storlek som Leksand - drar för intresse?

Röglarna ska ju på samma sätt relateras till befolkningen i Malmö.

Som jag uppfattar det måste man väl ändå konstatera att de klubbar i SHL den säsongen med störst lokalt intresse är Warulfven, Apan och Luleå.

Vilket förstås vennblad och nysström inte förstått, men de har å andra sidan inte så lätt för att förstå det ena eller andra, halvt insomnade efter representationsmat och -dryck som de sitter på Hovet och "följer landets hockey".

Jag passade på att plocka upp den diskussionen om hur populära klubbarna är lokjalt, för att kunna konstatera att Fölunda och Djurgårn har snarast pinsamt lågt lokalt intresse.

Men nu gällde det ju intresset på bortamatcher, där nysström förklarat att Trottoarkanten dominerar. Så låt oss kolla genomsnittlig bortapublik för säsongen 2016-2017 då Trottarkanten senast var uppe och vände:

1 LHF 6027
2 LIF 6021
3 FRÖ 5991
4 FBK 5908
5 BIF 5893
6 RBK 5889
7 HV71 5784
8 SAIK 5618
9 DIF 5572
10 MIF 5545
11 LHC 5467
12 ÖHK 5467
13 KAR 5401
14 VÄX 5321

Ja, ser man på: de självutnämnda experterna har rätt, nästan. Trottoarkanten drar faktiskt nästan mest bortapublik.

Det är bara ett lag som är mer populärt.

Men eftersom det gäller Luleå gäller förstås en annan grundregler för "hockeyexperter av tabloidsnitt": Luleå räknar man inte med.
+1
Kommentera

Sv: Forum för Skellefteå AIK
Blister Brigade: Jg känner inte till någon som helst information om att Luleå Hockey har hamnat i ekonomiska problem följt av bön till LKAB/SSAB eller Frukthamster att täcka kostnaderna för vanskötseln. Men du gör tydligen det: berätta!

Inte som när Apans tomma läktare generar sektledningen och de slår ett samtal till kommunen som gladeligen betalar samtliga biljetter nästa hemmamatch, för att lura dit folk och förbättra siffrorna. Pengar som kommunen bland annat tagit fram genom att släcka samtliga julgranar i hela norra Västerbotten...
+1
Kommentera

Sv: Forum för Skellefteå AIK
Sven.Savage: begränsande resurser! Tillåt mej små le! Ni är en dom rikaste klubbar då det inte spelar någon roll om ni trampar i klaveret med en miljardär som skjuter in cash alt. tar mössan i hand och ber om mer från LKAB/SSAB 😁 att ni skötter ekonomin bra nu ska ni ha en eloge för men så har det inte alltid varit då ni själva ställt till det många gånger! Men jag håller med det var verkligen ett annorlunda ord val för att vara nyvärvad, han kan ifs vara en rätt djup och analyserande kille, kommer gör stor nytta hos er 👍
+1
Kommentera

Sv: Forum för Skellefteå AIK
Blister Brigade: Jag tror att han behöver vara mer med i Luleå ett tag innan han kan bedöma saken, inklusive att förstå och imponeras av hur en klubb med begränsade resurser ändå kom före Frölunda i serien och tog slut först i vår inbördes semi, samtidigt som Frölunda med jätteregionen västra götaland utan besvär och konkurrens kan plocka upp hur många talanger som helst, inklusive hur rika Frölunda kan komplettera med att köa in allt de behöver.

Men. "intressant" var ett intressant ordval.

