Luleå HF

92748 inlägg · 865 ämnen

Inlägg #1972682

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Blister Brigade: Ja, jag vet inte "lärt oss en läxa"?

Bulan i intervju:

"Enligt Berglund ligger Luleå Hockey på tionde plats bland SHL-lagen när det kommer till lönebudget. Det är en utmaning, samtidigt gillar han att utveckla spelare.
– Jag tycker det är en fjäder i hatten för alla i klubben att vi kan vara med och matcha de stora lagen trots att vi har 10-13 miljoner mindre i lönebudget. Många lag har mer medel att jobba med, men vi har gjort det bra med pengarna vi har och det är vi nöjda med. Det kommer vi fortsätta med. Vi ska förädla spelare och jobba utifrån det vi har.
Han fortsätter:
– Vi är inte ett lag som har medel att värva färdiga spelare. Och det tycker jag inte att Luleå Hockey ska vara heller. Sedan måste man inse att det inte går att ligga i topp över tid utifrån den budgeten. Då ska man vara jävligt bra. Vi måste försöka hänga med i utvecklingen.
Hur menar du?
– Jag säger inte att vi ska värva färdiga spelare, men vi måste vara beredd på att vissa år kan bli tuffa då man tappar vissa spelare som gör att man får överbetala. Vi måste vara beredda på att ibland lägga en högre lönebudget då många rookieavtal går ut och billiga spelare som gjort det bra försvinner. Vissa år kan bli känsliga. Det här året är det ganska lugnt, men sedan går många kontrakt ut och det gäller att ligga i framkant och tänka sig för.
Samtidigt ser det lovande ut på Luleås juniorsida.
– Jag trycker att återväxten, framför allt på forwardssidan, är bra. Vi har Noel Gunler, Nils Thomasson, Victor Edström och Carl Mattsson, så det finns både skickliga och hårt jobbande spelare. Det känns som hela föreningen är på rätt väg. Det gäller att fortsätta jobba hårt på juniorsidan för det är därifrån vi vill ta upp spelare som senare kan bli fullfjädrade elitspelare. Tidigare har spelarna som kommit upp inte varit från Norrbotten, men nu har vi flera som är från Luleå och det har vi inte varit bortskämda med."

KOMMENTAR: För tio år sedan valde Luleå väg. Att satsa på att behålla och utveckla junisar och det är vad vi ser resultatet av nu. Apans stölder av junisar från Luleås upptagningsområde Norrbotten har effektivt stoppats och satsningen på junisar har inneburit att vi nu får fram många egna som tar plats i vårt SHL-lag. Vidare har Skuggan och Bulan skött rekryteringen utifrån exemplariskt. I stort sett allt de hämtat in på senare år har blivit succé. Är väl Mattias Guter som inte gick som vi hoppades, men det var ju en chansning.

Bulan, Skuggan och Stridh har visat upp en fingertoppskänsla som inneburit att Luleå - med begränsade medel; lägre spelarbudget än alla utom fyra lag i SHL, lyckats fantastiskt utan att slösa pengar.

Jämför det med Näsans vilda köpfest där han öste pengar för att värva in överbetalda primadonnor till ett lag som inte fungerade alls, samtidigt som Apan under Näsans tre år vid börsen gått i förlust tio miljoner per år.

Så att uppfatta säsongen som att Luleå "lärt sig en läxa" känns inte som något som har stöd av fakta?

Det är snarare så att vi känner en otrolig tacksamhet för vad Luleå presterat under säsongen med begränsade medel och att vi har en tillförsikt inför framtiden med en så bevisat överjävligt kompetens bland tränare och ledare. Som dessutom, när säsongen är över, uppträder på ett sätt som innebär att man känner sig stolt.

Bulan om förlusten i semifinalen:

"Men så kom semifinalserien mot Frölunda som blev en käftsmäll.

– Den är vi inte nöjda med. Jag tycker inte vi kom upp i nivån som vi hade behövt. Frölunda var bättre än oss, det är bara att erkänna.

Varför blev det så?

– Vi har aldrig haft så mycket överlägen mot oss mot något lag tidigare. Det är delvis vårt eget övermod, att vi ville för mycket och hamnade i ett pressat läge. Men den stora förklaringen är att Frölunda är ett väldigt bra lag, bättre än Växjö, och vi fick bekänna färg på ett annat sätt. Frölunda gjorde det svårt för oss och var väldigt bestämda i sitt spel. Vi kom aldrig åt dem. Och vi satt inte våra chanser så vi får skylla oss själva. Vi hade behövt lite flyt för att kunna matcha Frölunda, men det hade vi inte heller och då var det inget snack om det. Vi ska försöka vrida och vända på allting så att vi kan lära oss av det här till nästa säsong.

Under grundserien fördelades poängproduktionen på tre kedjor, men i semifinalspelet hade Luleå stora problem i offensiven. Både Niklas Olausson och Isac Lundeström har spelat med skador. Olausson har haft problem med både knä och axel. Lundeström med en spricka i ett revben.

