Luleå HF

115477 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #1966182

Sv: Forum för Skellefteå AIK
Osj02: Mycket intressant analys av dig, Osj02, Jag har själv ytterst begränsad kunskap avseende företagsekonomi och redovisning och därför upplysande att ta del av den information du ger:-)

Inse nu att de 70 miljoner de menade att de hade i eget kapital för tre år sedan - vilket efter senaste tre årens ekonomiska förluster antas ligga på 40 miljoner idag, inte handlar om reda pengar på Apans sparkonto utan snarare bundet i anläggningar och om inte de kommande förlusterna de presenterar naturen av inom några månader handlar om nedskriven uppskattning av värdet av anläggningarna måste det handla om helt sjukt usla affärer troligen som följd av Näsans galna köpfester.

Apledningen med ApPea som megafon skyller ju varje gång på Skellefteås invånare: de har inte kommit på matcherna, de har inte löst årskort, och det är klart att när Apan nu för andra gången i senaste tre slutspelen sparkas ut redan i kvarten så blir det färre matcher.

Men en semifinal skulle betytt bara 2-3 matcher ytterligare och så många miljoner skulle det inte betyda.

När det gäller tappat på publiksidan har det ju pågått minst fem år så det måste de ju kunnat räkna med - annars har de ju ställt prognoser och ekonomiskt planerat på ett sätt som antyder att de är helt inkompetenta.

Nej, man gissar väl att det handlar om köpfest på spelare. Och att det därmed är Aplasse J, följt av Näsan som med stöd av ApPea genomfört alla dyra och misslyckade affärer.

En del av dessa känner vi ju till.

T ex att Aplasse innan han försvann skrev kontrakt med Fläskberget som fick 300 000 kr i månadslön i två år! Helt sjukt förstås. Ett avtal som kostade >7 miljoner bara i lönekostnader och lägger vi på sociala avgifter kostade påskriften >10 miljoner! Det är också möjligt att Aplasse betalade ut en sign-on bonus som vi inte har koll på om den betalats utomlands t ex till Fläskberget limited, registrerat på Malta. Vidare kan förstås en hel del av pengarna vara lagda som pensionsavsättningar, men jag tror att de i så fall ska vara inräknade i de 300 000? Men det kanske också ingick bestämmelser om senarelagda pensionsavsättningar som först på senare år kommer att märkas?

Ja, ni hör ju. Sådana enorma pengar lagda på det fuskande, filmande, fulspelande Fläskberget! Det är ju en extrem överbetalning och det kan bara uppfattas som att kasta bort pengar.

Och om de överbetalt Fläskberget så extremt; hur mycket kan de ha lagt på sådana som Möller, psykbrytet, Hollooway, Ortio med flera?

När det gäller Zahrisson läckte det ju ut att man givit honom en miljon i sign-on bonus, dvs pengar som inte inräknas i lön utan som utbetalts till något företag i utlandet och därmed gömts undan från svensk skatt.

Personligen brukar jag ju karakterisera dessa sign-on som "svarta pengar under bordet" och det beror på att jag är helt säker att den gång en skattemyndighet väljer att pröva dessa utbetalningar kommer de att vinna ett sådant mål med följd att det prejudicerande innebär att samtliga sign-on betalda till utlandet kommer att uppfattas som ersättning för arbetsinsats därefter i Sverige och då smäller det till, för därmed ska där påk
läggas skatter och sociala avgifter och då kommer det att bli tredubbla kostnaden för klubbarna.

Apan HAR ju köpt många spelare som befunnit sig utanför Sverige när de ritat på så vi kan bara spekulera om hur mycket de betalt ut för sign-on. Man tycker ju att det ska redovisas offentligt i boksluten?!

Och förutom alla "stjärnor" Apan köpt in, som därefter helt misslyckats har de ju också köpt in spelare som i stort sett hela tiden varit skadade innan de dragit. Ta mygel-RitOla, exempelvis. Apan la in massor av pengar och för det skulle de få 1,5 års spel av RitOla, efter ett halv års rehab, men då förklarade RitOla att han var yr, och därför måste skita i att spela 1,0 av 1,5 år och Apan släppte honom hejhej.

Eller Aaltonen. Långt kontrakt, 1 mål på 35 matcher, därefter sparkad till finska Liiga där JMA öser in mål och poäng och det är nog Apan som betalar största delen av hans lön nu och dessutom nästa år också!

Eller Jesper Jensen. Han tar de över för ett fyra månaders kontrakt med en månadslön på 170 000 kronor, dvs en kostnad på en dryg miljon.

Vad fick de för det? 10 matcher i SHL, 6 matcher i slutspelet. Inte ett enda mål men >30 minuter utvisning.

Vad tillförde han hockeymässigt för Apan?

Ingenting alls, naturligtvis. Ingenting, ingenting, ingenting alls. Och det kastade Näsan bort en miljon på!

Ja, med sådan kvalitet på de sportsliga besluten förstår man att det går åt helvete.