I min värld används det uttrycket inte sällan som ersättning i stället för att säga att "din mat smakar skit", det du skriver, målar eller komponerar är skitkasst och så vidare ;-)
+1
Kommentera

Sv: Forum för Skellefteå AIK
Sven.Savage: han kanske insåg att de var Luleå och inte Frölunda han hamnat och där av ordvalet 😆
+1
Kommentera

Sv: Forum för Skellefteå AIK
Otto1: Kul! Lustig kommentar om Luleå - "spelar väl inte den mest underhållande hockeyn men intressant" h e he. Timrå har ju tagit pojken hela vägen hit - liksom Timrå tagit fram väldigt många pojkar imponerande bra senaste åren - och nu hoppas vi Luleå kan komplettera utbildningen innan Filip reser över och formar sin fortsatta framtid över där.
+3
Kommentera

Sv: Forum för Skellefteå AIK
Osj02: Underbart! Härligt att dela detta :-)

Synd att Apan slösar Apkommunens pengar på den första isträningen om en vecka. Skulle varit mer lämpligt att de everyhopa rest ned till kungliga huvudstaden och vandrat våra gator på söder fram till den av dig upptäckta jättenäsan - symboliskt innesluten av Skuggan - där de kunnat hylla sin egen legendariske och anrike hjälte: köp- och sälj-fenomenet Näsan.

En av sektens rättrogna som höll vad han lovade med en apsanning som visade värdegrunnnnnnnnd!
Uppladdat:

386x300-skarmavbild-2016-10-15-kl-173658_11.png

+1
Kommentera


Sv: Forum för Skellefteå AIK
Sven.Savage: Ja, vi kom från Södra teatern och Mosebacke där vi tittat på utsikten över Stockholm, denna underbara stad, och gick ner mot Katarina bangata vilket var mina gamla kvarter från min ungdomliga och underbara Stockholmstid, så jag känner igen allt det du pratar om.

Näsan däremot, var ny för mig 😀
+1
Kommentera

Sv: Forum för Skellefteå AIK
Osj02: Wow! Till att börja med imponerad över att du vandrade på mark där också jag vandrar - två kvarter söderut har den ljuvliga platsen Soldaten Svejk, några kvarter norrut den imponerande kopparväggen på hela huset till vänster och mitt emot fanns ett tag en ljuvligt utrustad ostbutik som tillhandahöll ostarnas ost Primadonna lagrad under sex olika tider - fortsätter man når man Södra Teaterns uteservering - en plats dit man söker sig varje vår för att njuta den kommande säsongen med utsikt över hela Stockholm, medan man citerar den underbara inledningen av den första svenska romanen - Johan Augusts Röda Rummet, som kom ut för exakt 140 år sedan.

Såvitt jag förstått har grannarna nu lyckats klaga på underhållningen kvällstid så att kommunen stoppar den efter en mer än hundraårig historik.

Nå, fantastisk bild från Stora Skuggan, som inte som alla andra stora Skuggor ligger på Djurgårn, och näsan syftar förstås till parfymeriet, som har sommarstängt.

Men vi utesluter inte att de i själva verket och underbart sublimt i stället vill illustrera hur Näsans vilda köpfester som tyck dra Apan i ekonomisk fallfärdighet, krossades av Skuggans och Bulans insatser för att visa hur det ska se ut, på riktigt:-)

Mycket vackert! Tack för den! Jag ska kolla in fönstret när jag vandrar förbi på söder.
+2
Kommentera

Sv: Forum för Skellefteå AIK
Sven.Savage: Vid rundvandring på Södermalm så passerade jag detta på Östgötagatan och kunde inte låta bli. Stora skuggan och stora näsan! 😁
Uppladdat:

400x300-e5336eea-436e-4263-924c-a1cbe2a609c2.jpeg

+2
Kommentera

Sv: Forum för Skellefteå AIK
Nedräkningen fortsätter - årets stora händelse i hockey-Sverige - nej, i hockey-Universum är på gång:

Bara 8 dagar kvar till DEN FÖRSTA ISTRÄNINGEN!

En klassisk, anrik institution där man känner historiens vingslag och traditionerna är många!

Hur många av Skellefteås förskolebarn sluter upp på gratisfesten i år?

Vem får finaste ansiktsmålningen?

Vem får krama om de klubbens stora mjukisdjur, tillika symbol för klubben, apan i gult och svart?

Kommer de framkrypande byorginalen (större delen av den lokala befolkningen där alla heter antingen Marklund eller Lundmark), som inte bytt vare sig kläder eller underkläder senaste året, att kunna stå still när den sexfingrade banjomusiken sätter igång?

