Luleå HF

89746 inlägg · 863 ämnen

Inlägg #1974876

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Sven.Savage: Jag kan inte bakgrunden till det där bråket och vet heller inte om det är lösryckta citat, så har ingen uppfattning om det.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Peja: Hej Peja!

Jag förstår, och eftersom du inte kan bakgrunden hjälper jag dig gärna. Här kommer den:

1. Luleå Hockey debuterar i Riksserien (senare SDHL)

Den ekonomiska verkligenheten för damhockey hade lett fram till att det duktiga damhockeylaget Munksund-Skuthamn från Norrbottenskusten knappast skulle kunna fortsätta och de kontaktade Luleå Hockey för att höra om de kunde få chansen att komma in under Luleå Hockeys starkare verksamhet. Våren 2015 kom man överens och verksamheten gick under namnet Luleå Hockey/MSSK in under Luleå Hockey. Resten är historia, en saga på legendarisk nivå för svensk damhockey.

I Luleå fick damerna hyggligt rättvisa villkor. Luleå promoverade damerna tillsammans med herrarna, på hemsida, gentemot sponsorer och alla annan marknadsföring. Luleås supportrar tog damerna till sitt hjärta och ställde upp som åskådare och med aktioner för damerna.

Luleå slog publikrekord efter publikrekord för damhockey i Sverige. Inledningsvis genom att sponsorer gick in och subventionerade åskådare men så småningom hade intresset ökat så rejält att man tog rekord för damhockey med helt betalande åskådare! Det här stimulerade även andra lag i damelithockey som i sin tur satsade på publikmatcher för att utmana Luleås rekordsiffror och för att promovera damhockeyn även i sina städer. Det här lyfte damhockeyn nationellt och innebar att media lokalt och rikstäckande fick upp ögonen och bevakningen ökade vilket spred intresset än mer.

Luleås satsningar på att söka ge damer lika villkor innebar också att man sökte förbättra ersättningen för att damer på samma sätt som herrar skulle kunna fortsätta och träna och utvecklas, utan att som tidigare och fortfarande i de flesta lag vara tvungen att ha heltidsysselsättningar "vid sidan om" för att få pengar att överleva.

Det har kostat på, men det har givit resultat. I år går damhockeyn i Luleå PLUS! ekonomiskt!

Att Luleå på detta sätt har gått längst fram för att utveckla damhockeyn har givit ett drag som hjälpt och gynnat även andra klubbar. Men det har gått långsamt och på sina hålla mycket längsamt och många damhockeyspelare har därför velat komma till Luleå för att uppskattas, respekteras och kunna utveckla sin hockey så bra som möjligt. Inledningsvis fylldes laget av spelarna från Munksund Skutskär med bidrag från Luleå men också andra norrbottningar kom hem för att få vara med om satsnigen och dessutom ville starka svenska spelare som fått kämpa i motvind i andra klubbar komma till Luleå. Ett par finska damhockeyspelare som tillhörde världens allra bästa kom också till Luleå och har därefter blivit kvar, när de äntligen fått rimliga förutsättningar för att spela hockey. Och i fjol valde landets bästa målvakt, Sara Grahn - efter att Pölsan och Bengtzén skött damhockeyn så extremt illa några år - att söka sig till Luleå.

Luleå Hockey har en stark kärna av utländska spelare, väsentligen svensktalande finskor, och Norrbotten - historiskt nära med Finland - har alltid inom hockeyn haft utmärkta förbindelser med vårt östra broderland. Andra klubbar har kompletterat sina trupper med duktiga utländska spelare från kontinenten och Nordamerika, men faktum är att Luleå haft en sådan bred bas av starka svenskor att man inte behövt rekrytera fråmn andra länder lika mycket som andra klubbar - Linköping som utmanade starkt i finalen för några månader sedan, hade betydligt fler utländska spelare än Luleå.