Vilka är då dessa amatörer, som tycks ha drivit Apan till - om inte ruinens brant så betydligt närmare den?
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Forum för Skellefteå AIK
Byter tråd till Skellefteå AIK Forum för några kommentarer. Tro det eller ej, men när jag skriver i denna tråd brukar jag hoppa över gliringarna i syfte att respektera vettiga personer som Knegarn och Blizzard, för vilka detta Forum för Skellefteå AIK skapats, sedan deras rättmätiga forum ockuperats av troll som bara öser förolämpningar på de båda, om de skriver där.

Men det jag skriver om den klubben - oberoende av om det är här i denna tråd eller i Luleåtråd - är som alltid baserat på fakta och objektivitet förstås.

Nu gällde det klubbens nye center, Pyatt. Han har ju tidigare i karriären bedömts som duktig skridskoåkare, inte så stor och inte så hemma i fysiskt spel då han riskerar komma bort, s k tvåvägscenter där hans offensiva kvaliteer kanske inte varit så framträdande utan snarare hans defensiva förmågor, användbar i boxplay etc.

Och med detta har han lyckats få lira över 400 NHL-matcher. Inte som någon stjärna, men laglojal och fyllt en plats, fast gissningsvis inte i någon 1a- eller 2a-lina.

Men senaste säsongen gick det inte så bra. Ottawa sparkade iväg honom i början av januari när de rensade lite bland spelare för att kunna hämta in Anders Nilsson för att täppa till den akuta bristen på vakter på NHL-nivå. Pyatt skeppades genom flera uppgörelser från klubb till klubb och hamnade till slut i AHL och fastnade där hela våren. Under hösten 2018 i Ottawa hade han reducerats till en brunkar i en fjärdelina och inte ens där lyckats han impa tillräckligt.

Av allt att döma en spelare som hade fått respass från NHL och som riskerade att aldrig komma upp igen utan att fastna nere på hockeyns bakgård AHL.

Så visst. En center som kunde tänkas lockas av att komma till SHL och dessutom knappast så dyr att t o m ekonomiskt skadeskjutna Skellefteå hade råd med honom. Inte så oväntat att Erik Forsell skulle spåra upp Pyatt under den för Skellefteå så oerhört viktiga jakten på en fungerande center; något de saknat i flera år nu.

Men är han det som Skellefteå behöver?

Som alla vet lägger Skellefteå i första hand upp spelet på att få en förstalina som producerar framåt. Visst, de andra linorna får gärna också leverera men i många år och troligen fortsättningsvis också har linorna 2-4 varit tämligen tama framåt och det enda som ibland fungerat är när ettrige Wingerli haft hyggliga komplement i fjärdelinan och kunnat ösa på.

Så för övrigt har laget väsentligen handlat om att fungera för att hindra baklängesmål. Vilket varit svårare för Skellefteå på senare år. Dels eftersom de saknat vakt som imponerat - och svårt att tro att det blir bättre kommande säsong; dels eftersom de haft för dåliga backar - nu anses det ju att de förbättrat detta eftersom några "egna" tagits "hem" men att det blir bättre behöver man nog avvakta och få se, ínnan man tror på det; dels eftersom Näsan fyllde på linorna på spelare som inte var precis inställda på det hårda jobbet och defensiva uppgifterna för vingar - som alla lag i SHL numera måste spela med, sedan Rönken visade vägen med Luleå för nu nästan ett decennium sedan; kommer detta, linornas defensiva jobb att bli bättre i år? Det vet man inte, men de har ju i alla fall sparkat många av de köpespelare som inte direkt var intresserade av det hårda jobb som krävs.

Men Skellefteås stora ambition är alltså att, mellan Lindström och Möller, få in en center som kan åstadkomma att dessa duktiga skyttar serveras med puckar i lägen där de är obevakade och i bra lägen.

På senare år har det ju inte fungerat alls. Snarare att de fått de flesta skottchanserna långt ut och i lägen som alla kunnat läsa åratal i förväg och då lyckas de inte. Visst, hyggligt med i poängligan men det beror ju i första hand på att de fått alla framåtchanser för Skellefteå, t ex den dominerande tiden i PP.

Och då frågar man sig: kan Pyatt fixa detta?

Det vet man inte. En liten kille som brukar komma bort vid fysiskt spel låter inte direkt som det som klubben helst skulle önskat placera i det obekväma slottet för att ta de tuffa uppgifterna för att avlasta Lindström-Möller.

Det här förstår Forsell naturligtvis, men jag tror att han fått acceptera att ta det han kan och har råd med. Pyatt - om han kan studsa tillbaka och fungera som tidigare i karriären - kan förstås visst leverera ett hyggligt spel. Men: är det den typ av spelare som de skulle önskat stoppa in mellan möller-lindström?

Om inte, kan detta Skellefteås extrema fokus på att få till en förstalina för dessa herrar riskera att bli något som kan dra klubben ned på allt lägre placeringar i tabellen.

Tror jag.
Kommentera