Som alla vet behöver ingen oroa sig för att spektaklet ska störas av hockey och sådant - ett år körde Apan till och med "Den Första Isträningen" från en scen i en park, eftersom isen fick manikyr och pedikyr i Apkraftarenan och det spelade förstås ingen roll.

Och strax efteråt kommer - som ett brev på posten - Apan att plocka fram kopian av Aplasse J:s och ApPeas manifest som de författade för så många år sedan - att postas ut över nätet som pressmeddelande till tidningar, radio och TV över hela landet:

Ishockeyintresset i Skellefteå är rekordstort och större än någonsin!

Tidigare i kväll inträffade Den Första Isträningen för Apan och Skellefteåborna gick man ur huse för att kunna se laget och spelarna, och i år slogs ett nytt fantastiskt rekord för åskådare på denna Första Isträningen, när x xxx åskådare följde träningen med stort intresse (OBS! Skriv in siffror i stället för x xxx och kom ihåg att slutsumman ska vara högre än den vi hittade på i fjol. Glöm inte att räkna tomma stolar om så behövs!).

Ja, det känns härligt att en sådan fin och häääärlig tradition fortlever och man känner en nåd och en ynnest att få vara med om sådana underbara tider, när Apan proklamerar hur otroligt nyfiken hela blygden är på Aphockeyn.

Någon gång kanske man lyckas förstå hur intresset fastslås öka och öka och öka, samtidigt som publiksiffrorna på matcherna minskar och minskar och minskar, varpå säsongkorts- och biljettförsäljningen krymper och Apans ekonomi gör mångmiljonförluster år efter år efter år.
Uppladdat:

450x172-skarmavbild-2017-08-01-kl-112417_3.png

450x194-skarmavbild-2017-08-01-kl-105955_8.png

186x300-apbild_59.png

450x104-skarmavbild-2018-09-06-kl-143227_2.png

367x300-skarmavbild-2017-08-01-kl-120112_21.png

+3
Kommentera

Sv: Forum för Skellefteå AIK
DansbandsWolf: Fin liknelse, hockeyns svar på de sju dvärgarna. De 25 dvärgarna i Aptruppen. Fast det faller förstås på att det i en aptrupp ter sig omöjligt att hitta en Kloker, eftersom Erik Forssell inte spelar längre, sedan Apan sparkade honom för att åter ta in Fläskberget som kapare.

Och jag delar din uppfattning om utseendet. Faktum är att det ofta slagit mig att det är något konstigt med hur aporna ser ut. Visst, när det gäller utseenden kan man ha olika uppfattning och det som en del tycker är OK kan andra tänka inte duger.

Men när det gäller apornas spelare, tränare och ledare är det så slående att jag är säker på att alla utomstående delar den uppfattningen. Visst gäller det i första hans egna från blygden, men vanligen detsamma för allt inköpt som det verkas dras till Apan eftersom de passar in vad det gäller fysionomin.

Det gäller ju hela uppsynen, men framför allt snoken, kranen alltså näsan. När det gäller sektens högre prästerskap är det ju legio. Dess nya ordförande-överstepräst ligger ju inne med en potatisnäsa som man kan skrämma barn med. Och tidigare sportchefen - han med de galna köpfesterna som åsamkade Apan >28 miljoner back på tre år sedan han fyllt truppen med lata men dyra primadonnor - hade ju knappast några anletsdrag alls utan hela knoppen dominerades av en jättenåsa.

Något får mig att tro att det också är därför Apan i åratal haft en "hockey" som baserats på att highsticking ska ha alla chanser. Därför att han ligger inne med en kran som inte är av denna världen. Ett måsterverk när det gäller omöjliga näsor, ett näshockeyns svar på van Goghs tavla "potatisätarna". Highstickings näsa är vriden och böjd men pt vilket håll kan ingen förklara, eftersom den är böjd åt alla kända håll plus några okända, beroende av från vilken vinkel man betraktar den omöjliga skapelsen.