Och de sportsliga framgångarna har inte uteblivit. Faktum är att Luleå Hockey - under de fyra år vi varit med inom svensk damelithockey - blivit seriesegrare samtliga år samt vunnit SM 3/4 år (enda undantaget då ett extremt defensivit kämpande HV lyckades slå Luleå på straffar i två matcher i semifinal våren 2017).

Och som juvelen i kronan vann Luleå hösten 2018 det första "världmästerskapet för klubblag i damhockey" genom att i Nordamaerika besegra deras bästa lag☺

2. Sveriges Hockeyförbund och Sveriges Olympiska Kommitté krossar svensk damhockey

Villkoren för svenska damhockeyspelare har alltså varit extremt dåliga. Ett av de få ekonomiska stöd värda namnet som funnits, har varit SOKs stöd. SOK har därför haft en extrem maktposition och högste bossen Peter Reinebo - en korgbollspelare från Solna - fick den "strålande idén" att utnyttja sin makt genom att kräva att Leif Porkka Boork skulle få den totala makten över Damkronorna. Och förbundet vek ned sig som j-a sparrisar.

Porkka lovade att Damkronorna skulle spela OS-final 2018, om han fick den totala makten. Och den fick han, av förbundet.

Alla som hängt med vet att Porrka som hockeyledare haft en del framgångar, men framför allt har han haft extremt galna idéer och ingen hockeytränare har sparkats från så många klubbar som Porkka, sedan hans galenskaper krossat klubbens hockey, medan Porkka obehindrat visslat på.

Porkka körde omedbart igång med sina galenskaper. En av Porkkas klassiska grepp njär han kommer ny som ledare är att välja några stjärnor som han omedelbart sparkar för att visa vem som bestämmer och tvinga fram obrottslig lydnad från de som blev kvar. Det körde han direkt igång med genom att hitta på idiotier t ex väcka damkronorna på läger 04.00 på natten och tvinga dem att vandra runt runt i regn på en tom sandplan i timmar och annat "imponerande". Inte oväntat ledde det till att några protesterade, och då fick de sparken av Porkka. Han valde ut några av landets bästa damhockeyspelare, bl a från Djurgården och Luleå, och gav dem offentligt sparken. Följden blev att de spelarna förlorade SOK-stödet och det drabbade dem privat ekonomiskt otroligt hårt, med följd att de kämpade vidare några år men sedan la de ner hockeyn. svensk damhockey är inte stor och att flera av de största stjärnorna försvann innebar att Damkronornas kvalitet sjönk som en sten. Ledare från flera damhockeyklubbar, tidigare förbundskaptener för Damkronorna och tidigare stjärnor inom damhockeyn protesterade högljutt. Men förbundet stod på sig och tillät Porkkas idiotier fortsätta.

Det gick naturligtvis åt helvete. I OS 2018 - där Porkka lovat att Damkronorna skulle spela final - blev det i stället bottenfinal.

Porkka förklarade att "vi är på rätt väg" och att han gärna fortsatte, men efter att han under 5 säsonger 2013-2018 fått fria händer att förstöra Damkronorna fick förbundet nog och han fick sparken.

SOK och Peter Reinebo som var allra mest ansvarige för att den här skiten uppkommit, valde å sin sida att helt dra in allt SOK-stöd för Damkronorna - trots att den var den jäveln som genom sitt okunniga beslut krossat damhockeyn!


Grejen är den att konsekvenserna av Porkkas sabotage av svensk damhockey inte upphör i och med att han fick sparken efter OS. "Resultatet" av Porkkas, förbundets och SOKs vansinniga och respektlösa hantering av hockeydamerna fortsätter. Några av våra bästa svenska damhockeyspelare har försvunnit och det kommer att ta tid innan Damkronorna återhämtar sig.

3. Damkronornas nye förbundskapten får svåra villkor
De svårt sargade Damkronorna samlar sig under ny förbundskapten för att försöka hämta sig till VM 2019. Då har förbundet (Olle Östblom ansvarig för planeringen där, tror jag?) lagt SDHL och slutspelet om SM på sådant sätt att Damkronorna får mycket liten tid på sig för att förbereda sig för VM. Ingen tid alls, jämfört med konkurrenterna. Förbundskaptenen förklarar i intervju att "det är inte så bra" varpå förbundet svarar att "det är bara att gilla läget" på ett sätt som påminner om när dåvarande högste hockeybossen Helge Berglund förklarade att dåvarande förbundskaptenen Arne Strömberg och Tre Kronors ledning var "betalda drängar som skulle hålla käft".