– Nästan ingen spelare kom upp i nivå. Jack Connollys kedja gjorde ett bra jobb hela vägen ut, men Niklas Olausson kunde inte göra sig själv rättvisa vilket gjorde att den kedjan blev lidande. Han har varit navet och gjort en jättebra säsong, men nu blev det inte fullt ut och det hade vi behövt, säger Berglund och forsätter:

– Lundeströms kedja var bra fläckvis, men för ojämn. Bara Connollys kedja var konsekvent offensivt och vi fick inte den där powern som vi hade behövt från de andra två kedjorna. Mot Växjö växeldrog vi, men nu gick det inte."

KOMMENTAR: Känns OK att köpa detta. Visst hade vi lite skadat och visst lyckades inte linorna sätta tillräckligt med puckar när vi fick lägen och visst saknade vi flyt. Men framför allt var Frölunda för bra för oss vilket Bulan erkänner rakt av utan bortförklaringar.

Imponerande starkt och hederligt.

Jag jämför med en klubb 13 mil söderut vars ledare, tränare och supportrar i åratal förklarat förluster med att "domarna behandlade oss med en fruktansvärd brist på respekt, vi kom inte upp i vår riktiga nivå" och så vidare och så vidare efter att ha tömt lådan med bortförklaringar och enligt sektdoktrinen alltid säger alltid undvikit att någon enda gång förklara att "det andra laget var bättre än vi var".

Respekt? Uppträdande av en klubb som följarna kan känna stolthet för?

Men aldrig säger aldrig självinsikt nog att inse att fyller man laget med bekväma primadonnor, saknar man en organiserad, fungerande hockey och utmärker man sig fr a genom att excellera med filmningar, fulspel och ett j-a käbbel, gnäll och patetiskt grupp efter varenda j-a avblåsning - då har inte ens folket i den egna schtaan lust att betala för att se "matcherna" längre utan tycks, helt korrekt, ha uppfattningen - om det lag vars vedervärdiga kommunaldoping innebär att alla julgranar i norra Västerbotten fått släckas - att när det gäller Apan är det bäst att "Krossa skiten!"

Ska man tro att Apan, efter de senaste tre åren, har "lärt sig en läxa" då?

Nej, det tror jag inte. Den nu pågående kollapsen startade i princip "Gludåren" då kompetenta ledare skulle ha planerat för en fortsättning där även Apan skulle drabbas av spelarförluster, där Apans gratisstölder av talanger effektivt skulle stoppas av främst Burkölen och Luleå, där andra lag skulle utveckla en hockey som skulle innebära att Apans tuta-och-kör-mentalitet, när de nödvändiga spelarna försvann.

Men det skedde inte. Och ansvariga för förfallet var i första hand Aplasse J - som stack kniven i ryggen på Anders Forsberg som varit en garant för en långsiktigt fungerande hockey - för att själv ta över och under några år insåg att kollapsen kom allt närmare och lämnade skeppet sjunkande med följd att Näsan, CryBert, mummelklockare och andra fick ta smällen som orsakats av Aplasse J:s usla ledarskap.

Nej, jag tror inte att Apan har "lärt sig läxan". Allt man nu gör är desperata gärningar där man utan tillräckliga ekonomiska medel hoppas att man ska undvika att nå botten genom att handla billig andrasortering och kasta in ledare utan erfarenhet. Det enda hopp Apan kan ha är väl att Erik Forssell visar sig vara glud värd, men det hoppet är nog litet. Kolla klubb efter klubb i SHL som försökt plocka upp gamla trotjänare att träna eller leda lagen och i de flesta fall har det bara blivit katastrof faktiskt. Att man imponerade som person när man varit spelare är på inget sätt en garanti för att man lyckas på annan nivå.

Luleå är förstås ett lysande undantag; en klubb där man lyckats lyfta upp många ikoner som spelare till fina tränar- och ledarkarriärer. Tänkte på det när jag läste Filip Hållanders förklaring till varför han valde att komma till Luleå. "Jag gillar och imponeras av Luleå Hockeys hockey och av Bulans ledarskap och tror att jag kan utvecklas fint i den miljön."

Det är ju vad Apan påstod om alla de köpte in under många år. Sekten öste så mycken sådan skitsnack att supportrarna på fullt allvar trodde att spelare valde att gå ned i lön för att få komma till Apan eftersom det skulle leda till att de inom några få år blev NHL-stjärnor.

Man kan ju fundera på varför Filip Hållander väljer att skita i att gå till Apan och väljer Luleå och inser förstås omedelbart varför:-)
+2
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Sven.Savage: Lite kul att Lule jobbar efter skelleftemodellen, klart värt att satsa på juniorverksamheten tror de kommer bära frukt för er 😀
+1
Kommentera