Tidigare hade ju Apan en fru distriktsläkare som "klubbläkare", eftersom hon hade sonen i laget, men senaste säsongen har de en ortoped vilket förstås passar bättre för hockey. Men igen-kligen borde de väl skaffa en specialist på öron näsa hals eftersom vi alla inser att utanför isen kopplas denne in hela tiden för än det ena sen det andra näsrelaterade symptom, varav de flesta aldrig förekommer i vanlig praktik utan bara som tämligen unika fall i denna grupp av helt omöjliga näsor.
Uppladdat:

222x300-skarmavbild-2016-10-16-kl-134546_2.png

289x300-skarmavbild-2016-10-16-kl-134645.png

+2
Kommentera

Sv: Forum för Skellefteå AIK
Sven.Savage: Varför ser alltid Arvid Lundberg så j*vla trött ut?
Om Pudas med sin galna blick är Toker i laget så är då Lundberg Trötter :-)
+1
Kommentera

Sv: Forum för Skellefteå AIK
En annan brännhet fråga inför säsongen är förstås följande:

Är det möjligt att vi till våren 2020 kan få se Skellefteå möta Burkölen om en plats i SHL säsongen 2020-2021?

Kanske.

BURKÖLEN
Burkölen har ju inte räckt till på många år utan harvat någonstans i mitten av allsvenskan utan att kunna hota uppåt och med chans att avancera till SHL.

Men nu har de fått in Per Kenttä som ansvarig. Kenttä lyckades ju lyfta upp lilla Asplöven till en allsvensk position under flera år och nyss lyfte han Oskars att för första gången avancera upp i elitserien SHL. Med sådana meriter kan man inte räkna bort Burkölen i år. Jag vet i stort sett ingenting alls om laget, men med Kenttä i ryggen finns förstås definitivt chans att Burkölen kan bli ett av de två allsvenska lag som får chans att ta sig till SHL. Därefter blir det svårare för de allsvenska lagen för närmaste fem åren därefter är det bara ett enda lag som kan ta sig upp i SHL.

SKELLEFTEÅ AIK
Visst, laget har senaste åren lyckats ta sig upp bland topp sex och garanterad plats i slutspelet, där de 2/3 senaste åren dock försvunnit direkt i kvarten.

Men långt in i säsongen senast var det oklart om de ens skulle nå plats 10 och uppåt. I vår lyckades det ju, men hur blir det nästa gång?

Även om de blivit av med CryBert är det ungefär samma tränargäng som inte speciellt imponerat och det är mycket tydligt att man inte längre har råd att konkurrera om klasspelare utan får nöja sig med lite billigare i hopp om att det ska fungera. Men av allt att döma kommer de ändå att köra vidare med "Skellefteåhockeyn" vilket inte fungerat speciellt och enda hoten är sönderlästa.

Och till det kommer att Skellefteå på alla fronter riskerar vara på en sönderfallande bana: ekonomiskt och sportsligt med ett stort antal ledare som nu försvinner och ersätts av andra som med få undantag inte alls imponerar. Och till det kommer att få klubbar har en sådan historia som Skellefteå där stora och imponerande framgångar nästan omedelbart kunnat konvertera till ett totalt fall hela vägen ner.

När man ser över vilka klubbar Skellefteå har att konkurrera med kommande säsong har vi:

• Brynäs IF
• Djurgårdens IF
• Frölunda HC
• Färjestad BK
• HV 71
• IF Malmö Redhawks
• IK Oskarshamn
• Leksands IF
• Linköping HC
• Luleå HF
• Rögle BK
• Växjö Lakers HC
• Örebro HK

Om Skellefteå får det tungt även i år - hur många av dessa lag kan bli räddningsplankor; hur många kan Skellefteå räkna med att de kommer att ha bakom sig?

I mina ögon Oskarshamn. Är inte alls säker på att de kan räkna med att komma före något av övriga lag, om de får kämpa i motvind.

Och skulle de bli lag 13 i SHL samtidigt som att Burkölen blir #2 av de allsvenska lagen att nå kval för SHL...ja, då har vi kval i Västerbotten, och i det läget har Skellefteå allt att förlora medan Burkölen har allt att vinna och med sådana förutsättningar brukar det bara kunna sluta på ett sätt.

Skellefteå-Burkölen i kval våren 2020 - kan det bli så?

