Luleå HF

115459 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #1976285

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Det hävdas ju på sina håll att Apan är ett föredöme på att utveckla pojkar från Skellefteå, som därefter tar plats i A-laget och i många fall sedan går vidare till NHL där de blir stjärnor.

Låter ju lite intressant det där. Så jag kollade upp halva laget - dvs målvakterna - för att se vad Apan kört med sedan de myglade sig upp i Elitserien 2006. Med ett lag som vi redan kartlagt och visat att det bestod till 95% av köpespelare (medan Apan påstod att hälften av spelarna var från blygden).

Nå, vakter var det. Följande är de vakter som Apan använt sig av mest sedan de kom upp i Elitserien 2006:

HADELÖV, Andreas
Från Kiruna.
Köps till Apan som 30-åring.
235 SHL-matcher för Apan.

SVENSSON, Markus
Från Kalmar.
Köps till Apan som 28-åring.
127 SHL- matcher för Apan.

ERIKSSON, Joacim
Från Hedesunda.
Köps till Apan som 20-åring.
80 SHL- matcher för Apan.

ORTIO, Joni
Från Finland.
Köps till Apan som 25-åring.
73 SHL- matcher för Apan.

Hmm, lite oväntat finner vi att ingen är från Skellefteå. Tvärtom är de utbildade av andra klubbar innan de som seniorer köps in av Apan.

Är det så man ska förstå Apans utveckling av "egna pojkar från blygden"?

Nåja, vi får väl acceptera faktum och lära oss av det.

Nu jämför jag med vilka målvakter som haft flest spadar i Luleå Hockey från 2006 och framåt:

LASSINANTTI, Joel
Från Luleå.
Utbildad av Luleå Hockey.
SHL-debut som (16-) 21-åring.
186 SHL-matcher för Luleå.

RAUTIO, David
Från Luleå.
Utbildad av Luleå Hockey.
SHL-debut som 18-åring.
122 SHL-matcher för Luleå.

MODIG, Mattias
Från Luleå.
Utbildad av Luleå Hockey.
SHL-debut som 18-åring.
121 SHL-matcher för Luleå.

TÖRNQVIST, Gusten
Från Luleå.
Utbildad av Luleå Hockey.
SHL-debut som 20-åring.
79 SHL-matcher för Luleå.

Hmm, vi tycks ha kört en annan stil. Alla kommer från Luleå, alla är utbildade av Luleå Hockey och alla har från Luleå Hockeys junislag tagit steget upp till SHL för att ta spade för Luleå Hockey.

Jag kunde förstås ha listat upp samtliga vakter, men det blir ungefär samma resultat. De fyra som haft flest apspadar och de fyra som haft flest Luleåspadar har också haft spadarna i mer än 2/3 av samtliga matcher 2006-2019 för de två klubbarna. Så resultatet visar med all tydlighet de mönster som dominerar för de två klubbarna.

Tänk, att två lag bara 11 mil från varandra kan tänka så olika!

Vi arbetar med egna pojkar som vi utvecklar till elitvakter.

Filip Gustafsson - från Skellefteå - har ju berättat varför han som 15-åring lämnade Apan och gick till Luleå. Apan saknade målvaktsträning under SKL-laget. Det enda de bjöd på var instruktionen "ta pucken!". Filip själv bad om samtal med ledningen och förklarade att om de inte skaffade vakttränare skulle han söka sig till Luleås hockeygymnasium för att få riktig utbildning.

Vi har redan den utbildning som behövs, förklarade ApPea och de andra sektledarna. Genom instruktionen "ta pucken!".

Varpå Filip sökte sig till Luleå, fick debutera som yngste i Elitserien SHL någonsin, draftades med lågt nummer till NHL och nu arbetar sig fram i Ottawas organisation.

Verkar som att Filip valde rätt. I Luleå har vi ju valt att utbilda vakter.

Apan däremot diggar att köpa vakter som andra utbildat. Med pengar de får från kommunen, som släckt samtliga julgranar i blygden för att ta fram stålar som Apan kan köpa vakter för.

Två lag. Två olika principer.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Luleå gick alltså 17 miljoner plus i år, Frölunda 7 miljoner. Och vi är förstås intresserade av hur det gått för övriga SHL-lag.

Apan läckte ju till Norran att de skulle gå 5-11 miljoner minus. Helt obegripligt - ett år då ersättningen från Cmore till varje SHL-klubb ökat rejält - men Apan är som bekant obegriplig på många sätt.

Nu har ju ett par köpespelare dragit från Apan och skrivit på för NHL-klubbar. Inte för att bli NHL-stjärnor, utan snarare för en deprimerande vistelse på hockeyns bakgård AHL. Men i vilket fall innebär det att Apan får ersättningar, trots att det är andra klubbar som utvecklat dessa spelare, som bara kört några säsonger hos Apan sedan Näsan inhandlade dem. Tror att det handlar om 5 extra miljoner till Apan på så sätt.

Så. Hur kommer de att landa till slut? Går de kanske t o m plusminusnoll? Eller blir det rejäla förluster ändå, som följd av Näsans galna köpfest?

Om ungefär en vecka kommer Apan att släppa bokslutet. Då får vi besked. Och redan idag vet vi att ApPea - som alltid - kommer att förklara att
• Apan investerat i junior och damverksamhet
• Folket i Schtaan har sviiiiikit Apan

Däremot kommer han inte med ett ord att beröra den verkliga anledningen till att det går som det går och tidigare gått som det gått: "Klubbdirektör" ApPea har givit fria händer till den köpglade Näsan, som fyllt laget med bekväma primadonnor, vilket inneburit att spelet varit så värde- och meningslöst för att inte säga skittråkigt, att inte ens boende i Schtaan velat betala för att se på eländet.

Så går det till i sektsammanhang.
Kommentera