Ja, där har vi bakgrunden. Och vad hände sedan.?

4. Damkronorna kollapsade i VM och åkte ur A-gruppen.

5. Ronja Savolainen om Damkronornas resultat.
Se följande intervju (ej lösryckta citat):
https://www.svt.se/sp...nska-laget
Vi citerar:
– Jag tycker så synd om de svenska tjejerna, inleder hon.
– Varför tror du att det gick som det gick?
– – Jag tycker att svenska förbundet borde ger mer stöd. Det känns som att de inte bryr sig så mycket. Det är mer som att de bara tänker på killarna och herrarna. De har bara skitit i vad tjejerna gör och då har de inte haft så bra förutsättningar. Vi i Finlands landslag har jättebra förutsättningar.
– – Jag hoppas att det här blir en väckarklocka så att de börjar satsa mer. Spelarna förtjänar bättre. Det är jättetråkigt att de kommer att vara i B-VM, men nu är det bara att kriga sig upp därifrån.

6. Olle Östblom svarar…
Återigen en intervju utan lösryckta citat, se själv!
https://www.svt.se/sp...ans-kritik
Jag redovisar det han sa av "intresse":
När vi når förbundets tävlingschef fyra dagar senare bemöter han uttalandet från Luleåstjärnan.
– Det får stå för henne. Hon tar ju del av den satsning som svensk hockey har gjort genom att spela i SDHL. Den delen har hon ju verkligen tagit del av genom att spela i en svensk liga som är den bästa man kan spela i i Europa, säger Olof Östblom till SVT Sport och fortsätter:
– Tycker hon att satsningen på SDHL är för dålig bör hon spela i en annan liga.

Du menar att Savolainens resonemang inte håller riktigt?
– Det blir mycket att man pratar om ekonomisk kompensation för de som spelar i landslaget, men under åren in mot OS var det väldigt många svenska spelare som fick ganska bra ersättning av SOK. Och då presterade vi en sjundeplats av åtta lag. Så den direkt kopplingen mellan ekonomisk ersättning och sportslig framgång är inte given.

7. Min bedömning
Jag anser att Olle Östblom uttalar sig extremt j-a korkat och uppför sig som en j-a gubbe.
Sant är att han har en omöjlig uppgift att försvara vad förbundet, SOK och Porkka ställt till med, men han kunde faktiskt ha hanterat detta bättre.
Han kunde t ex ha sagt något i stil med att "Damkronorna har haft några svåra år och även om vi har ambitionen att på sikt komma åter på högre nivå har det för närvarande inte kunnat ha tillräckliga förutsättningar. Men jag gratulerar Luleås duktiga spelare Ronja Savolainen, som i år blivit svensk mästare och världsmästare för klubblag samt Finland efter deras fantastiska framgång i VM där de vann silver och flera anser att de skulle haft glud, men drabbades av ett kontroversiellt domslut. Jag förstår att Ronja bryr sig om svensk damhockey och att hon beklagar att Damkronorna misslyckades. Men vi är i alla fall glada att hon valt att spela i Luleå Hockey och SDHL och göra vår nationella liga till troligen den bästa i Europa". Nja, kanske något överdrivet. Men Östblom kunde ha hanterat situationen skickligare.

8. Din bedömning, Peja?
Jag har naturligtvis läst en hel del av det du skrivit och vet att du har omfattande kunskap och kan göra och presentera kloka bedömningar.
Jag förstår också att du nog inte tycker att det är så där jättekul när jag tar heder och ära av den f d pölsaledaren Östblom.
Men här är han faktiskt inte värd bättre.
Jag tror att du behöver göra en pudel nu
+2
Kommentera