Kanske.
+2
Kommentera

Sv: Forum för Skellefteå AIK
Byter tråd till Skellefteå AIK Forum för några kommentarer. Tro det eller ej, men när jag skriver i denna tråd brukar jag hoppa över gliringarna i syfte att respektera vettiga personer som Knegarn och Blizzard, för vilka detta Forum för Skellefteå AIK skapats, sedan deras rättmätiga forum ockuperats av troll som bara öser förolämpningar på de båda, om de skriver där.

Men det jag skriver om den klubben - oberoende av om det är här i denna tråd eller i Luleåtråd - är som alltid baserat på fakta och objektivitet förstås.

Nu gällde det klubbens nye center, Pyatt. Han har ju tidigare i karriären bedömts som duktig skridskoåkare, inte så stor och inte så hemma i fysiskt spel då han riskerar komma bort, s k tvåvägscenter där hans offensiva kvaliteer kanske inte varit så framträdande utan snarare hans defensiva förmågor, användbar i boxplay etc.

Och med detta har han lyckats få lira över 400 NHL-matcher. Inte som någon stjärna, men laglojal och fyllt en plats, fast gissningsvis inte i någon 1a- eller 2a-lina.

Men senaste säsongen gick det inte så bra. Ottawa sparkade iväg honom i början av januari när de rensade lite bland spelare för att kunna hämta in Anders Nilsson för att täppa till den akuta bristen på vakter på NHL-nivå. Pyatt skeppades genom flera uppgörelser från klubb till klubb och hamnade till slut i AHL och fastnade där hela våren. Under hösten 2018 i Ottawa hade han reducerats till en brunkar i en fjärdelina och inte ens där lyckats han impa tillräckligt.

Av allt att döma en spelare som hade fått respass från NHL och som riskerade att aldrig komma upp igen utan att fastna nere på hockeyns bakgård AHL.

Så visst. En center som kunde tänkas lockas av att komma till SHL och dessutom knappast så dyr att t o m ekonomiskt skadeskjutna Skellefteå hade råd med honom. Inte så oväntat att Erik Forsell skulle spåra upp Pyatt under den för Skellefteå så oerhört viktiga jakten på en fungerande center; något de saknat i flera år nu.

Men är han det som Skellefteå behöver?

Som alla vet lägger Skellefteå i första hand upp spelet på att få en förstalina som producerar framåt. Visst, de andra linorna får gärna också leverera men i många år och troligen fortsättningsvis också har linorna 2-4 varit tämligen tama framåt och det enda som ibland fungerat är när ettrige Wingerli haft hyggliga komplement i fjärdelinan och kunnat ösa på.

Så för övrigt har laget väsentligen handlat om att fungera för att hindra baklängesmål. Vilket varit svårare för Skellefteå på senare år. Dels eftersom de saknat vakt som imponerat - och svårt att tro att det blir bättre kommande säsong; dels eftersom de haft för dåliga backar - nu anses det ju att de förbättrat detta eftersom några "egna" tagits "hem" men att det blir bättre behöver man nog avvakta och få se, ínnan man tror på det; dels eftersom Näsan fyllde på linorna på spelare som inte var precis inställda på det hårda jobbet och defensiva uppgifterna för vingar - som alla lag i SHL numera måste spela med, sedan Rönken visade vägen med Luleå för nu nästan ett decennium sedan; kommer detta, linornas defensiva jobb att bli bättre i år? Det vet man inte, men de har ju i alla fall sparkat många av de köpespelare som inte direkt var intresserade av det hårda jobb som krävs.

Men Skellefteås stora ambition är alltså att, mellan Lindström och Möller, få in en center som kan åstadkomma att dessa duktiga skyttar serveras med puckar i lägen där de är obevakade och i bra lägen.

På senare år har det ju inte fungerat alls. Snarare att de fått de flesta skottchanserna långt ut och i lägen som alla kunnat läsa åratal i förväg och då lyckas de inte. Visst, hyggligt med i poängligan men det beror ju i första hand på att de fått alla framåtchanser för Skellefteå, t ex den dominerande tiden i PP.

Och då frågar man sig: kan Pyatt fixa detta?

Det vet man inte. En liten kille som brukar komma bort vid fysiskt spel låter inte direkt som det som klubben helst skulle önskat placera i det obekväma slottet för att ta de tuffa uppgifterna för att avlasta Lindström-Möller.

Det här förstår Forsell naturligtvis, men jag tror att han fått acceptera att ta det han kan och har råd med. Pyatt - om han kan studsa tillbaka och fungera som tidigare i karriären - kan förstås visst leverera ett hyggligt spel. Men: är det den typ av spelare som de skulle önskat stoppa in mellan möller-lindström?

Om inte, kan detta Skellefteås extrema fokus på att få till en förstalina för dessa herrar riskera att bli något som kan dra klubben ned på allt lägre placeringar i tabellen.

Tror jag.
+1
Kommentera

Sv: Forum för Skellefteå AIK
Osj02: Mycket intressant analys av dig, Osj02, Jag har själv ytterst begränsad kunskap avseende företagsekonomi och redovisning och därför upplysande att ta del av den information du ger:-)

Inse nu att de 70 miljoner de menade att de hade i eget kapital för tre år sedan - vilket efter senaste tre årens ekonomiska förluster antas ligga på 40 miljoner idag, inte handlar om reda pengar på Apans sparkonto utan snarare bundet i anläggningar och om inte de kommande förlusterna de presenterar naturen av inom några månader handlar om nedskriven uppskattning av värdet av anläggningarna måste det handla om helt sjukt usla affärer troligen som följd av Näsans galna köpfester.

Apledningen med ApPea som megafon skyller ju varje gång på Skellefteås invånare: de har inte kommit på matcherna, de har inte löst årskort, och det är klart att när Apan nu för andra gången i senaste tre slutspelen sparkas ut redan i kvarten så blir det färre matcher.

Men en semifinal skulle betytt bara 2-3 matcher ytterligare och så många miljoner skulle det inte betyda.

När det gäller tappat på publiksidan har det ju pågått minst fem år så det måste de ju kunnat räkna med - annars har de ju ställt prognoser och ekonomiskt planerat på ett sätt som antyder att de är helt inkompetenta.

Nej, man gissar väl att det handlar om köpfest på spelare. Och att det därmed är Aplasse J, följt av Näsan som med stöd av ApPea genomfört alla dyra och misslyckade affärer.

En del av dessa känner vi ju till.

T ex att Aplasse innan han försvann skrev kontrakt med Fläskberget som fick 300 000 kr i månadslön i två år! Helt sjukt förstås. Ett avtal som kostade >7 miljoner bara i lönekostnader och lägger vi på sociala avgifter kostade påskriften >10 miljoner! Det är också möjligt att Aplasse betalade ut en sign-on bonus som vi inte har koll på om den betalats utomlands t ex till Fläskberget limited, registrerat på Malta. Vidare kan förstås en hel del av pengarna vara lagda som pensionsavsättningar, men jag tror att de i så fall ska vara inräknade i de 300 000? Men det kanske också ingick bestämmelser om senarelagda pensionsavsättningar som först på senare år kommer att märkas?

Ja, ni hör ju. Sådana enorma pengar lagda på det fuskande, filmande, fulspelande Fläskberget! Det är ju en extrem överbetalning och det kan bara uppfattas som att kasta bort pengar.

Och om de överbetalt Fläskberget så extremt; hur mycket kan de ha lagt på sådana som Möller, psykbrytet, Hollooway, Ortio med flera?

När det gäller Zahrisson läckte det ju ut att man givit honom en miljon i sign-on bonus, dvs pengar som inte inräknas i lön utan som utbetalts till något företag i utlandet och därmed gömts undan från svensk skatt.

Personligen brukar jag ju karakterisera dessa sign-on som "svarta pengar under bordet" och det beror på att jag är helt säker att den gång en skattemyndighet väljer att pröva dessa utbetalningar kommer de att vinna ett sådant mål med följd att det prejudicerande innebär att samtliga sign-on betalda till utlandet kommer att uppfattas som ersättning för arbetsinsats därefter i Sverige och då smäller det till, för därmed ska där påk
läggas skatter och sociala avgifter och då kommer det att bli tredubbla kostnaden för klubbarna.

Apan HAR ju köpt många spelare som befunnit sig utanför Sverige när de ritat på så vi kan bara spekulera om hur mycket de betalt ut för sign-on. Man tycker ju att det ska redovisas offentligt i boksluten?!

Och förutom alla "stjärnor" Apan köpt in, som därefter helt misslyckats har de ju också köpt in spelare som i stort sett hela tiden varit skadade innan de dragit. Ta mygel-RitOla, exempelvis. Apan la in massor av pengar och för det skulle de få 1,5 års spel av RitOla, efter ett halv års rehab, men då förklarade RitOla att han var yr, och därför måste skita i att spela 1,0 av 1,5 år och Apan släppte honom hejhej.

Eller Aaltonen. Långt kontrakt, 1 mål på 35 matcher, därefter sparkad till finska Liiga där JMA öser in mål och poäng och det är nog Apan som betalar största delen av hans lön nu och dessutom nästa år också!

Eller Jesper Jensen. Han tar de över för ett fyra månaders kontrakt med en månadslön på 170 000 kronor, dvs en kostnad på en dryg miljon.

Vad fick de för det? 10 matcher i SHL, 6 matcher i slutspelet. Inte ett enda mål men >30 minuter utvisning.

Vad tillförde han hockeymässigt för Apan?

Ingenting alls, naturligtvis. Ingenting, ingenting, ingenting alls. Och det kastade Näsan bort en miljon på!

Ja, med sådan kvalitet på de sportsliga besluten förstår man att det går åt helvete.

Vilka är då dessa amatörer, som tycks ha drivit Apan till - om inte ruinens brant så betydligt närmare den?
Uppladdat:

173x300-skarmavbild-2017-03-21-kl-132604_1.png

386x300-skarmavbild-2016-10-15-kl-173658_6.png

450x252-images-3.jpeg

+2
Kommentera

Sv: Forum för Skellefteå AIK
Blister Brigade: min poäng är just behovet av att strypa nästa säsong och konsekvenserna på truppen och det sportsliga. Vi vet att en dyr trupp inte är synonymt med framgång och det är absolut inte ett omöjligt uppdrag att lyckas med. Kanske kan man med stor skicklighet lyckas bygga nytt. Därför intressant med att få fram fakta längre fram, hur illa är det egentligen.
+2
Kommentera

Sv: Forum för Skellefteå AIK
Osj02: många domedags profesior här! Men du glömmer en viktig aspekt att vi redan har varit på ruinens brant och även om vi tar en ordentlig förlust så kommer det att strypas ordentligt nästa säsong då vi har haft ett stort kapital det finns inte en chans att vi kommer balansera på knivens egg igen, Luleå där emot är i en tvärtom situation där man gått som tåget en hel säsong och luktar på ett guld och det triggar publiken bättre att komma Plus en miljardär som ligger i bakgrunden och står för sign on's och ev. klaver tramp 😀 njut nu medans det går bra! De vänder även för er en vacker dag
+1
Kommentera

Sv: Forum för Skellefteå AIK
Osj02: Tror du ligger nära sanningen där.

Och nu kommer verkligheten närmare Pea då den untuchable starke mannens fasad håller på att krackelera nu när det inte går att med kreativ bokföring och hitte på förklaringar dölja de röda siffrorna längre.

En tydlig indikation att Pea försöker smita ut bakvägen är att han sökt jobbet som chef för det nya Kulturhuset som är under uppförande. Dax att hoppa på nästa grej som är ”inne” just nu i Schtaaaaan när Apans glans har falnat.
Tror han är en sådan där personlighet som vill hoppa på och synas och sola sig i glansen vad det än gäller sport, kultur, politik what Ever.
+2
Kommentera

Sv: Forum för Skellefteå AIK
Finns en annan variant, det är att man skrivit ner de investeringar man förra året gjorde i arenan (restaurangen var det väl). Det innebär att utbyggnaden inte varit lönsam och att man inte ser att den blir det heller. Men varför säger inte Pea det då? Istället pratar han om årskort och därigenom lägre publikintäkter. Det är en bättre tolkning ur klubbens perspektiv, läget blir inte lika pressat ur en likviditetssynvinkel eftersom det blir ett bokföringsmässigt negativt resultat. Pressen på spelarbudgeten blir mindre men det visar att investeringen var dålig vilket påverkar förmågan att skapa nya intäkter.
+2
Kommentera

Sv: Forum för Skellefteå AIK
Osj02: Ljuvligt att läsa!!!!
+2
Kommentera

Sv: Forum för Skellefteå AIK
Dags att spekulera lite i Schtaans ekonomi. Eftersom vi ännu inte sett deras årsredovisning som väl dyker upp i maj/juni så får vi gissa.

Pea säger att man haft 4-500 färre årskort. Det ger max 2-2,5 mkr i förlorade inrtäkter. Var kommer resten ifrån?
Vi vet att man inför detta år i princip hade tömt sin likviditet genom satsningar på utbyggnader i arenan. Gav restaurangen inte utdelning? Få besökare som inte konsumerar? Har man snurr på företagsintäkterna? Börjar skeå kraft sina?
Ytterligare 7-11 mkr i underskott innebär helt säkert ökade skulder. Vi vet också att det dök upp en NHL ersättning för Per Lindholm på c:a 2,3 mkr. Detta är troligen med i årets resultat vilket innebär att hockeyn gått motsvarande sämre. Nya tv pengar med ca 16 mkr. Resten är gissningar.
Vi kan anta att man haft höga spelarkostnader, tom mycket höga spelarkostnader då man värvat friskt av dyra spelare. Vi ser att publiksnittet sjunkit återigen och att man åkte ut i kvarten. Troligen budgeterat för semi. Det kan man ana i kommentarer i media under året.

Nåväl, ett underskott på 7-11 mkr sätter stor press på föreningen. Det egna kapitalet är fortfarande 40 mkr men eftersom likviditeten är borta så är det kapitalet helt bundet i anläggningar. Men drar därför troligen stora summor på checkkrediten. Konsekvensen är begränsad rörelsefrihet och ökad räntekänslighet. Likviditetsproblem är en av de vanligaste orsakerna till konkurser. Om bankerna tvekar så stryps tillgången till nya krediter. Baserat på dessa gissningar så tror jag att likviditeten är det absolut allvarligaste problemet för SKAIK. Det innebär att man måste banta kostnadssidan och budgetera intäkterna försiktigt eftersom nya underskott kan bli katastrofala. Antar man att underskottet inte beror på nedskrivningar eller andra speciella poster utan är ett riktigt underskott ur hockeyverksamheten så kommer spelarbudgeten att behöva bantas ordentligt med motsvarande eller nya företagsintäkter tillkomma. Addera Lindholms NHL ersättning till ett strukturellt underskott på 7-11 mkr så närmar man sig ett behov av att banta truppen på 15 mkr. Att öka intäkterna i Schtaan är nog inte lätt, skulle tro att sponsormarknaden är tömd och vi vet att även kommunen har betydande ekonomiska problem att brottas med. Allt tyder därför på en rejäl bantning av truppen. Baserat på ovan kan vi förvänta oss en stor rörlighet där kontrakt bryts och ersätts med talanger från HA kryddat med någon namnkunnig spelare. Kontrakt som bryts har ju en tendens att kosta pengar, så att städa är inte billigt, det vet vi i Luleå av egen erfarenhet, vad jag förstår gäller några tyngre kontrakt också för kommande säsong. Konsekvenserna av det här kan man ju spekulera i. Om man inte har bra scouting så .....

Nog spekulerat från min sida, kanske har ni bättre koll på fakta. Vi får väl helt enkelt vänta tills resultatet blir offentligt. Men fortsättning lär följa och visst är vi vara nyfikna.
Kan vi få se ett kvalderby mellan Västerbottens nästa vår, ja visst, sannolikheten ökar dramatiskt.
+3
Kommentera

1980868 · »